İncelemelerManşetler

Oppo Reno 4 Pro İncelemesi

Oppo Reno 4 Pro inceleme yazısında ve videosunda Türkiye'de satışa çıkan yeni Android telefon ile ilgili yorumlar, özellikler yer alıyor.
oppo reno 4 pro inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

oppo reno 4 pro satın alOppo Reno 4 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Oppo, Reno serisinde gerçekten hızlı hareket ediyor. Bir buçuk yıl önce başlangıcı yapılan bu seride dördüncü nesil üyeler Türkiye’de satışa sunulmaya başlandı. Seri içinde en üst seviyedeki model olarak Reno 4 Pro’yu görüyoruz. Bütçesini zorlamadan biraz daha üst sınıf akıllı telefon deneyimi yaşamak isteyenler için Oppo’nun bu orta-üst segment telefonu ilgi çekici özellikleri bünyesinde barındırıyor. Ne var ki, Oppo’nun farklı ülke pazarları için Reno 4 serisini çeşitlendirmesinin bir sonucu olarak Türkiye’de satışa çıkan Reno 4 Pro, bazı noktalar bakımından birkaç ay önce gördüğümüz Reno 3 Pro‘dan daha geride görünüyor. Oppo Reno 4 Pro inceleme yazısında bu telefonun sunduğu deneyime bakıyor, yorumlar aktarıyoruz. Aynı zamanda Reno 3 Pro ile aradaki farklılıkların deneyime olan etkisini inceliyoruz.

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Tasarım

Türkiye’de satılan Reno 3 Pro modeli 5G versiyonun bir türeviydi, bu nedenle sadece işlemcisi değil, kullanılan malzemeler de biraz daha üst seviyedeydi. Reno 4 Pro da ise seçim 4G destekli versiyondan yana yapıldığı için, işlemci gibi kullanılan malzeme seçimi de biraz daha orta segmente doğru oluyor. Bu telefonun önü Corning Gorilla Glass 5 camla kaplı. Oppo daha en baştan ekran koruyucu filmi de camın üstüne yerleştirmiş. Telefonu kullandığımız süre boyunca bunu çıkarmadık ve görsel açıdan herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Ancak kısa süre içinde kenardan açılmalar başladı. Yani kısa bir süre geçtikten sonra bu koruyucu filmi değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun dışında kenarları metal görünümü verilmiş plastik çevreliyor. Arkada da plastik kullanılmış. Bu yüzeye buzlanmış cam görünümü verilmiş ve yüzeyi hafif pürüzlü. Bu durum telefonu elinizden kaymadan rahatça kullanmanıza yardımcı oluyor.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Reno 4 Pro’nun ekranı kenarlara doğru hafif kavis yapıyor. Arka yüzü de ön yüzle simetrik şekilde kenarlara doğru kavisle geliyor. Sonuç olarak toplam gövde kalınlığı 7.7 milimetre olan telefon biraz daha inceymiş gibi görünüyor. Reno 3 Pro 5G modeliyle aynı gövde kalınlığı var, ancak ona göre çok az daha geniş bir yüzey alanına sahip. Sonuç olarak telefonu elinize aldığınızda hoş bir kullanım hissi veriyor, genel olarak plastikten yapılmış olmasına rağmen hiç sıradan görünmüyor, böyle bir his yaratmıyor. Bu arada, 161 gram ağırlığıyla da akıllı telefon ortalamasının altında, biraz daha hafif bir telefon. Bunu da telefonu elinize aldığınızda daha en baştan hissediyorsunuz.

Kutudan çıkan şeffaf silikon kılıfı kullanabilirsiniz. Ancak biz telefonu deneyimlediğimiz süre boyunca bu kılıfı bir kenarda tuttuk ve telefonun gövdesinde de herhangi bir çizik ve benzeri durumla karşılaşmadık. Arkanın plastik olması da düşmelere karşı korunaklı olacağını gösteriyor. Bu arada telefonun herhangi bir suya veya toza dayanıklılık sertifikası yok. Bu nedenle yağmurda, havuz veya deniz kenarında dikkat etmeniz gerekiyor.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

6.5 inç ekranın etrafını ince bir çerçeve sarıyor. Yüzde 88.3’lük bir ekran-gövde oranı var. Ekran kenarlara doğru fazla kavis yapmıyor ve uzun kenarlarda da siyah çerçeve kenarlarını fark ediyorsunuz. Alt kenarda USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı, hoparlör ve mikrofon yer alıyor. Üst kenarda ikinci mikrofonun yanında nano SIM ve microSD kart yuvası bulunuyor. Sol kenarda ses tuşlarını, sağ kenarda ise güç butonunu görüyoruz. Bu tuşlar normal şekilde tutuşta telefonu avuç içinde hareket ettirmeye gerek duymadan erişebileceğiniz noktalara yerleştirilmiş. Tuş basma aralıkları çok yüksek değil, ancak yumuşak ve rahatlıkla kullanılıyor. Güç butonunun üstünde yeşil renkli bir çizgi de var. Bu da tuşu el yordamıyla daha rahat şekilde bulmaya yardımcı oluyor.

Arka yüzün tasarımına baktığımızda Oppo’nun, telefonun fotoğraf çekiminde daha çok yatay şekilde tutulacağını düşünerek böyle bir yerleşim tasarladığını görüyoruz. Kamera modülünün tasarımı Reno 3 Pro’nunkine benzese de daha şık görünüyor. Aslında arka yüz tasarımı genel olarak selefininkine göre daha göz alıcı. Dört kamera sol üst köşede, dışa doğru hafif çıkıntı yapan ve köşeleri epey yuvarlatılmış bir modüle yerleştirilmiş. LED flaş da bu grubunun içinde yer alıyor. Mat yüzeyin parmak izine karşı dayanıklı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Ekran ve Ses

Oppo’nun beğendiğimiz yanlarından bir tanesi AMOLED ekran teknolojisini geniş bir ürün yelpazesinde sunması. Reno serisinin en başından itibaren neredeyse tüm modellerinde AMOLED ya da Super AMOLED ekranların kullanıldığını görüyoruz. Oppo Reno 4 Pro’da da bu durum değişmiyor. Ekran, geçtiğimiz ilkbaharda Türkiye’de satışa çıkan Reno 3 Pro modelininkiyle hemen hemen aynı. 6.5 inç ekran, 1080 x 2400 piksel, 20:9 görüntü oranı gibi değerleri barındırıyor. HDR10 desteği de mevcut.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Ekran kenarlara doğru az da olsa kavis yapıyor. Yüksek bir parlaklık var ve güneş ışığı altında da yeterli bir görüş sağlıyor. Ekranın siyah derinliği yüksek, renkler de canlı görünüyor. Ekran varsayılan olarak canlı renk ayarıyla geliyor. Bu modda P3 renk gamı destekleniyor. Arzu ederseniz, daha solgun renklerin ön planda olduğu, sRGB destekli Kibar moda geçiş yapabilirsiniz. Video izlemek isteyenler için Canlı mod daha iyi olurken, pil tasarrufunu ön planda bulunduran ve genellikle internette gezinen, bir şeyler okuyanlar ise Kibar modu tercih edebilir. Ekranın renk sıcaklığı dengeli, ancak ayarlar içinden bunu da ayarlayabilirsiniz.

Reno 4 Pro’nun ekranının selefine göre koruduğu özelliklerden bir tanesi de 90Hz yenileme hızını barındırması. Daha telefonu kullanmaya başlar başlamaz menülerin, kullanıcı arayüzünde geçişlerin ne kadar akıcı olduğunu fark edeceksiniz. Destekleyen oyunlarda da bunun avantajını görebilirsiniz. Ekran ayarlarına baktığımızda yenileme hızının otomatik olarak ayarlandığını görüyoruz. Pil optimizasyonu için bu en iyisi gibi görünüyor. Ancak arzu ederseniz, sadece 90 Hz ya da 60 Hz ayarlarını da tercih edebilirsiniz.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

AMOLED ekranının getirdiği özelliklerden bir tanesi de Sürekli Açık Ekran. Ekran kapalı olduğunda saat, tarih, bildirimler gibi unsurlar sürekli gösteriliyor. Ekran ayarları içinden bunun ne zaman gösterileceği, saat stili ayarlanabiliyor. AMOLED ekranın bir başka avantajı ekran içi parmak izi okuyucu ki, ona da birazdan değineceğiz.

Ses tarafına baktığımızda ise, alt kenarda tek bir hoparlör bulunuyor. Bu hoparlör bir akıllı telefon için yeterli ses seviyesini sunuyor. Orta frekanslar daha fazla öne çıkıyor. Baslar güçlü değil, en yüksek ses şiddetinde ise tizlerin aşırıya kaçmadığını görüyoruz. Belki çok yüksek profilli bir hoparlör deneyimi yok. Buna rağmen ayaküstü bir şeyler izlemek veya dinlemek isterseniz, bu hoparlör sizin için yeterli olacaktır. 3.5mm kulaklık jakının varlığı kullanıcılar için bir avantaj. Kutudan çıkan kulaklığın kalitesi iyi, ancak etrafta bulunan başka kulaklıkları da bu Oppo Reno 4 Pro ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Performans ve Pil

Oppo, Reno 3 Pro’nun farklı türevleri içinden Türkiye’ye getireceği model olarak Snapdragon 765G’li, daha üst versiyonu tercih etmişti. Oppo Reno 4 Pro’nun da aynı işlemciyi taşıyan bir versiyonu bulunuyor. Ancak şirket bunun yerine Snapdragon 720G’li işlemci barındıran 4G modeli tercih etmiş. Sonuç olarak bu yeni Android telefon, selefine göre biraz daha düşük seviyede bir işlemciyle gelmiş oluyor. 8nm tabanlı işlemciye, elimizdeki modelde 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza eşlik ediyor.

oppo reno 4 pro geekbench 5

Her ne kadar işlemci tarafında Reno 3 Pro modeline göre bir indirgeme söz konusu olsa da, Reno 4 Pro’nun Snapdragon 720G işlemcisi günlük işler için yeterli bir performans sergiliyor. Kullanıcı arayüzünde geçişler akıcı, uygulamalar ve oyunlar da hızlı şekilde açılıyor. Bir iki sefer tanık olduğumuz takılmaların veya donmaların dışında, bu alanda da genel olarak sıkıntı yok. Isınma konusunda da telefon aşırıya kaçmıyor, makul sıcaklık aralığında çalışmasını sürdürüyor. GeekBench 5 benchmark testinde elde edilen sonuçlara baktığımızda ve bunları Reno 3 Pro’nunkiyle karşılaştırdığımızda, arada çok büyük farkların olmadığını görüyoruz. Tek çekirdek puanında Reno 3 Pro önde görülürken çok çekirdek puanı hemen hemen aynı görünüyor.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

4000 mAh kapasiteli pil barındıran Oppo Reno 4 Pro’nun önemli özelliklerinden bir tanesi de 65W hızlı şarj desteğinin bulunması. Bu durumda pilin yüzde 100’ünün sadece 36 dakikada şarj olabileceği öne sürülüyor. Pratikte de bu iddianın boş olmadığını görüyoruz. Kutudan çıkan 65W şarj adaptörüyle telefonun pili, telefon kapalı durumdayken yaptığımız şarj testinde, sadece 37 dakikada yüzde 100 doluluğa ulaştı. Yüzde 50 seviyesine ulaşması ise sadece 13 dakika sürdü. Bu durum Reno 4 Pro ile şarj işleminin çok zahmetsiz ve fazla zaman geçmeden gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. Telefonu sadece birkaç dakika şarj etmek bile yarım günü aşan bir çalışma süresini size sağlayacaktır. Normal yoğunluklu bir kullanımda ise 4000 mAh kapasiteli pil bir günü tamamen çıkarıyor. Hatta gerekli durumlarda güç tasarruf modunu kullanarak 1.5 ila 2 günlük bir çalışma süresine ulaşabilirsiniz.

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Oppo Reno 4 Pro’da Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de ColorOS 7.2 kullanıcı arayüzü var. Android 11 ve onunla birlikte gelecek ColorOS 11 sürümüyle birlikte Opoo’nun kullanıcı arayüzünde çeşitli değişiklikler olacak. Bu güncellemenin çok zaman geçmeden Reno 4 Pro sahiplerine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ancak o zamana kadar da telefon sahiplerinin hayatlarını kolaylaştıracak çeşitli unsurlar bu kullanıcı arayüzünde mevcut durumda bulunuyor.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Aslında daha önce incelediğimiz Reno 3 Pro, Reno 3, Reno 4 Lite gibi Android telefonlarda ColorOS 7 sürümünün nasıl bir deneyim sunduğuna bakmıştık. Özetleyecek olursak, kullanıcı arayüzünde kontrol imkanınız daha fazla olacak. Uygulama ikonlarının şeklini, büyüklüğünü ve altında yer alan metnin boyutunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Farklı duvar kağıdı seçenekleri de var. Ana ekranın en solunda bulunan Akıllı Asistan bölümünde fazla araç seçeneği yok. Yine de, burası sık iletişim kurulan kişilerle etkileşimde kalmak, hava durumunu öğrenmek ya da atılan adım sayısını görmek gibi işler için kullanışlı oluyor. Hızlı ayarlar da anlaşılır tasarımı ve her zaman elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz kontrollerle dikkat çekiyor. Bu alanda günlük olarak kullanılan veri miktarının da gösterildiğini görüyoruz.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Herhangi bir uygulamadayken veya ana ekrandayken ekranın sağ kenarında bulunan çekmeceyi ortaya çekerek Akıllı Kenar Çubuğuna erişebilirsiniz. Burada ekran resmi alma, ekran kaydı yapma gibi hızlı araçlar var. Ayrıca Mesajlar, Dosya Yöneticisi ve Hesap Makinesi gibi sık kullanılan uygulamalar da baştan eklenmiş. Sık kullandığınız uygulamaları da buraya ekleyebilirsiniz. Üstelik bu çubuk, aynı anda birden fazla uygulama açmak için de başlangıç noktası işlevi görebiliyor. Bu çubukta tuttuğunuz uygulamayı ekrana sürükleyerek mevcut uygulamanın yanında açabilirsiniz. Çoklu görev ekranında ise son açılmış uygulamaları kilitleyerek onları sürekli bu alanda tutabilir ve istediğiniz her an daha hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Bu arada ekranın altında sabit duran navigasyon çubuğunu kullanabileceğiniz gibi, dokunmatik hareketleri kullanarak da kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz.

Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Google’ın YouTube, Gmail, Haritalar gibi birçok uygulaması mevcut. Daha fazlasını da Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Oppo’nun Oppo Relax, Soloop ve Oyun Alanı gibi uygulama ve araçları da yüklü olarak geliyor.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Güvenlik tarafında ise ekran içi parmak izi okuyucusunu başlıca biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak görüyoruz. Parmak izi ekleme işlemi hızlıca ve kolayca yapılıyor. Parmak izi okuyucusu da hızlı şekilde çalışıyor, ilk seferde tutturma oranı da yüksek görünüyor. Reno 4 Pro’yu deneyimlediğimiz süre boyunca tercihimiz parmak izi okuyucu oldu ve bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Bu arada yüz tanımayı da daha pratik bir yöntem olarak tercih edebilirsiniz.

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Kamera

Oppo Reno 4 Pro’nun arkasında dört kamera bulunuyor. Ana kameranın 48 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram açıklığı gibi özellikleri var. Diğer kameraların özellikleri, yurt dışında satılan 5G destekli versiyona göre daha düşük seviyede bulunuyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, f/2.2 diyafram değerine sahip. Bunun yanında 2 megapiksel makro lens, 2 megapiksel derinlik sensörü bulunuyor. Önde ise 5G destekli modeldekiyle aynı özellikleri paylaşan bir selfie kamerası var. 32 megapiksel çözünürlük, f/2.4 diyafram gibi özellikleri bu kamerada görüyoruz.

oppo reno 4 pro yorumlar ve inceleme

Kamera uygulaması kullanışlı bir tasarımla geliyor. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, çekim modları ve kamera değiştirme düğmesi var. Ayrıca yakınlaştırma ve geniş açıya geçiş de bu tarafta yer alıyor. Fotoğraf modu varsayılanda yer alırken Video, Gece, Portre gibi modlar da kolay erişilebilir şekilde çubuğa dizilmiş. Daha Fazla bölümünde ise Pro, Ağır Çekim, Metin Tarayıcı gibi modlar var. Google’ın görüntü tabanlı arama aracı Google Lens için de burada bir kısayol bulunuyor. Ekranın diğer tarafında flaş, HDR, Parlak Renk, Filtreler gibi sık kullanılan kamera araçlarına hızlı erişim imkanı var. Öte yandan hamburger menü simgesine tıklatarak ayarlara gidebilir, 48 megapiksel tam çözünürlük moduna geçebilir, sayacı etkinleştirebilir veya çerçeve oranını değiştirebilirsiniz.

Reno 4 Pro ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, ışık koşulları yeterli olduğu zaman memnun edici ve canlı renklerde fotoğraflar çektiğini görüyoruz. Işık şiddeti azalmaya başladığı zaman gürültü, yani kumlanma pek görünmüyor. Bulanıklık da aynı şekilde, pek fark edilmiyor. Ancak parlaklık dikkate değer şekilde azalıyor, renklerde solgunluk görünüyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde belki pro modundan yararlanıp pozlama ve diğer ayarları elle kontrol etmek daha iyi olabilir. 48 megapiksel çözünürlükte çekim modu daha fazla yakınlaştırma imkanı sağlasa da, detaylar konusunda çok fazla katkı yapmıyor. Benzer şekilde, varsayılan fotoğraf modunda, 12 megapiksel çözünürlükte çekilen fotoğraflarda da detaylarda kayıplar görüyoruz.

Ultra geniş açılı kamera ile yaptığımız çekimlerde renklerin ana kameradakine göre biraz daha sıcak tarafa doğru kaydığını, ancak parlaklığın biraz daha düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Makro çekimlerde ise Reno 4 Pro başarılı görünüyor. Üstelik düşük ışıkta, yakınlaştırma yaparak da gürültüsü az ve bulanıklığı da düşük çekimler yapabilirsiniz. Eğer isterseniz 2 megapiksel makro lensle daha yakın çalışabilirsiniz. Portre çekim performansı da iyi görünüyor. Arka plan ile öndeki süje arasındaki sınırlar, ufak tefek kusurlar dışında iyi şekilde ayrılıyor.

Önde bulunan selfie kamera düşük ışıkta yeterli bir performans gösteriliyor. Yakınlaştırarak tam boyutta görüntülediğimizde bazı detayların kaybolduğunu görüyoruz. Yine de, Oppo Reno 4 ile çekilen selfie fotoğraflar genel olarak memnun edecektir.

Video tarafında saniyede 30 kare hızına kadar 4K video kaydı yapılabiliyor. Eğer 60fps kayıt yapmak isterseniz çözünürlüğü 1080p’ye düşürmeniz gerekiyor. Ana kamera optik görüntü sabitleme sistemine sahip olmasa da, elektronik görüntü sabitleme de işini iyi şekilde gerçekleştiriyor. Video çekimlerinde ses kaydı net, ancak sesin tiz seviyesi biraz düşük kalıyor gibi görünüyor.

Oppo Reno 4 Pro inceleme: Sonuç

Oppo Reno 3 Pro’nun Snapdragon 765G işlemcili 5G versiyonunu Türkiye’ye getirmiş olan Oppo, belki de fiyatı düşünerek Reno 4 Pro’nun 4G destekli, Snapdragon 720G işlemcili versiyonu getirmeyi tercih etti. Bundan dolayı Reno 4 serisinin Türkiye’de satılan en üst seviyedeki üyesi; malzeme, işlemci, kamera gibi unsurlar açısından selefinden daha alt seviyede bulunuyor. Buna rağmen yine karşımızda iyi bir Android telefonu bulunuyor.

Reno 4 Pro’nun cam ve plastik birleşimi yapısı kesinlikle sıradan bir telefon kullanıyormuşsunuz hissini vermiyor. Üstelik plastiğin kullanımı telefonu hafifleştirdiği için daha rahat bir kullanım elde ediliyor. Yuvarlatılmış hatları telefonu kullanmayı kolaylaştırıyor. Ekranı yüksek bir görsel deneyim sunuyor. Tek hoparlörün bulunması ayaküstü bir şeyler izlemek veya dinlemek isteyenler için engel değil, ancak daha iyi bir multimedya keyfi için kulaklık iyi olacaktır. Neyse ki, 3.5mm kulaklık jakı var. Snapdragon 720G işlemci, kağıt üstünde ve pratikte Snapdragon 765G’den daha düşük seviyede olabilir. Ancak bu telefon için yeterli ve günlük işleri yerine getirebiliyor. Oyun konusunda da ihtiyaçları karşılıyor. Pil performansı da iyi, ancak ondan daha iyisi 65W hızlı şarj desteğine sahip olması.

Yazılım tarafında Reno 4 Pro, Reno 3 Pro’dan farklı bir deneyim sunmuyor. Tabii ki, gelecek Android güncellemelerini alma konusunda, özellikle Android 11 ve ColorOS 11’in gelişinde öncelik daha sonra çıkan bu telefonda olabilir. Kamera tarafında ise genel olarak ihtiyaçları karşılayan bir performansı Reno 4 Pro’nun sunduğunu görüyoruz. Genel olarak sınıfı geçmeyi başarıyor, ancak düşük ışıkta yapacağınız çekimlerde pozlama ve renk sıcaklığı gibi ayarları elle yapmanız yerinde olabilir.

Eğer daha yeni bir telefon isterseniz, Oppo Reno 4 Pro’yu tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte birkaç ay önce çıkmış olan Reno 3 Pro modeli de, daha düşük fiyatı ve birçok açıdan öne çıkan yanlarıyla tercih edilebilir. Ne var ki, bu durumda 65W hızlı şarj desteği ve Android güncellemelerini alma konusunda öncelik gibi avantajlardan vazgeçmiş olacaksınız.

oppo reno 4 pro satın alOppo Reno 4 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER