Eğlence

Apple Clips video uygulamasına dikey video desteği geldi

apple clips 3
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple Clips video uygulaması en sonunda çok talep edilen bir özelliğe kavuştu. Bugün yayınlanan 3.0 güncellemesiyle birlikte, Clips 16:9, 4:3 ve kare formatlarında çekim yapabiliyor. Üstelik tüm bu üç formatta hem iPhone’larda hem de iPad’lerde yatay ve dikey oryantasyonlar destekleniyor.

Apple’ın akıllı ve küçük video uygulaması bugüne kadar yalnızca kare olarak çekilen ve dışa aktarılan videolara imkan tanıyordu. Bu, üç yıl önce ilk kez çıkarıldığında mantıklı bir hareketti, ancak daha sonraki yıllarda Snapchat, TikTok ve Instagram gibi uygulamalarla dikey video hikaye formatlarının yükselişe geçmişti.

Clips’in yeni sürümü yeniden düzenlenmiş bir arayüze sahip. Daha önce bir efekt bölmesi açmanız ve görünüşte sonsuz olan seçenekler arasında yatay olarak kaydırmanız gerekiyordu. Artık tüm filtrelerin, çıkartmaların, emojilerin veya eklemek isteyebileceğiniz diğer efektlerin tam ekranda görünümü mümkün oluyor.

apple clips 3

Apple, videolarınızda kullanabileceğiniz bir dizi yeni varlık da ekledi. Videolara ekleyebileceğiniz başlık “posterler”; daha fazla telifsiz şarkı, çıkartma ve konuşma balonu şekli geliyor.

Bir iPhone 12’de arka kamerayla çekim yapanlar için Clips, artık Apple’ın Dolby Vision HDR uygulamasında kayıt yapıyor ve dışa aktarıyor. Ayrıca Apple, Clips paylaşım sayfasını yeniden tasarladı. Yine de, doğrudan sosyal uygulamalara aktarım yapabilirsiniz. Ayrıca Apple, eğer projeyi düzenleme için başka birine göndermek isterseniz, bunun için ayrı bir dışa aktarım düğmesi eklemiş. Bu arada video ön izlemesi de eklenenler arasında yer alıyor.

Hem yatay hem de dikey videolar çeker veya içe aktarırsanız, Clips varsayılan olarak birini veya diğerini siyah çubuklarla çevreliyor. Projenizde yatay videolardan daha fazla sayıda dikey video varsa, proje dikey video olarak dışa aktarılır. Yatay video klip sayısı daha fazlaysa, bunun tersi geçerlidir.

Ne var ki Clips, özünde hala başlangıçta olduğu gibi; kısa videoları hızlı bir şekilde paylaşılabilir bir video klip hâline getirmenin çok akıllıca bir yolu olarak işliyor. Hikaye formatından veya TikTok videolarında farklı olarak Clips, bu videoları paylaşmak ve görüntülemek için yerleşik bir sosyal ağa sahip değil. Uygulamada oluşturulan videoların dışa aktarılması esas hedefi oluşturuyor.

apple clips 3.0

Bir yüze konuşma balonları eklemek gibi bazı artırılmış gerçeklik (AR) efektlerine sahip olmasına rağmen Clips, diğer kısa biçimli video uygulamalarından biraz daha geleneksel nitelik taşıyor. Bu anlamda Clips, iMovie’nin altın çağının modern bir versiyonu olarak da nitelendirilebilir.

Clips en iyi özelliğini koruyor; videoda doğrudan canlı altyazılar oluşturmak için konuşmayı canlı olarak yazıya dönüştürme yeteneği yine mevcut. Dahil edilen müzik parçaları, bir videonun uzunluğuna göre otomatik olarak özelleştirilmeye devam ediyor. Projeleri iOS cihazlarınız arasında iCloud aracılığıyla senkronize edebilir, iPad’de de çekim yapabilir veya düzenleyebilirsiniz. iPad arayüzü de iyileştirildi; metin girmek için Apple Pencil “karalama” özelliğini destekliyor, ancak henüz doğrudan videoların üzerine çizim yapamıyorsunuz.
Clips 3.0 versiyonunu hemen şimdi App Store’dan indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER