Teknoloji

Nvidia Xavier ile sürücüsüz otomobillere güç verecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sürücüsüz veya yarı otonom otomobil pazarı büyümeye devam ediyor. Bu büyümeye bağlı olarak söz konusu araçlarda kullanılacak daha güçlü işlemcilere olan ihtiyaç da artıyor. Nvidia Xavier SOC ile bu yarışta geri kalmayı istemediğini somut biçimde gözler önüne seriyor. Yapay zekâ otomobil sistemlerini CES 2017’de duyuran şirket, Xavier’i de CES 2018’de tanıttı.

Xavier’de özel olarak geliştirilen 8 çekirdekli bir işlemci, 512 çekirdekli Volta grafik işlemcisi, 8K video işlemcisi, derin öğrenme hızlandırıcısı ve yeni bilgisayar görüşü hızlandırıcısı bulunuyor. Sistem, 9 milyardan fazla transistör barındırıyor. Nvidia’dan yapılan açıklamada, Xavier’in sadece 30 watt güç tüketerek saniyede 30 trilyon işlem gerçekleştirebildiğine dikkat çekildi. Şirket, yeni mimarisinin eskisine kıyasla 15 kat daha verimli olduğunun da altını çizdi. Bunun menzilleri ve pil ömürleri doğrudan ilişkili olan elektrikli otomobiller için önemli bir değer olduğunu görmek çok zor değil.

Söz konusu büyük rakamlar, Xavier’in sürücüsüz otomobillerin kalbinde yer alan yapay zekâ sistemlerine daha fazla sensör ve veri yerleştirebileceği anlamına geliyor. Bunun otonom araçlar üzerinde çalışan otomobil üreticilerini ve özel ulaşım servislerini mutlu edeceğini görmek çok zor değil. Yapay zekâ teknolojisi hâli hazırda işlemci gücünü oldukça yoğun biçimde kullanıyor. Sensörlerden ve otomobillerden sürekli olarak veri gelmesi, mevcut işlemcileri zaman zaman zor durumda bırakabiliyor.

Nvidia Xavier ile tam otonom araçlara biraz daha yaklaşmayı sağlıyor

Nvidia Xavier SOC’yi Pegasus AI adını verdiği platformuna yerleştirecek. Pegasus AI, iki adet Xavier ve iki adet Nvidia GPU’yu birlikte kullanacak. Bu kurulum sayesinde tam otonom araçlara biraz daha yaklaşılmış olacak.

İLGİLİ HABERLER