Teknoloji

Nvidia Drive PX2: Sürücüsüz otomobiller için süper bilgisayar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nvidia-drive-px2-050116

Nvidia’nın CES 2016 açılış toplantısında öne çıkan en büyük duyuru geçen yıl çıkarılan, otomobillere özel Drive CX platformunun takipçisi, yeni bir araç bilgisayarı olan Drive PX2 oldu. Nvidia işlemcilerinin gücünü ortaya koymak için büyük rakamlar kullanmayı sever. Nvidia Drive PX2 için de durum değişmiyor. Şirketin belirttiğine göre bunun işlemci gücü 150 MacBook Pro’nunkine eşdeğer seviyede. Bu kadar fazla sayıda bilgisayarın gücünü sadece bir beslenme çantası büyüklüğündeki kutuya sığıyor.

Drive PX’in 12 CPU çekirdeği bulunuyor, bunlar birleştirilmiş şekilde saniyede sekiz teraflop ve 24 derin öğrenme tera operasyonunu destekliyor. Su soğutmalı olması da bu yongaların ne kadar yoğun şekilde işlev gördüğünün önemli bir işareti olsa gerek.

nvidia_drive-px2-050116-2

Nvidia, düzgün şekilde işleyen bir sürücüsüz otomobilin çok fazla miktarda işlemci gücüne ihtiyaç duyacağını düşünüyor, böylelikle tam donanımlı ve sorunsuz işleyen sürücüsüz otomobil için gerekli tüm sensörler, kontroller ve öğrenme algoritmaları düzgün şekilde işleyecektir. Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang sürücüsüz otomobillerin zor ve zahmet gerektirici cihazlar olduğuna inanıyor ve Nvidia’nın bunları yapmayı bildiğini iddia ediyor.

Nvidia’nın söylediğine göre, PX2 12 adet video kameranın verilerini, buna ek olarak lidar, radar ve ultrasonik sensörlerin bilgilerini aynı anda işleyebilecek kapasiteye sahip.

Volvo, Drive PX2’yi kullanacak ilk Nvidia iş ortağı olarak açıklandı. Bu işlemci Volvo’nun bazı sürücüsüz otomobil testlerinde kullanılacak.

nvidia-drive-px-050116

Bu arada Nvidia, “Nvidia Drivenet” olarak adlandırdığı bir referans platform da geliştiriyor ve bunu çoktan kendi sürücüsüz otomobil projelerinde test etmeye başladı. Dokuz başlangıç katmanına sahip olan bu platform gerçek dünyadaki unsurları algılamak için kendi kendini eğitiyor. Huang ağın nesneleri gerçek zamanlı algılamasının sadece birkaç ay aldığını söyledi. Bu platform yeni olmasa da, Nvidia son birkaç ayda önemli aşamalar kaydedildiğinin altını çiziyor. CES 2016 açılış toplantısı sırasında gerçekleştirilen bir gösterimde, Nvidia bu sistemin oldukça karlı hava koşullarında bile otomobilleri algılayabildiğini gösterdi.

Ayrıca Nvidia sistemlerini test etmek için Audi ile de birlikte çalışıyor. Sistem Alman yol işaretlerini bir insanın okuyabildiğinden daha iyi şekilde okuyabiliyormuş. Daimler, BMW ve Ford da bu sistemi kendi sürücüsüz otomobillerini geliştirmek için kullanıyor.

İLGİLİ HABERLER