Teknoloji

Nvidia RTX serisi GPU’lar Türkiye’ye geliyor

nvidia rtx
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia, gerçek zamanlı ışın izleme ve DLSS gibi yeni yapay zekâ özellikleri sunan, yeni Turing mimarisine sahip Nvidia RTX serisinin Türkiye tanıtımını gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında geçtiğimiz yaz tanıtılan, masaüstü sistemlere özel GeForce RTX  2070, 2080 ve 2080Ti modellerini gösteren Nvidia, aynı zamanda geçtiğimiz ay duyurduğu RTX 2060 ve RTX mobil GPU serisini de Türkiye lansmanında gösterdi.

Nvidia RTX serisinin en önemli yeniliklerinden bir tanesi Ray-tracing, yani ışın izleme. RTX teknolojisi sayesinde oyunlarda grafiklere ışığın yansımaları da eklenebiliyor. Böylelikle gerçek hayattakine benzer deneyimlerin oluşturulması mümkün oluyor. Örneğin, first-person-shooter oyununda bir arabanın arkasında rakipten gizlenirken, rakibin yaklaştığını, yanı başınızdaki arabaya yansıyan ışık sayesinde anlayabilirsiniz. Benzer şekilde, loş bir odaya pencereden giren ışığın izlediği yol da ışın izleme sayesinde düzgün şekilde yansıtılabiliyor. Bu durum oyun geliştiricilerine yepyeni senaryolar uygulama fırsatı sunuyor.

Nvidia ışın izlemenin gösterimini Battlefield 5 ile yaptı. Ancak yakın gelecekte bu teknolojiden yararlanan daha fazla oyunu göreceğiz.

Nvidia’nın RTX Türkiye lansmanında masaüstünün yanı sıra mobil RTX serisi kartlar da görücüye çıktı. Bu kartları barındıran bazı dizüstü bilgisayarları lansmanda gördük. Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, Monster, MSI gibi Nvidia’nın iş ortaklarının ürünleri, sergi alanında bulunan masaüstü ve dizüstü sistemlerde ya da monitörlerde karşımıza çıktı.

Nvidia’nın RTX serisi kartlarını barındıran masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar sadece oyun performansını yüksek seviyede tutmakla kalmıyor. Aynı zamanda işlerini daha hızlı ve daha iyi şekilde yapmak isteyenler için de iyi bir performans sunuyor. Bu da RTX serisi ürünleri sadece oyun severler için değil, video yapımcıları, oyun yayıncıları, içerik üreticileri ve diğer kreatif işlerle uğraşanlar için uygun hâle getiriyor.

Etkinlikte sadece RTX 2060’ın fiyatı 2400 TL olarak paylaşıldı. RTX 2060 giriş seviyesi, bu nedenle bu fiyatı taban fiyat olarak kabul edebiliriz. Diğer kartları daha yüksek seviyelerde göreceğiz. Fiyatların yüksek olduğu bir gerçek, ancak iyi bir sistem kurmak isteyen ya da işine yatırım yapmak isteyenler için bu fiyatların karşılanamayacak seviyede olmadığını da söyleyebiliriz. En azında RTX 2060’la bile geçen yılın yüksek performanslı GTX kartlarından daha iyi bir performans alınabilir.

İLGİLİ HABERLER