Teknoloji

Nvidia RTX 3060’ın Ethereum madenciliği için kullanılmasına kısıtlama getiriyor

Nvidia, bilerek yeni RTX 3060 grafik kartlarını Ethereum kripto para madenciliğinde daha az verimli hâle getiriyor. GPU’ların bu ayın sonlarında piyasaya sürülmesine eşlik edecek yeni sürücüler, kripto para birimi madenciliği için yazılım algılamayı kullanarak Ethereum madenciliğinin “hash” oranını yaklaşık yüzde 50 azaltacak.

Nvidia Global GeForce pazarlama başkanı Matt Wuebbling, “GeForce GPU’ları oyuncular için tasarladık ve oyuncular daha fazlasını istiyor.” diyor. “Yine de NVIDIA GPU’lar programlanabilir. Kullanıcılar, hava durumu simülasyonu ve gen dizilemeden derin öğrenmeye ve robotiklere kadar sürekli yeni uygulamalar keşfediyorlar. Kripto para birimi madenciliği de bunlardan biridir.”

Nvidia’nın GeForce ürünlerinin piyasada bulunabilirliğine yardımcı olmak için bu değişiklikleri yaptığı açık şekilde görülüyor. Nvidia, Ethereum madencileri için yeni bir Cryptocurrency Madencilik İşlemcisi (CMP) sunuyor. Bunlar, madencilik ve verimlilik için en iyi performansı içerecek, ancak grafikleri hiç kullanmayacaklar. Nvidia, bu CMP ürünlerinin “oyuncular için GeForce GPU’ların kullanılabilirliğini etkilemediğini” söylüyor.

CMP ürünleri, madencilik için tasarlanmış sistemlere daha yoğun bir şekilde paketlenebilmeleri amacıyla ekran girişlerine sahip olmayacak. Ayrıca Nvidia, CMP’lerin Ethereum madenciliği ile ilgili büyük güç gereksinimlerini iyileştirmek için daha düşük tepe çekirdek voltajına ve frekansına sahip olmasını sağlıyor. Wuebbling, “CMP ile, oyuncular için GeForce RTX GPU’ları korurken madencilerin en verimli veri merkezlerini oluşturmalarına yardımcı olabiliriz.” diyor.

Kripto para madencileri için özel bir seçeneğin sunulması memnuniyetle karşılanırken, Nvidia’nın RTX 3060’da özellikle zayıf madencilik performansına geçişi bazı eleştiriler olacaktır. Bu, Nvidia talebi karşılamak amacıyla yeterli GPU üretmekte zorlandığı için, uygulamaya konulan yazılım kısıtlamalarıyla getirilen yapay bir sınır niteliğini taşıyor.

Oyun oynamaktan araba imalatına kadar tüm sektör şu anda çip kıtlığından etkileniyor. Nvidia, en popüler yeni GPU’sunun yalnızca oyun oynamaya odaklanmasını sağlayarak GPU talebine yanıt vermenin şimdi doğru zaman olduğunu açık bir şekilde hissediyor.

İLGİLİ HABERLER