Teknoloji

Nvidia RTX 3080 Ti ile ilgili olarak resmi çıkıştan önce son sızıntılar

nvidia rtx 4060

Nvidia, bu ayın sonlarında RTX 3080 Ti grafik kartını piyasaya sürmeye hazırlanıyor gibi görünüyor. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, RTX 3080 Ti kartların nakliye paletlerinde, perakende kutularında ve şimdi de birinin elinde görüldüğü fotoğraflar internete düştü. VideoCardz, Nvidia’nın söylenti RTX 3080 Ti kartının izlenmesinin merkezinde yer alıyor ve GPU’nun RTX 3070 Ti ile birlikte, 31 Mayıs’ta piyasaya sürüleceğini bildirdi.

RTX 3080 Ti’nin 12 GB GDDR6X bellek ile RTX 3080’de bulunandan 2 GB daha fazla bellek içereceği bildiriliyor. RTX 3090 ile eşleşen daha geniş 384 bitlik bir veri yolu ve RTX 3080’e göre bellek bant genişliğinde bir artış olduğu da söyleniyor. Tüm bunlar performans açısından neler sunacak, bu henüz tam olarak belli değil. Ancak RTX 3080 Ti’nin RTX 3080 ve RTX 3090 arasında rahatça oturacağı kesinlikle görülüyor.

Bu, Nvidia’nın yurt dışı fiyatı 1000 doların üzerinde başka bir GPU’yu göreceğimiz anlamına geliyor. Ancak RTX 3080 için karaborsa fiyatları göz önüne alındığında, bu şu anda tam olarak sıra dışı sayılmaz. VideoCardz geçen hafta bir MSI 3080 Ti grafik kartıyla ilgili haber yapmıştı ve dün de YouTuber Moore’s Law Is Dead, henüz resmi duyurusu yapılmamış bir Gigabyte RTX 3080 Ti’ye sahip birini tanıdığını iddia etti.

Bir Reddit kullanıcısı ise, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir mağazada 3080Ti’ye rastladığını iddia etti. Ne var ki, haberi yayına hazırladığımız sırada kontrol ettiğimizde bu paylaşım kaldırılmıştı.

Nvidia RTX 3060 çıksa bile GPU sıkıntısı bitmeyecek

Eğer ortalıkta dolaşan bu haberler ve sızıntılar doğruysa, bu ayın sonunda hem RTX 3080 Ti hem de 3070 Ti hakkında çok daha fazla ayrıntı alacağız. Her iki kartın da, Nvidia’nın RTX 3060 ile uyguladığı biçimde aynı Ethereum kripto para birimi madenciliği sınırlayıcısıyla geleceği söyleniyor. Nvidia, geçen hafta hash sınırlayıcıyı bir sürücü güncellemesi neticesinde yanlışlıkla kaldırmıştı, ancak sonrasında bunu yeniden yerine koydu.

Her ne olursa olsun, şu anda bir bilgisayar kurmak için bekleyen pek çok kişi, başka bir GPU’nun çıkışıyla ilgili olarak gelen haberler nedeniyle fazla heyecana kapılmayabilir. Küresel yonga kıtlığı ve yükseltme yapmak isteyen PC oyuncularının yoğun talebi nedeniyle RTX 30 serisi kartları satın almak neredeyse imkansız hâle geldi. Başka bir GPU’nun piyasaya sürülmesi, Nvidia’nın önceden uyardığı arz ve talep sorunlarını çözmeyecek, bu sıkıntı 2021 boyunca devam edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER