Teknoloji

Çinli oyuncular ve kripto para madencileri Nvidia’yı hayal kırıklığına uğrattı

nvidia rtx 4070 ti

Nvidia, yatırımcılarını 2018’in dördüncü çeyreğindeki satış gelirinin ilk öngörülenden daha düşük olacağı konusunda uyardı. Şirket Çin’in zayıflayan ekonomisinin ve kripto para madencilerinin talebinin düşmesinin satışların istenilen seviyeye ulaşmamasında etkili olduğunu vurguluyor. Nvidia’nın daha önce 2.7 milyar dolar olarak açıkladığı 2018’in dördüncü çeyreğine ait satış geliri öngörüsü, 2.2 milyar dolar olarak güncellendi.

Santa Clara merkezli şirket, kripto para madencilerdeki talep düşüşünün dördüncü çeyrek rakamlarına olumsuz bir etki yapabileceğini daha önce de belirtmişti. Dijital para fiyatlarındaki dalgalanma, madencilik faaliyetlerini de kârlı olmaktan çıkarmıştı. Şirket 2018’in başlarında kripto para furyası nedeniyle envanterlerine stok yüklemesi yapmıştı. Bu dönemde artan grafik kartı fiyatları da oyuncuların ihtiyaç duydukları parçalara ulaşmalarını zorlaştırmıştı.

Ancak kripto para rüzgarının dinmesiyle birlikte Nvidia da açıkta kalmışa benziyor. Şirket ekran kartlarına olan talebin düşmesinin kârını etkilemeyeceği yönünde bir iddiada bulunarak yanlış yönlendirme yaptığı gerekçesiyle bazı yatırımcılar tarafıdan dava edilmişti. Dava dosyasında Nvidia’nın gerçek dışı biçimde ekran kartı pazarını yönlendirdiği ve kripto para pazarını izlediği iddiasında bulunduğu belirtiliyor.

Kripto para pazarı Nvidia’yı pek şaşırtmasa da, Çin’deki ekonomik sıkıntılar şirketi beklemediği yerden vurmuşa benziyor. Çin’in ekonomisindeki sıkıntılar Apple ve Samsung gibi teknoloji devlerinin rakamlarına da sirayet etmişti. Ülkedeki oyuncuların ekran kartı taleplerindeki düşüş, Nvidia’ya sert bir darbe vurdu.

Nvidia açısından bir diğer hayal kırıklığı da yeni Turing mimarisi oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, oyuncular söz konusu mimarinin kullanıldığı ekran kartlarının ucuzlamasını ve hatta daha yeni modellerin çıkmasını bekliyor. Nvidia’nın kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, 2018’in son çeyreğinin kendileri açısından “sıra dışı, sallantılı ve hayal kırıklığı yaratan” bir dönem olduğunu belirtti. Şirket nihai rakamlarını 14 Şubat’ta açıklayacak.

İLGİLİ HABERLER