Teknoloji

Nvidia Mellanox’u satın aldı

nvidia gpu

Nvidia, İsrail merkezli yonga üreticisi Mellanox‘u 6.9 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. Şirket böylelikle tarihinin en büyük satın alma hamlesini gerçekleştirmiş oldu. Intel bir süre önce Mellanox için 6 milyar dolarlık bir teklif sunsa da, Nvidia’nın 6.9 milyar dolarlık teklifi işleri değiştirmişti. Mellanox’un Nvidia’ya satışlarının üçte birini oluşturan sunucu pazarında önemli bir katkı sağlaması öngörülüyor.

Mellanox, yüksek hızlı ethernet bağlantısında ve sunucuları birbirlerine bağlayan InfiniBand ağlarında kullanılan yongalar üretiyor. Bu tarz ürünler veri merkezlerinde, bulut depolamasında ve yapay zekâlı, yüksek performanslı süper bilgisayarlarda kullanılıyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, şirketinin Mellanox’u satın almasını şu sözlerle değerlendirdi: “Yapay zekânın ve veri biliminin ortaya çıkışı, milyarlarca kişinin bilgisayar kullanması, dünyanın veri merkezlerine olan talebini iyiden iyiye artırıyor. Bu talebi karşılamak için çok sayıda hızlı çalışan devreyi birbirine akıllı ağ yapılarıyla bağlayacak bütüncül mimariler gerekiyor. Böylelikle veri merkezi ölçeğinde motorlar oluşturulabiliyor.”

Bitcoin madenciliğinin azalması, yeni GPU’ların beklenen satış rakamlarına ulaşamaması ve Çin’deki ticaret problemleri son çeyrekte Nvidia’nın gelirlerinin yüzde 22 oranında düşmesine neden olmuştu. Nvidia’nın ürünlerinin kullanıldığı otonom taşıtlar, robotlar ve nöral ağlardaki gelişim ise şirkete yapay zekâ ve bulut bilişim alanında büyüme fırsatını vermişti.

Nvidia Mellanox ile daha da büyüyebilir

Nvidia, Mellanox’u satın alması sayesinde faaliyet gösterdiği alanlardaki etkisini biraz daha artırabilir. Mellanox’un teknolojisi, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının yarısından fazlasında kullanılıyor. Nvidia, çok büyük ölçekli veri merkezlerinde de Mellanox’un teknolojisinin kullanıldığını hatırlattı.

Mellanox CEO’su Eyal Waldman ise Nvidia tarafından satın alınmalarıyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İki şirketi birleştirmek uzun soluklu işbirliğimizin doğal bir sonucu. Performans odaklı kültürlerimizdeki ortaklık da düşünülünce bu hamle çok daha mantıklı hâle geliyor.

İLGİLİ HABERLER