İncelemelerManşetler

Oppo Reno 5 Lite İncelemesi

oppo reno 5 lite inceleme

Oppo akıllı telefon pazarının son yıllardaki hızlı markaları arasında yer alıyor. Giriş segmentinde ve orta sınıfta düzenli aralıklarla yeni seçenekler sunan şirket, Türkiye’de üretilen akıllı telefonlarının sayısını artırma konusunda da fazla zaman kaybetmedi. Kısa süre önce A15s ile Türkiye’de üretime başlayan Oppo, bu yolculuğa Reno 5 Lite ile devam ediyor. Oppo Reno 5 Lite inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Tasarım

Oppo Reno 5 Lite, görüntüsü itibarıyla günümüzün modern akıllı telefonlarından çok uzaklaşmıyor. Ancak Reno 5 Lite’ın rakiplerine kıyasla daha ince, daha hafif ve daha nazik bir telefon olduğunu söylemek gerekiyor.

Test merkezimize gelen Reno 5 Lite’ın rengi Oppo tarafından Aurora Moru olarak adlandırılıyor. Telefonun arka panelinin rengi, ışığın da etkisiyle değişebiliyor. Plastik arka panel parmak izini tutmaya meyilli olsa da, bu izler kolaylıkla silinebiliyor. Panelin çizilmeye müsait olduğu söylenebilir. Hafif kavisli, parlatılmış alüminyum çerçeve ise sağlam görünüyor.

Oppo Reno 5 Lite, oldukça hafif ve kompakt bir cihaz. Büyük ekrana rağmen, telefon elde hantal durmuyor. 7.8 milimetre kalınlığındaki telefon, tartıda 172 gram çekiyor. Kısacası karşımızda, daha önce de belirttiğimiz gibi, ince ve hafif bir telefon var.

Akıllı telefon, detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.43 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. İnce bir çerçevenin sardığı bu ekran, telefonun ön panelinin yüzde 85,2’lik kısmını kaplıyor. Ekranın sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak delik mevcut. Bu ekran, telefonun parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor.

Telefonun güç butonu sağ kenara yerleştirilmiş. Ses kontrol tuşları ise sol kenarda. SIM ve microSD kart yuvası da sol kenarda bulunuyor. Üst kenarda sadece ikinci mikrofon yer alıyor. Alt kenarda ise kullanıcıları soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası karşılıyor. Hoparlörden gelen sesin yüksekliği yeterli seviyede olsa da, kalitesi konusunda pek iyimser konuşmak mümkün değil.

Arka panelde ise sol üst köşedeki büyük kamera adası göze çarpıyor. Bu ada dört sensöre ev sahipliği yapıyor. Kamera adasının hemen sağında şerit şeklinde uzanan LED flaş bulunuyor. Panelin sağ altında ise Oppo logosunu görmek mümkün oluyor.

Oppo Reno 5 Lite’ın malzeme kalitesi ve işçiliğiyle sınıfı geçtiği rahatlıkla söylenebilir. Karşımızda üst sınıf bir cihaz olmasa da, ön taraftaki plastik ve cam birleşimi bir hayli dayanıklı.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Ekran

Ekran, Oppo Reno 5 Lite’ın güçlü yönleri arasında bulunuyor. Akıllı telefonda 6.43 inç büyüklüğünde Full HD+ çözünürlüklü Super AMOLED ekran mevcut. Görüntü oranı 20:9 olan ekranın maksimum parlaklık seviyesi 430 nit.

Ekranın korumasını Corning Gorilla Glass 3 cam sağlıyor. Buna ek olarak, telefonun kutusundan ekran koruyucu yapıştırılmış biçimde çıktığını da belirtmek gerekiyor.

Reno 5 Lite’ın ekranı, kullanıcılara doygun renkler gösteriyor. Görüntüleme açıları çok geniş olan ekranın siyahların gösterimi konusunda çok başarılı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Burada AMOLED panel tercihinin önemli bir rol oynadığının altını çizmekte de fayda var.

Mavi ışık filtresi otomatik olarak çalıştırılabilen telefonda ekranın renk sıcaklığı da kullanıcının tercihine uygun şekilde ayarlanabiliyor. Kullanıcılar koyu renk modunu da ekran ayarları üzerinden aktif hâle getirebiliyor.

Geniş görüntüleme açıları ve yüksek parlaklık, ekranı tanımlamaka kullanılabilecek unsurlar arasında öne çıkıyor. Bu iki faktör, ekranda oynatılan içeriklerin her koşulda çok iyi görünmesini sağlıyor. Telefonun ortam ışığı sensörünün de ekranın parlaklığını ayarlama konusunda iyi bir iş çıkardığını belirtelim.

Oppo Reno 5 Lite’ın ekranıyla ilgili en önemli sıkıntı ise yenileme hızı. Günümüzde yüksek hızlı ekranlara sahip telefonların sayısı giderek artıyor. Ancak Reno 5 Lite’ta ekranın yenileme hızı sadece 60 Hz. Bunun özellikle telefonda oyun oynamak isteyenlerin canını sıkabilecek bir unsur olduğu söylenebilir. Yine de, Reno 5 Lite’ın ekran performansının orta segment bir cihaz için oldukça iyi olduğunu belirtmekte fayda var.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Donanım ve Performans

Oppo Reno 5 Lite’ın kalbinde MediaTek’in Helio P95 işlemcisi bulunuyor. Reno 4 Lite’ta da aynı işlemci olduğu için Oppo’nun ilginç bir tercih yaptığı söylenebilir. İşlemcinin değişmemesi, Oppo’nun Reno ailesinde tasarımı performansın önüne koyduğu yorumlarını destekleyen bir unsur olarak değerlendirilebilir.

Helio P95 işlemcide HyperEngine motoru mevcut. Bu motor, akıllı kaynak yönetiminde kullanılıyor ve teorik olarak zorlu görevlerde işlemcinin daha iyi performans göstermesini sağlıyor. Grafik işlemci biriminde de verimliliği artırmak adına bir iyileştirme yapıldığını belirtmekte fayda var.

Helio P95’e 8 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Depolama alanını microSD kartla büyütmek de mümkün. Oldukça kararlı çalışan sistemde bir takılmayla karşılaşmak oldukça zor. Ekranlar arasında geçişi pürüzsüz biçimde yapan telefonda uygulamaların başlatma süresi de bir hayli kısa. Dokunmatik ekranın tepkiselliği konusunda da bir sorun söz konusu değil.

Oppo Reno 5 Lite’ın yeterli verimlilikte çalıştığı rahatlıkla söylenebilir. Bu orta segmentte konumlanan bir telefon için oldukça iyi bir özellik. Burada ColorOS 11 kullanıcı arayüzüne ve bileşenlerin verimliliğine de ayrıca vurgu yapmak gerekiyor. Günlük işleri yaparken bir takılmayla karşılaşılmazken, 8 GB RAM de çoklu görev konusunda hatırı sayılır bir rahatlık sağlıyor.

Oyun konusunda da pek büyük bir problemin olmadığını belirtmek gerekiyor. Modern mobil oyunların önemli kısmı telefonda en yüksek ayarda çalıştırılabiliyor. Zaman zaman oyun oynarken ısınma hissedilse de, bu ciddi bir problem teşkil etmiyor. Buna ek olarak, kullanıcılar oyun modunu aktif hâle getirerek telefonun kaynaklarının oyuna aktarılmasını da sağlayabiliyor.

Oppo Reno 5 Lite’ta ekranın kilidini açmak için iki farklı biyometrik seçenek mevcut. Telefonda ekranın içine entegre edilmiş bir parmak izi tarayıcısı yer alıyor. Bu tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra kısa süre içinde ekranın kilidini açıyor. Yüz tanıma özelliğinin de aynı hızda çalıştığını ve tamamen karanlık ortamlarda bile işlediğini belirtmekte fayda var.

Oppo Reno 5 Lite, Geekbench 5 benchmark tesinden tek çekirdekte 400, çok çekirdekte 1589 puanla ayrılıyor.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Pil

Oppo Reno 5 Lite’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4310 mAh kapasiteli pili veriyor. Reno 5 Lite gibi hafif bir cihazda bu kapasitede bir pilin bulunmasının dikkat çekici olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, akıllı telefonda Oppo’nun 30W VOCC 4.0 Hızlı Şarj teknolojisi de mevcut.

Akıllı telefonun kutusundan 30W şarj adaptörü çıkıyor. Bu adaptörle telefonun pili tamamen boşken 58 dakika içinde yüzde 100 oranında doldurulabiliyor. 34 dakikalık bir şarjın ardından pilin doluluk oranı yüzde 50’ye çıkıyor. Yaklaşık 15 dakikanın sonunda pilin doluluk oranı yüzde 20’yi buluyor.

Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda Reno 5 Lite’ın pili bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bu durumda genellikle 36 saatin sonunda telefonu şarj etme ihtiyacı oluşuyor. Ancak kullanımın artması ve oyun oynamak ya da video izlemek gibi faaliyetlerin artması durumunda telefonu her günün sonunda şarj etmek gerekiyor.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Yazılım

Oppo Reno 5 Lite kutusundan Android 11 işletim sistemiyle çıkıyor. Android 11’i Oppo’nun ColorOS 11 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Reno 5 Lite amiral gemisi bir telefon olmadığı için bu durum sürpriz olarak değerlendirilebilir. Ancak Oppo’nun yeni Android sürümlerini kullanıcılarına ulaştırma konusundaki kararlılığını düşününce bu duruma pek şaşırmamak gerekiyor.

ColorOS 11’in öne çıkan özelliklerinden biri, ayarlar menüsüne eklenen Kişiselleştirmeler sekmesi olmuştu. Bu sekme altında tüm arayüz kişiselleştirme araçları tek bir ekranda görülebiliyor. Tema, duvar kağıdı, simge stilleri, uygulama düzeni, parmak izi animasyonu, renkler, yazı tipi ve görüntü boyutu ile bildirim çekmecesi bu ekran üzerinden kullanıcı tercihleri doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor.

ColorOS 11 ile kullanıcılara karanlık modu da kişiselleştirme imkanı veriliyor. Burada stil bölümü üzerinden karanlık modun yoğunluğu seçilebiliyor. Ancak bu ayarları görmek için öncelikle karanlık modu aktif hâle getirmek gerekiyor. Karanlık modun yoğunluğu konusunda iyileştirilmiş, orta ve kibar olmak üzere üç renk seçeneği sunuluyor. Bu modlar kullanıcıları derin siyahlardan koyu grilere doğru götürüyor. Söz konusu özelliğin karanlıkta okuma yaparken işe yaradığı söylenebilir.

AMOLED panele sahip Reno 5 Lite’ta Daima Açık Ekran özelliği mevcut. Kullanıcılar Daima Açık Ekran’da gösterilecekleri belirleme şansına da sahip.

Oppo’nun telefonlarının vazgeçilmez bir parçası olan Oyun Alanı, Reno 5 Lite’ta da mevcut. Oyun Alanı üzerinden telefon, oyun deneyimine uygun hâle getirilebiliyor. Burada kullanıcılara düşük güç modu, dengeli mod ve profesyonel oyuncu olmak üzere üç seçenek sunuyor.

Düşük güç modu tahmin edilebileceği üzere telefonda güç tüketimini aşağıya çekiyor. Dengeli mod ise varsayılan ayar olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Profesyonel oyuncu modunda ise CPU ve GPU performansı maksimum seviyeye yükseltiliyor. Oyun Alanı üzerinden oyun sırasında gelen bildirimleri engellemek veya aramaları otomatik olarak reddetmek mümkün oluyor.

Hemen hemen tüm Android telefonlarda ön yüklü bulunan Google uygulamalarını Reno 5 Lite’ta da bulmak mümkün. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, YouTube, Google Drive, Haritalar gibi uygulamalar yer alıyor.

Bazı Google uygulamaları Reno 5 Lite’ta da varsayılan uygulama işlevi görüyor. Ana internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstleniyor. Takvim konusunda ise devreye Google Takvim giriyor.

ColorOS’in vazgeçilmez parçası olan Akıllı Kenar Çubuğu da Reno 5 Lite’ta sonradan aktif hâle getirilebiliyor. Buna ek olarak, kullanıcılar ekranda bir uygulama açıkken ekran üzerinde üç parmaklarını yukarıya doğru kaydırarak bölünmüş ekran moduna geçebiliyor ve aynı anda iki uygulamayı çalıştırabiliyor.

Reno 5 Lite’ın ön yüklü uygulamalar konusunda da zengin bir cihaz olduğu söylenebilir. Akıllı telefon kutusundan çıktığında kullanıcıları karşılayan uygulamalar arasında Facebook, WhatsApp, Amazon Shopping, Amazon Prime Video, Netflix ve TikTok gibi popüler seçenekler bulunuyor.

Oppo’nun yenilenen Relax uygulaması da Reno 5 Lite’ta mevcut. Bu uygulama kullanıcılara çeşitli sesleri dinleterek sakinleşmelerine yardımcı oluyor. Kullanıcılar artık farklı sesleri de kendi tercihleri doğrultusunda birleştirip bir arada dinleyebiliyor.

Reno 5 Lite’ın ana ekranındaki Araçlar klasöründe ise Hesap Makinesi, Ses Kaydedici, Telefon Yöneticisi gibi işe yarar araçları bulmak mümkün oluyor. Telefon Yöneticisi üzerinden cihazı optimize etmek, uygulamaları yönetmek ve güvenlik izinlerini değerlendirmek gibi işlemler yapılabiliyor.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Kamera

Oppo Reno 5 Lite’ın arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.

Oppo Reno 5 Lite’ın 48 megapiksel ana kamerası pek çok senaryoda iyi bir performans sergiliyor. Sensör herhangi bir gürültü veya bozulma olmadan oldukça fazla detayı yakalayabiliyor. Renkler genellikle doğru şekilde yakalanıyor, ancak ara ara fazla doygun şekilde gösterilebiliyor.

Reno 5 Lite’ın sadece sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmak isteyenler için fazlasıyla yeterli bir iş çıkardığı söylenebilir. Reno 5 Lite ile parlak, net, detaylı ve renk gamının tamamını gösteren fotoğraflar çekilebiliyor. Geniş dinamik aralık ve detaylı gölgeler de Reno 5 Lite ile çekilen fotoğraflarda göze çarpıyor.

Yapay zekânın aktif hâle getirilmediği senaryolarda renkler oldukça doğal görünüyor. Ortamdaki ışık yeterli seviyede değilken bile otomatik mod ile iyi fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Tamamen karanlık ortamlarda ise gece modu fazlasıyla işe yarıyor.

Ultra Karanlık Mod olarak da adlandırılan gece modu sayesinde karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflar bile iyi sayılabilecek bir seviyede aydınlatılabiliyor. Bazen aydınlatmanın kalitesi çok yüksek olmasa da, daha fazla detay görmek için gece modu yeterli oluyor.

Reno 5 Lite’ın ultra geniş açılı kamerasıyla da oldukça iyi kareler yakalanabiliyor. Kalitede küçük bir düşüş olsa da, yeterli ışık koşullarının sağlanması durumunda makul kontrasta sahip, detayların hoş göründüğü ve dinamik aralığı yeterli fotoğraflar çekilebiliyor. Makro kameranın ise ortalama bir performans sergilediği söylenebilir.

oppo reno 5 lite incelemeOppo Reno 5 Lite’ın önünde ise 32 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamerayla çekilen fotoğraflar oldukça güzel görünüyor. Detay ve renk reprodüksiyonu bakımından çok iyi bir iş çıkaran ön kamera, portre moduyla da destekleniyor. Oppo Reno 5 Lite’ın arka kamerasıyla 4K 30 fps video kaydı yapılabiliyor.

Oppo Reno 5 Lite inceleme: Sonuç

Oppo için Türkiye’de üretim süreci A15s ile başlamıştı. Bu sürecin orta segment bir cihaz olan Reno 5 Lite ile devam etmesi, Oppo’nun Türkiye’ye verdiği önemi göstermesi açısından değerli bir örnek olarak gösterilebilir.

Oppo Reno 5 Lite, ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak kalibrede bir cihaz. Hafif ve kullanışlı bir kasaya sahip olan akıllı telefon, oldukça rahat biçimde kullanılıyor. Yüksek ekran kalitesiyle çıtayı biraz daha yukarı çeken Reno 5 Lite, iyi ışık koşulları sağlandığında kamerasıyla kaliteli fotoğraf ve videolar çekebiliyor. Ön kamera kalitesinin de ortalama üstü olduğunu söylemek gerekiyor.

oppo reno 5 lite incelemePlastik kasa tercihi biraz hayal kırıklığı yaratsa da, Reno 5 Lite’ın arka panelinin şık bir görünüme sahip olduğu gerçeği değişmiyor. Eski sayılabilecek Helio P95 işlemcinin varlığına ve 60 Hz ekran hızına rağmen, Reno 5 Lite ile pek çok mobil oyun sorun yaşanmadan oynanabiliyor.

4015 mAh kapasiteli pil, Oppo Reno 5 Lite’ın uzun süre boyunca şarja ihtiyaç duymadan çalışmasını sağlıyor. Oppo’nun Android 11 ve ColorOS 11 deneyimi de telefonu kullanmayı güzelleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER