Teknoloji

Nokia ve SK Telecom LTE üzerinden 5 GB filmi 11 saniyede indirmeyi başardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia telefon işlerini Microsoft’a devretmiş olsa da, sektörde öncü rolünü korumaya devam ediyor. SK Telecom ile işbirliği dahilinde çalışmalar yapan Finlandiyalı şirket LTE bağlantı hızını 3.78 Gbps’ye taşımayı başardı.

gsm-baz-istasyonu-170113

Mevcut olan ve Türkiye’de faaliyet gösteren mobil operatörlerin de test ettiği LTE Advanced teknolojisi tek bir modemle en fazla 300 Mbps hıza çıkmaya izin veriyor. Ayrıca şu anda ticari kullanımda olan 4G LTE teknolojisi de sadece 150 Mbps hızla sınırlı kalıyor. 3.78 Gbps hız her iki teknoloji ile de karşılaştırıldığında büyük sıçrama kaydedildiği anlamına geliyor.

Denemeler kapsamında 5 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü bir videonun sadece 11 saniye içinde indirildiği kaydedildi. 10 spektrum frekansı birleştirilerek elde edilen 200 MHz bant genişlikli kanal hem FDD hem de TDD LTE için kullanıldı. Çeşitli sayıda veri kaynaklarının katmanlanmasıyla birlikte daha yüksek hızlara çıkılması da mümkün oldu. Çoklu akış desteği geleceğin akıllı telefonlarına terfi için en önemli nedenlerden biri olabilir gibi görünüyor.

Şu an için piyasada var olan hiçbir akıllı telefon veya mobil cihazın bu hıza çıkması mümkün değil. Aynı şekilde modemler de henüz Nokia ve SK Telecom’un test ettiği hıza erişemiyor. Ancak gelecekte bizi nelerin beklediğini göstermesi açısından bu deney büyük önem taşıyor.

SK Telecom’da araştırma ve geliştirmeden sorumlu kıdemli başkan yardımcılığı görevini yürüten Alex Jinsung Choi, elde edilen yüksek hızın müşterilere en yüksek bağlantıları ve kaliteyi sağlama noktasında gösterdikleri liderliğin bir kanıtı olduğunun altını çizdi.

İlgili >> Telecomlead

İLGİLİ HABERLER