Manşetler

Nokia yeni gözde akıllı telefonu Lumia 925’i tanıttı

Nokia’nın bir süredir beklenen yeni gözde akıllı telefonu Lumia 925 nihayet resmiyet kazandı. Finli şirket PureView teknolojisinin kullanıldığı yeni Lumia 925’i ”düşük ışıkta en iyi fotoğraf performansına sahip akıllı telefon” olarak tanımladı. Hazırlık aşamasında ”Catwalk” kod adıyla anılan Lumia 925, Lumia 920 ve Verizon için özel olarak hazırlanan Lumia 928 ile birlikte Nokia’nın üst sınıf akıllı telefonları arasındaki yerini almış oldu.

nokia-lumia-925-140513

Londra’da düzenlenen etkinlikte görücüye çıkan akıllı telefon, eloksallı alüminyum ve polikarbonatın kullanıldığı kasasıyla dikkat çekiyor. Tıpkı Lumia 928 gibi 4.5 inç’lik OLED PureMotion HD+ ekran barındıran Lumia 925’te gelişmiş kontrast için Nokia’nın ClearBlack teknolojisinden faydalanılmış. 4.5 inç’lik ekranın çözünürlüğüyse 1280 x 768 piksel. Tıpkı Lumia 920’de olduğu gibi eldivenle kullanımı mümkün kılan süper hassas dokunma sistemine sahip olan akıllı telefon, geçtiğimiz günlerde tanıtılan Lumia 928’e kıyasla daha ince ve hafif bir yapıda. 127.5 x 70.5 x 8.5 mm boyutlarındaki Lumia 925’in ağırlığı 139 gram. Cihazın ön yüzünde Skype aramalarında da kullanılabilen 1.2 megapiksellik bir kamera mevcut.

Daha önce Lumia serisinde hep plastik kasalar kullanan Nokia, Lumia 925 ile alüminyum çerçeveye geçiş yapmış durumda. Böylelikle cihazın seleflerine kıyasla daha hafif ama daha sağlam bir hale gelmesi sağlanmış. Bu alüminyum kasa telefonun köşelerinde bir anten işlevi görürken, cihazın arka tarafında polikarbonat bir tabaka kullanılmış. Lumia 925’in arka paneli için üç farklı renk seçeneği mevcut.

8.7 megapiksellik bir kameraya sahip olan Lumia 925’te Lumia 928’deki gibi optik görüntü sabitleyen CMOS ve Lumia 920’deki gibi çift flaş kullanılmış. Cihazın kamera donanımında bu iki modelden farklı olduğu noktaysa altı bileşenli f/2.0 lens. Lumia 920 ve 928’de beş bileşenli bir lens kullanan Nokia bu altıncı lens ile daha mükemmel bir keskinliğin sağlandığına ve daha fazla ışığa izn verildiğinin altını çizdi.

Nokia Lumia 928 ile görücüye çıkardığı yeni fotoğraf yazılımını Lumia 925’te de kullanıyor. Nokia Smart Shoot uygulamasının yeni nesli olarak tanımlanan Nokia Smart Camera uygulaması varsayılan kamera uygulamasıyla dönüşümlü olarak kullanılabildiği gibi birincil kamera uygulaması olarak da atanabiliyor. Akıllara HTC’nin One ile tanıttığı Zoe sistemini getiren Smart Camera otomatik olarak 2.5 saniye içinde 10 tane 5 megapiksellik fotoğraf çekebiliyor. Çekilen bu fotoğrafları daha sonra farklı biçimlerde düzenlemek mümkün.

Smart Camera uygulamasının keskinlik ve diğer faktörler göz önüne alınınca en iyi kareyi otomatik olarak seçtiği düşünülse de, bu durumun geçersiz kalabileceği zamanlar olabilir. Motion Focus özelliği arka planı bulanıklaştırıp ana nesneyi arka plandan ayırırken, arka plan nesne çıkarma ve hareketli nesne çıkarma özellikleri sayesinde Lumia 925 nelerin silinebileceğini otomatik olarak tespit ediyor.

Yenilenen grup çekimi aracı sayesinde farklı fotoğraflara ait surat ifadelerini tek bir fotoğrafta toplamaya izin verilmiş. Bu özelliğe imkan veren teknolojiyi Nokia Scalado’dan satın almış, BlackBerry 10’da kullanılması için de BlackBerry’ye lisanslamıştı. Özellik Lumia 925’in Smart Camera uygulaması içinde yenilenmiş haliyle yerini almış.

Smart Camera ile gelen özelliklerin içinde en etkileyici olanıysa Action Shot. On kareden hareketli detayları toplayan özellik bu detayların hepsini tek bir görüntüye yerleştiriyor. Böylelikle insan hareketleri tek bir fotoğraf üstünde net bir biçimde gösterilebiliyor. Ekranın alt kısmında yer alan tuşlar söz konusu on kareden nelerin seçileceğini veya saklanacağını ayarlama imkanı sunuyor. Ayrı bir uygulama olarak varlığını sürdürmeye devam edecek olan Nokia Camera Lens’e ise GIF animasyonlarının oluşturulması için popüler uygulamalardan Cinemagram dahil olmuş. Nokia popüler fotoğraf uygulamalarından Hipstamatic’in de Lumia serisine geleceğini doğruladı.

Windows Phone 8 işletim sistemli akıllı telefonda Qualcomm’un çift çekirdekli, 1.5 GHz Snapdragon S4 işlemcisi kullanılmış. 1 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza barındıran Lumia 925’in bağlantı özellikleri arasındaysa beş bant LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, A-GPS, Glonass ve jiroskop bulunuyor. 2000 mAh sabit bir pile sahip olan cihazı kablosuz olarak şarj etmek mümkün.

Lumia 925’i satın almak isteyenleri beyaz veya gri polikarbonat arka panelin kullanıldığı gümüş metal ve siyah polikarbonatın kullanıldığı siyah metal renk seçenekleri bekliyor. Nokia’nın yeni akıllı telefonu ilk olarak önümüzdeki ay Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, İspanya ve Çin’de satışa sunulacak. Yine aynı ay içinde ABD ve diğer pazarlarda satışa sunulacak cihazın Avrupa’daki satış fiyatıysa 469 avro olarak belirlendi.

İlgili >> SlashGear

İLGİLİ HABERLER