Teknoloji

Nvidia, yapay zekâ çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracak yeni süper bilgisayarı DGX GH200’ü tanıttı

nvidia

Nvidia’nın CEO’su Jensen Hiang, Computex’teki ana konuşmasında, şirketin en son DGX süper bilgisayarının detaylarına dair bir dizi duyuru yaptı. Bu duyurular arasında, sektörün geleceğini şekillendiren yapay zeka (AI) modellerinin geliştirilmesi konusunda öncülük edecek yeni süper bilgisayar DGX GH200’ün tanıtımı vardı.

Bu süper bilgisayar, yeni nesil bir NVLink Switch Sistemi kullanarak, 256 adet GH200 Grace Hopper süper çipini tek bir GPU gibi çalışacak şekilde entegre ediyor. NVIDIA’ya göre, bu sayede DGX GH200, 1 exaflop’lık olağanüstü bir performans ve 144 terabyte’lık paylaşımlı bir bellek kapasitesi sunabiliyor. Bu, tek bir DGX A100 sisteminde bulunan bellek miktarının yaklaşık 500 katı bir değer.

Daha iyi bir karşılaştırma yapabilmek adına, en son Top500 süper bilgisayar sıralamasına bakabiliriz. Bu sıralamaya göre, Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Frontier, bilinen tek exascale sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem, Linmark benchmark testinde neredeyse 1.2 exaflop performans elde etmiş durumda.

Yeni Nesil Bir Süper Bilgisayar: Nvidia DGX GH200

NVIDIA’nın iddiasına göre, bu yeni süper bilgisayarı DGX GH200, önceki nesile kıyasla 10 kat daha fazla bant genişliği sunuyor. Bu sayede, devasa bir yapay zeka süper bilgisayarının sağladığı gücü, tek bir GPU’yu programlamanın sadeliği ile kullanıcılarına sunabiliyor. Bu özellikleri ile birlikte DGX GH200, dünyanın en güçlü bilinen süper bilgisayarları arasında yerini alabilir.

İLGİLİ HABERLER