Manşetler

Opera Max Android telefonlara hücresel veriden tasarruf imkanı sunuyor

Opera yıllardır mobil internet tarayıcısının mümkün olduğu kadar az veri tüketmesi için çalışmalar yapıyor. Şirketin Mobil Dünya Kongresi kapsamında duyurduğu araç bu hedefe yaklaşıldığını gösteriyor.

opera-max-android-240214

Opera Max olarak adlandırılan ve dün beta olarak yayınlanan uygulama sayesinde Android telefonunuzda kullandığınız her türlü iş için sarfedilen hücresel veri miktarını azaltabileceksiniz. Opera’nın söylediğine göre bu uygulama sayesinde yazı, görsel ve videoları sıkıştırarak yüzde 50’ye varan oranda veri tasarrufu sağlamak mümkün oluyor.

Opera Max tüm hücresel internet trafiğini Opera’nın sunucularına yönlendiriyor, burada içerik sıkıştırılıyor ve daha sonra akıllı telefona daha küçük bir paket içinde iletiliyor. Arka planda gerçekleşen bu süreç sayesinde tüm uygulamaları normal şekilde kullanmak ve bu sırada da sıkıştırmanın avantajlarından yararlanmak mümkün oluyor.

Pratikte Opera Max yüzde 50’ye varan oranda azaltımda bulunma noktasında iyi iş çıkarıyor, ancak elde edilen sonuç telefonla neler yapıldığına bağlı olarak değişiyor. Max açıkken web sayfalarını yüklemek çok fazla farklılık hissettirmiyor, ancak video izlerken Max’in açık olduğunun farkına varmak mümkün olabiliyor.

Opera Max tarafından sıkıştırılan videoların çözünürlüğü düşüyor ve izlemesi keyifsiz bir hâle geliyor. Yine de, bu şekilde veriden tasarruf ederek bir şekilde videoyu izlemek mümkün oluyor. Zevk ise bu noktada verdiğiniz ödün olarak kalıyor.

Öte yandan Opera Max’i kullanmak çoğu şeyin yüklenmesinin biraz daha uzun sürede gerçekleştirilmesine neden oluyor. Aslında ne kadar süre bekleyeceğiniz Opera’nın sunucularının kapasitesine bağlı durumda gibi görünüyor. Zaten Opera da bu nedenle bir bekleme listesi açtığını ve kapasitesini genişlettikçe daha fazla kullanıcının sunduğu servisten yararlanmasına izin vereceğini kaydetti.

Opera Max şifrelenmiş web sitelerinde çalışmıyor, bu nedenle Facebook ve benzeri servislerde gezinirken tasarrufun etkilerini görmek mümkün olmuyor. YouTube ile çalıştığı da söyleniyor, ancak The Verge sitesinin Opera Max ile gerçekleştirdiği bir beta sürüm testinde bunun gerçekleştirmediği belirtiliyor. Bunun yerine YouTube videolarının yüklenmesi hücresel şebeke bağlantısı üzerinden normal yolla gerçekleştirilmiş.

Opera Max, uygulama içinde sunulan reklamları izleme karşılığında ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Reklamlarla bölünmek istemeyenler de aylık 1 dolarlık ücret karşılığında bu servisten faydalanabilecek.

İlgili >> The Verge, Google Play Store

İLGİLİ HABERLER