Teknoloji

Nvidia GeForce RTX 2080, 2070 ve 2060’ı dizüstü bilgisayarlara getiriyor

nvidia geforce rtx 2080

Nvidia ilk GeForce RTX serisi grafik kartlarını geçtiğimiz yaz masaüstü PC’ler için çıkarmıştı. RTX 2070, RTX 2080 ve RTX 2080 Ti’nin her biri üst sınıf oyun PC’leri için tasarlanmıştı ve yeni ışın izleme yeteneklerine sahipti. Bu çığır açan grafik tekniği, ışığı gerçek zamanda modelleyerek sanal bir sahnede ışığın nesnelerle kesişimini düzgün bir şekilde oluşturabiliyordu. Battlefield V gibi oyunlarda bunun farkı görülüyordu.

Nvidia o zamanlar RTX’in masaüstü sistemlerin ötesine geçip geçmeyeceğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı. CES 2019 kapsamında şirket, yeni grafik yongalarını oyun dizüstü bilgisayarlarına getireceğini duyurdu. Yeni GPU yongalarının arasında RTX 2080’in mobil versiyonu da bulunuyor.

GTX 1000 serisinin dizüstü bilgisayarlarına girişine benzer şekilde, Nvidia RTX kartlarını da 40’tan fazla dizüstü bilgisayara getiriyor. Bunlarda RTX 2080’den RTX 2060‘a kadar farklı GPU’lar çalışacak. Nvidia, bu dizüstü bilgisayarların Battlefield V gibi ışın izlemeli oyunları 60 fps’de oynatabileceğini kaydediyor. Nvidia CEO’su Jensen Huang, bu yongaların PS4 Pro’nun iki katı seviyesinde performansı bir dizüstü bilgisayara getirebileceğini kaydetti.

Masaüstü RTX GPU’lar GTX serisine göre daha fazla güç çekiyor ve fazla PSU gereksinimine sahip. Dizüstü bilgisayarlar ise termal açıdan daha kısıtlı oluyor. Nvidia’nın dizüstü bilgisayarlarda ek güç gereksinimlerini nasıl karşıladığını bilmiyoruz. Özellikle çok fazla sistem gücü gerektiren ışın izlemeli oyunlarda nasıl bir sonuç elde edilecek, bunu göreceğiz.

Nvidia Max-Q teknolojisini kullanarak güç tüketimini azaltıyor ve RTX yongalarının ince, hafif ve sessiz dizüstü bilgisayarlara girmesini mümkün kılıyor. Yani, tüm üreticiler verimliliği yükseltmek amacıyla termal ve akustik tasarım üzerinde Nvidia ile yakın biçimde çalıştı, ancak bu durum performansın bu GPU’ların masaüstü versiyonlarıyla aynı seviyede olacağı anlamına gelmiyor.

Nvidia’nın The Verge sitesine verdiği bilgiye göre, Nvidia RTX 2080 Max-Q donanımlı bir dizüstü bilgisayar, GeForce GTX 1080 Max-Q’lu modele göre yüzde 40 daha yüksek verimlilik sunacak. Bu da daha iyi pil ömrü anlamına geliyor. Nvidia, MSI Stealth’in 8 saatlik çalışma ömrüne ulaşabileceğini söylüyor.

Öte yandan Nvidia, GeForce RTX 2070’li Max-Q modellerinin geleneksel oyunlarda popüler GTX 1070’e göre yüzde 20’ye varan oranda daha yüksek performans sunabileceğini belirtiyor. GeForce RTX 2060 ise geleneksel oyunlarda GTX 1060’a nazaran yüzde 50’ye varan oranda daha yüksek performans sunuyor.

Ayrıca RTX kartları derin öğrenme tabanlı süper örnekleme olarak çevirebileceğimiz, İngilizcesinden yola çıkılarak DLSS olarak bilinen bir tekniği de kullanıyor. Yapay zekâ destekli bu bozukluk düzeltme tekniği performanstan ödün vermeden çözünürlüğü iyileştirmeyi sağlıyor.

Nvidia, CES 2019 etkinliği sırasında EA ve studio Bioware ile çalışarak DLSS desteğini yakında çıkacak Anthem adlı online nişancı oyununa getireceğini duyurdu. Geliştiricilerin RTX kartından elde edebilecekleri yararlara ek olarak, her bir yeni RTX donanımlı dizüstü bilgisayar Nvidia’nın G-Sync teknolojisini destekleyecek. Bu sayede ekran, yenileme hızını GPU’nun oluşturma hızına göre eşleştirecek. Bu da tutukluğu ve ekran yırtılmasına engel olacak.

RTX GPU’lu ilk dizüstü bilgisayarlar 29 Ocak’ta çıkacak. Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo Legion, MSI, Razer, Samsung gibi üreticiler bu dizüstü bilgisayar seçeneklerini sunacak. Nvidia Battlefield V ve Anthem oyunlarını RTX 2080’li dizüstü satın alanlara hediye edecek. RTX 2070 ya da RTX 2060’lı dizüstü alanlara da ikisinden bir sunulacak.

İLGİLİ HABERLER