Teknoloji

Nokia Lumia satışlarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle yatırımcılara kâr uyarısı yapabilir

Zor zamanlar geçiren Nokia 2013’ün ilk çeyreğinde olumlu finansal sonuçlar elde etmeyi başarmıştı. Ancak ekonomi dünyasına göre, şirketin aynı başarıyı yılın ikinci çeyreğinde tekrarlaması kolay olmayabilir. The Royal Bank of Canada Nokia’nın yılın ikinci çeyreğinde istediği satış rakamlarına ulaşamadığını ve bundan dolayı yatırımcılarına önümüzdeki haftalar içinde bir kâr uyarısı yapacağını belirtti. Kâr uyarısı şirketin o dönemde daha önce hedeflediği kâr miktarına ulaşamayacağını yatırımcılarına önceden ilan etmesi anlamına geliyor.

nokia-lumia-920-inceleme-00017

The Royal Bank of Canada’nın yatırımcılara yaptığı bilgilendirmeyi haberleştiren Fin gazetesi Taloussanomat’a göre, Nokia’nın akıllı cihazlar biriminin 2013’ün ikinci çeyreğindeki operasyonel kâr oranı yüzde -3 olacak. Şirket 2013’ün ilk çeyrek sonuçlarını açıklarken Windows Phone cihaz satışları için güçlü bir büyüme öngörmüş ve büyüme oranının ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 27’lik ardışık oranın üstüne çıkmasının beklendiğini duyurmuştu. Şirket operasyonel kâr oranı beklentisinin ise büyümeye rağmen yüzde -2 olarak açıklamıştı.

The Royal Bank of Canada’ya göre, Nokia’nın bu çeyrekte 30 milyon akıllı telefon satması bekleniyor. Satış rakamı daha önceki tahminlerde 32 milyon olarak verilmişti. Normal cep telefonu satış beklentisiyse 218 milyondan 193 milyona çekilmiş durumda. Özellikle klasik cep telefonlarında yaşanan düşüşün gerekçesi olarak Android akıllı telefonların giriş seviyesi telefon pazarına hakim olmaya başlaması gösterildi.

Cep telefonu pazarı liderliğini daha önce Samsung’a kaptıran Nokia son olarak da ana vatanı Finlandiya’da liderlik koltuğunu Güney Koreli rakibine devretmişti. Lumia serisini Lumia 925 ile takviye eden şirket giriş seviyesi için de Asha 501’i görücüye çıkarmıştı.

İlgili >> Stefan Constantine (Twitter), Taloussanomat

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER