İncelemelerManşetler

Oppo A72 İncelemesi

Oppo A72 İnceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oppo akıllı telefon pazarının son yıllardaki en aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Üst segmente yönelik ürünleriyle dikkat çekmeyi başaran Çinli üretici, uygun fiyatlı telefon arayanlara da A serisinde farklı seçenekler sunuyor. A72 de bu seçeneklerin en yenileri arasında yer alıyor. Oppo A72 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detaylar ve yorumlar yer alıyor.

Oppo A72 inceleme: Tasarım

Oppo A72’nin ilk bakışta uygun fiyatlı bir telefon gibi görünmediği söylenebilir. Ekranı oldukça büyük olan telefon, 8.9 mm. kalınlığında bir kasaya sahip. Havalı ve parlak görünen arka panelde ise göze ilk olarak dört sensör barındıran kamera çıkıntısı çarpıyor. Bu çıkıntının biraz hantal göründüğü söylenebilir.

Oppo A72 İncelemesiKamera çıkıntılarının göze çok hoş gelmediği kesin. Ancak modern telefonlarda bunlardan kurtulmak pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla Oppo A72’nin kamera çıkıntısının da görmezden gelinmesi zor değil. Telefonun ön kamerası ise ekranın sol üst köşesindeki yuvarlak delikte yer alıyor.

Telefon için Alacakaranlık Siyahı, Parlayan Beyaz, Gök Mavisi ve Aurora Moru olmak üzere dört renk seçeneği mevcut. Test merkezimize gelen Parlayan Beyaz Oppo A72 oldukça şık görünüyor. Arka panelin koyu renkli olmaması, parmak izlerinin fark edilmemesi konusunda epey yardımcı oluyor. Paneldeki ışık kırılmasının da oldukça hoş bir görüntü sunduğunu belirtmek gerekiyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72’de ekranın etrafındaki çerçeveler de oldukça ince. Arka panel tasarımı ve ince çerçeveyi bir arada görünce Oppo A72’nin daha pahalı bir telefon olduğu düşünülebilir. Ancak bu şık kasanın suya dayanıklı olmaması, akıllı telefonun fiyat segmenti konusunda daha gerçekçi bir fikir edinmeye yardımcı oluyor.

Oppo A72’nin üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sağ kenarda ise aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi de gören güç butonu yer alıyor. Sol kenarda ise SIM kart ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva ile ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. A72’nin en kalabalık bölgesi olan alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor.

Oppo A72 İncelemeOppo A72 elde oldukça iyi bir hissiyat veriyor ve sağlam duruyor. Kenarların plastikliği biraz açık biçimde hissedilse de, Oppo A72’nin tasarım bakımından segmentinin önünde olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Oppo A72 inceleme: Ekran

Oppo A72, 6.5 inç büyüklüğünde bir IPS LCD panele sahip. Görüntü oranı 20:9 olan bu ekran, 2400 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Genel itibarıyla keskin ve parlak görüntü sağlayan bu ekran, web’de gezinmek veya YouTube’da video izlemek gibi işler için yeterlinin de üstünde bir performans sergiliyor. Oppo A72’de fiyatı aşağıya çekmek için bazı fedakarlıklar yapmış olsa da, ekranda deneyimi üst seviyede tutmaya özen gösterdiği anlaşılıyor.

Oppo A72 İncelemesiEkranın parlaklık ve kontrast seviyeleri, piyasadaki en iyi telefonların biraz gerisinde kalıyor. Buna rağmen, ekran panelinde bir kusur bulmanın pek kolay olmadığını söylemek gerekiyor. Özellikle Oppo A72’nin içinde bulunduğu fiyat grubunu göz önüne alınınca ekran deneyimi göze biraz daha etkileyici geliyor.

Artık akıllı telefon pazarında 90Hz veya 120Hz yenileme hızına sahip ekranlar yaygınlaşıyor. A72’nin ekranının yenileme hızı ise sadece 60Hz. Ancak daha üst segment bir telefondan Oppo A72’ye geçiş yapılmadığı takdirde bu durumun kolay kolay fark edilmeyeceği söylenebilir.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72’yle standart uygulamalarda yaptığımız testlerde, renk reprodüksiyonu ve canlılığının oldukça iyi bir seviyede olduğunu gördük. Ekran ayarlarına girildiğinde ise kullanıcılar diledikleri takdirde ekranın renk sıcaklığını kendi tercihleri doğrultusunda kolaylıkla ayarlayabiliyor. Yine aynı menü üzerinden karanlık mod veya “göz rahatlığı” adı altında sunulan mavi ışık filtresi aktif hâle getirilebiliyor. Bu iki özelliğin devreye girmesi bir takvime bağlanabiliyor.

Oppo A72’nin ekranı oyun oynamak veya Netflix ya da YouTube’da bir şeyler izlemek isteyenler için oldukça uygun. Ekrandaki gecikme süresi minimum seviyede. Tam ekran modunda ekranın sol üst köşesindeki kamera deliğinin gizlenmesi için bir şey yapılmıyor. Ancak bunun bir dikkat dağınıklığına yol açmadığını belirtmek gerekiyor.

Oppo A72 inceleme: Donanım ve Performans

Oppo A72’nin kalbinde Qualcomm Snapdragon 665 işlemci bulunuyor. Orta segment bir işlemci olan Snapdragon 665’e 4 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 22 GB’lık kısmı Android işletim sistemine ayrılmış durumda. Dolayısıyla kullanıcılara 106 GB’lık bir alan kalıyor. MicroSD kart desteğiyle dahili depolama alanını genişletmek mümkün.

Oppo A72 İncelemesiBu teknik kadro kağıt üzerinde “makul” veya “ortalama” gibi sözlerle tanımlanabilecek bir performans vadediyor. Oppo A72’nin içinde bulunduğu segmentin genel yapısından sapmayan bu teknik kadro, bazı noktalarda tahmin edilebilir ve fark edilebilir gecikmeler yaşıyor.

Yine de, Oppo A72 ile modern yaşamın standart günlük işlerini gerçekleştirme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. E-posta gönderme veya alma, web’de gezinme, sosyal medyada dolaşma veya oyun oynama gibi işler genellikle bir sorunla karşılaşılmıyor. Asphalt 9 gibi talepkâr bir oyun bile Oppo A72’de iyi şekilde çalışıyor.

Oppo A72 İncelemesiAncak yükleme ekranlarında amiral gemisi telefonlara kıyasla birkaç saniye daha fazla beklendiğini de belirtmek gerekiyor. Kare hızının da amiral gemisi cihazlar kadar pürüzsüz olmadığı söylenebilir. Oppo A72 ile Netflix’te dizi veya film ya da YouTube’da video izlerken takılma yaşanmıyor.

Oppo A72’de kullanıcılara iki farklı biyometrik doğrulama çözümü sunuluyor. Bunlardan ilki yüz tanıma özelliği. Yüz tanıma sistemi, aydınlık veya loş şekilde ışıklandırılmış ortamlarda oldukça iyi şekilde çalışıyor. Telefon kaldırılıp yüze doğru tutulduğunda ekran kilidi çok kısa bir süre içinde açılıyor. Ancak karanlık ortamlarda yüz tanıma özelliğinden yararlanmak mümkün olmuyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72’de telefonun sağ kenardaki güç butonuna entegre edilmiş bir parmak izi tarayıcısı da mevcut. Oldukça rahat ulaşılan Oppo A72’nin parmak izi tarayıcısı da çok hızlı şekilde çalışıyor. Tarayıcıya dokunulduktan sonra birkaç saniye içinde kullanıcılar telefonun ana ekranına yönlendiriliyor.

Oppo A72, Geekbench 5 benchmark testinde tek çekirdekte 312, çok çekirdekte ise 1260 puan alıyor.

Oppo A72 inceleme: Pil

Akıllı telefonların pil ömürleri, kullanıcıların eylemlerine bağlı olarak değişiyor. Oppo A72, standart bir kullanım senaryosunda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta günün sonunda pilin yaklaşık dörtte birlik kısmını korumayı da başarıyor.

Akıllı telefonların pilleri uzun süre kullanıldıktan sonra yıpranabiliyor. Dolayısıyla Oppo A72’nin pil performansının da bir yerden sonra değişebileceği notunu düşmekte fayda var. Oppo A72’de kullanıcılara tüm gün yetecek bir pil ömrü vadediyor. Bu vaadi yerine getirmeyi başaran A72’nin pilini tamamen bitirmek için de ekstra bir çaba sarfetmek gerekiyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo’nun ColorOS kullanıcı arayüzünde pil tüketimini optimize etmek adına bazı yararlı özellikler mevcut. Pili yoğun biçimde tüketen uygulamalar konusunda kullanıcıları uyaran arayüz, pil ömrünü uzatacak ayar değişiklikleri konusunda uyarılar da sunuyor. Yapılan her düzeltmenin pil ömrünü ne kadar uzatabileceği konusunda da kullanıcılara bilgi veriliyor.

Oppo A72’yle iki saat boyunca internet üzerinden video izlendiğinde pilin doluluk oranı yüzde 100’den yüzde 80’e iniyor. Bu da kullanıcıların yaklaşık 10 saat boyunca A72’yle bir şeyler izleyebileceği anlamına geliyor. 5000 mAh kapasiteli pile sahip bir cihazdan daha uzun bir performans beklemek mümkün olsa da, kullanıcıların gün boyunca şarj sıkıntısı yaşamayacağı söylenebilir.

Eğer pil yönetimi dikkatli biçimde yapılırsa, Oppo A72’yle ikinci günün ortalarına kadar şarj ihtiyaç duyulmayabiliyor. Akıllı telefonun kutusundan çıkan 18W şarj cihazıyla yaklaşık 2 saat içinde pili tamamen doldurmak mümkün oluyor.

Oppo A72 inceleme: Yazılım

Oppo A72 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Oppo’nun ColorOS 7.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Oppo’nun akıllı telefonlarını daha önce kullananları A72’de tanıdıkları bir deneyimin beklediği söylenebilir.

Oppo A72 İncelemesiColorOS 7.1’de Android 10’un standart deneyimi yoğun bir şekilde özelleştirilmiş biçimde kullanıcıların karşısına çıkıyor. Uygulama ikonlarında, telefonda bulunması gereken standart uygulamaların tasarımında ve telefonda sunulan araçlarda Oppo’nun dokunuşlarının etkisi fazlasıyla hissediliyor.

ColorOS’in demirbaşlarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, Oppo A72’de de mevcut. Telefon dikey vaziyetteyken ekranın sağ tarafına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme hareketi yapıldığında kendisini gösteriyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanabiliyor veya seçilen uygulamalar başlatılabiliyor.

Oppo A72 İncelemesiSöz konusu araç ve uygulamalar serbest pencerede ya da  tam ekranda görüntülenebiliyor. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan düzenle yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları diledikleri şekilde ayarlayabiliyor.

Oppo A72’de el hareketleri veya diğer hareketler de telefonla etkileşim kurmaya yardımcı oluyor. Örneğin ekran kapalıyken üzerinde O harfi çizince kamera başlatılabiliyor. Veya üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor.

Oppo A72 İncelemesiTıpkı ColorOS yüklü diğer telefonlarda olduğu gibi, A72’de de güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı aktif hâle getirecek şekilde ayarlanabiliyor.

Hemen hemen tüm Android telefonlarda karşımıza çıkan Google uygulamaları, Oppo A72’de de mevcut. Akıllı telefonun ana ekranındaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo ve Google Fotoğraflar gibi uygulamalar kullanıcıları karşılıyor.

Oppo A72 İncelemesiGoogle’ın Android uygulamalarını A72’nin ana ekranında ve başka klasöründe de görmek mümkün. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması konumunda. Ana internet tarayıcısı görevini ise Google Chrome’un varlığına rağmen Opera üstleniyor. Keep Notları uygulaması da Araçlar klasörüne yerleştirilmiş.

Bu klasörde, adından da anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlar da bulunuyor. Bunlardan biri olan Telefon Yöneticisi uygulaması, kullanıcıların Oppo A72’yi telefonu en yüksek performansla çalışacak şekilde optimize etmesine destek veriyor. Gizlilik izinlerinin ve telefondaki bileşenlerin kontrolü de yine bu araç üzerinden yapılabiliyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72 ön yüklü uygulama sayısı bakımından oldukça zengin bir telefon. Cihazda ön yüklü şekilde sunulan uygulamalardan biri olan OfficeSuite uygulaması kullanıcıların metin dosyaları, sunumlar, elektronik tablolar ve PDF dosyaları oluşturmasına yardımcı oluyor. Solopop uygulamasıyla da kullanıcılar telefonlarındaki fotoğraf ve videoları birleştirip anılarını bir videoda toplayabiliyor.

Oppo A72’de ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanmış biçimde gösteriliyor. Ancak en üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini?”başlığı altında gruplanıyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı daha hızlı şekilde bulmalarına yardımcı oluyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72 bir oyun telefonu değil. Ancak bu durum, telefonda oyun odaklı bir özelliğin bulunması için engel teşkil etmiyor. Kullanıcılar Oppo A72’deki oyun alanı üzerinden telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştiriliyor.

Oppo A72 inceleme: Kamera

Oppo A72’nin arkasında dörtlü sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve yine 2 megapiksel siyah-beyaz sensör sistemi tamamlıyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72’nin kamera performansı da telefonun genel çizgisine paralel bir doğrultuda ilerliyor. A72’nin kamerasıyla amiral gemisi telefonların kameraları arasında belirgin farklar olsa da, Oppo A72 için ödenen meblağ nedeniyle bu fark o kadar göze batmayacaktır.

Oppo A72 ile gün ışığı altında oldukça iyi ve kaliteli kareler yakalamak mümkün. Parlaklık seviyesi yüksek olan fotoğrafların renk reprodüksiyonu da başarılı. Koyu ve aydınlık alanları iyi yöneten kamera, odak noktasını hızlı şekilde buluyor. Deklanşöre basıldıktan sonra kameranın fotoğraf çekmesi de fazla zaman almıyor.

Oppo A72 İncelemesiOppo A72’yle çekilen fotoğrafların sosyal paylaşım sitelerinde güzel görüneceği rahatlıkla söylenebilir. Ancak fotoğrafların büyük bir baskısını almak isteyenlerin başka alternatiflere yönelmesi doğru olacaktır.

Oppo A72’nin kamera sisteminde optik yakınlaştırma imkanı mevcut değil. Ancak çerçevenin içine daha fazla şey sığdırmak isteyenler için ultra geniş açılı kamera telefonda hazır. İç ve dış mekanlar arasındaki farklar, kamera uygulaması tarafından kolaylıkla algılanıyor. Perde arkasında yapılan otomatik düzenlemeler de nihai kareyi daha kaliteli hâle getiriyor.

Oppo A72’nin kamerasında gece modu seçeneği de bulunuyor. Bu mod etraf karanlıkken, kamera sabit ve sarsıntısız biçimde tutulurken performansını gösterebiliyor. Detayları ve karanlık noktaları ortaya çıkarma konusunda makul bir iş çıkaran kameranın gece performansının daha pahalı telefonların gerisinde kaldığını belirtmek gerekiyor. Yine de Oppo A72’nin kamerasının genel performansının iyi olduğu söylenebilir.

Telefonun önünde bulunan 16 megapiksel çözünürlüklü kamera da ışık koşullarının yeterli olması durumunda başarılı bir iş çıkarıyor.

Oppo A72’nin arka kamera sistemiyle 4K 30fps video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

Oppo A72 inceleme: Sonuç

Oppo A72, akıllı telefon pazarının günümüz kriterleri açısından bakıldığında uygun fiyatlı ürünleri arasında yer alıyor. Oppo A72’nin fiyat ve performans arasındaki dengeyi iyi kurduğunu ve bu nedenle makul bir seçenek olduğu rahatlıkla söylenebilir.

ColorOS kullanıcı arayüzü, Android’in saf versiyonuna kıyasla oldukça özelleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Bu deneyim herkesin hoşuna gitmese de, kullanıcılara bazı konularda daha fazla esneklik sağlıyor. Performans ve pil ömrünün yönetimi konusunda sunulan imkanlar, Color OS’in güzellikleri arasında yer alıyor.

Oppo A72 İncelemeOppo A72’nin kamera sistemi için büyük övgü sözcükleri kullanılamayabilir. Ancak özellikle ışık koşulları iyiyken A72’nin çektiği fotoğraflar sosyal medyada bir hayli beğeni almanıza yardımcı olabilir. Düşük ışıklı ortamlarda ise gece modu sayesinde fotoğraflardaki detaylar biraz daha fark edilir hâle geliyor.

Oppo A72, sunduğu genel deneyim itibarıyla ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacak bir profil çiziyor. Yüksek oyun performansı, mükemmel bir kamera, çok net bir ekran gibi özellikler aramayanlar için Oppo A72 memnun edici bir deneyim sunacaktır.

İLGİLİ HABERLER