İncelemeler

Nokia Lumia 630 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-lumia-630-inceleme-00015

Nokia’nın Akıllı Cihazlar ve Servisler birimi Microsoft çatısı altına girmeden önce duyurulan son Nokia cihazlarından bir tanesi Lumia 630 oldu. Bu telefon aynı zamanda Microsoft’un Windows Phone 8.1 güncellemesiyle aynı zamanda tanıtıldı ve piyasaya da bu en son Windows Phone sürümüyle yüklü olarak çıktı. Lumia 630 bir süredir Türkiye pazarında da satılıyor ve şu anda ortalıktaki tek Windows Phone 8.1 telefonu olarak varlığını sürdürüyor. Bu durum Lumia 930 piyasaya çıkıncaya veya diğer Lumia cihazları Windows Phone 8.1 güncellemesini alıncaya kadar devam edecek. Teknik özellikleri itibarıyla giriş-orta segmente hitap eden ve bu segmentteki Android cihazlarıyla rekabet eden Nokia Lumia 630 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme


İnceleme Başlıkları:
TasarımDonanım, Performans ve BataryaYazılımKameraSonuç

Tasarım

Nokia’nın son yıllardaki rengarenk tasarım çizgisinin Lumia 630 ile de korunduğunu görüyoruz. Lumia 620 ile Nokia X arasında bir denge tutturulduğunu hissettik, kenarlar ve köşeler ne fazla yuvarlak ne de fazla keskin. Turuncu, yeşil, sarı, beyaz ve siyah gibi farklı renk seçenekleri mevcut ve bu renklere sahip polikarbon arka kapaklar da değiştirilebilir özellikte. Yani Lumia 630 ile birlikte gelen orijinal kapağın yanı sıra başka kapaklar da edinmek, böylelikle farklı telefon kullanıyormuş hissi yaşamak mümkün.

nokia-lumia-630-inceleme-00001

129.5  x 66.7 x 9.2 mm.’lik boyutlara sahip olan Nokia Lumia 630 elde rahatlıkla tutuluyor ve epey sağlam olduğuna dair his veriyor, arka kapak çıkarılabilir olsa bile durum bu şekilde. 134 gr. ağırlık da ortalamalarda geziniyor ve telefonu kullanırken fazla ağırmış gibi gelmiyor. Lumia 630 bu özellikleri sayesinde cepte de rahatlıkla taşınabiliyor. Polikarbon arka kapak mat görünümünde, kir ve parmak izini de fazla göstermiyor. Yüzey hafif pürüzlü, bu da tutuşu biraz daha kolaylaştırıyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00017

Tasarımdaki tipik Nokia alışkanlıklarını bu telefonda da görüyoruz. Sol kenarda herhangi bir tuş veya giriş yok. Sağ kenarda ses tuşları ve güç butonu bulunuyor. Ne var ki, kamera butonu mevcut değil, halbuki bu tuşun varlığı kameranın kullanımını daha da kolaylaştırıyordu. Kenardaki tuşlar fazla dışarı çıkmıyor, bu nedenle el yordamıyla bulmak biraz zorluyor, ayrıca derinlikleri de fazla değil. Yine de, yumuşak olduğunu ve bunun da kullanımda bir artı durum yarattığını söyleyebiliriz.

nokia-lumia-630-inceleme-00008

Nokia Lumia 630’un üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı yer alırken alt kenarda da microUSB portunu görüyoruz. Arka kapak diğer kapaklı Nokia telefonlarında olduğu gibi kısa kenarlardan baş parmak tırnağıyla arkaya doğru itilerek çıkarılıyor. Bunu yaptığınızda karşınıza 1830 mAh kapasiteli pil çıkıyor. microSIM ve microSD kart yuvalarına erişmek için pili yerinden çıkarmak gerekiyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00007

Arkadaki dizilim de diğer giriş veya orta seviye Nokia Lumia telefonlarındakine benzer şekilde. 5 megapiksel kamera mevcut, ancak yanında flaş görmüyoruz. Bu kamera ile aynı yatay eksende Nokia logosu bulunuyor. Küçük bir hoparlör deliği de telefona arkadan yatay konumdayken bakıldığında sol alt köşede yer alıyor.

Galeri: Nokia Lumia 630

Donanım, Performans ve Batarya

Nokia Lumia 630 gibi bir telefonun Corning Gorilla Glass 3 gibi güçlü ve ince bir ekran camıyla korunuyor olduğunu görmek güzel. Telefonu test ettiğimiz süre boyunca çok da nazik davranmadık, telefonla aynı cebe anahtar, bozuk para, vs. girmiştir. Buna rağmen telefonun ekran camında kayda değer bir çizik yok gibi görünüyor. Hatta ışığa tuttuğumuzda bile öyle dikkatimizi çeken çizikler olmadı. Gorilla Glass ekran camı sağlam olsa da, ortamdaki ışığı normale göre biraz fazla yansıtıyor gibi görünüyor. Ancak genel olarak bu durum görünürlüğe çok fazla olumsuz etkide bulunmuyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00012

Gorilla Glass 3 ekran camının arkasında yer alan 4.5 inç IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran 480 x 854 gibi düşük bir çözünürlüğe sahip. Bu da 218 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Her ne kadar bu değer oldukça düşük olsa da, Lumia 630’un ekranına baktığınızda sizin canınızı sıkacak çok bir şey olmuyor, ekran yine de bir şekilde sizi etkilemeyi başarıyor. Bunda ekranın yüksek parlaklığı, canlı renkleri ve geniş görüş açıları etkili oluyor. Lumia 630 ayarında bir telefon için ekran oldukça başarılı görünüyor. Bu arada Lumia 630’da çevresel ışık sensörü bulunmadığı için ekran parlaklığının ortamın ışık koşullarına uygun şekilde otomatik olarak düzenlenmesi mümkün değil. Neyse ki, Windows Phone 8.1 ile birlikte parlaklık ayarını Kontrol Merkezi üzerinden yapılabiliyor. Kontrol Merkezine de ekranın üst kısmındaki durum çubuğu aşağı sürüklenerek ulaşılıyor.

Lumia 630’un içinde çalışan 1.2 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 işlemci bu cihazı güçlendiriyor. Söz konusu işlemciyi birçok orta segment Android telefonda görüyoruz. Bu uygulama e-posta kontrolü, sosyal ağlarda paylaşım, web’de gezinme, fotoğraf ve video çekme gibi günlük işleri rahatlıkla gerçekleştiriyor, Windows Phone kullanıcı arayüzünde pürüzsüz bir gezinti sağlıyor. Ancak Lumia 630’un 512 MB gibi kısıtlı bir RAM’e sahip olması moralleri bozuyor. Bu durum arka planda bekleme durumunda olan uygulama sayısını ve uygulamaların performansının belirli bir noktada kısıtlıyor.

nokia-lumia-630-ekran-goruntuleri-00003

Telefonda 8 GB dahili hafıza bulunsa ve bu pek yeterli görünmese de, 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip bellek kartlarını destekleyen microSD kart yuvasının bulunması sevindirici bir unsur sayılır. Bu şekilde çekeceğiniz fotoğraflar veya videolarla dinleyeceğiniz şarkılar için daha fazla alan açabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında Lumia 630’un 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi klasik özellikleri barındırdığını görüyoruz. Bu telefon 3G desteğine sahip ve o şekilde pazarlanıyor. HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 mobil geniş bant teknolojilerini destekliyor, bu da giriş seviyesi telefonlara göre daha hızlı veri iletişime izin vereceği anlamına geliyor.

Lumia 630 barındırdığı ikinci mikrofon sayesinde telefon görüşmelerinde ortamın sesini bastırıyor. Arkadaki hoparlör küçük görünse de, boyutuna göre bir hayli yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. Sesin bas ve tizleri dengeli, belki bir BoomSound hoparlör sesi sunmuyor, ancak kendi segmentindeki telefonlara göre oldukça iyi bir yerde durduğu söylenebilir. Telefonda sadece ivmeölçer gibi bir çevresel sensör görüyoruz. Bu durum hem oyun oynarken hem de ekran parlaklığı ayarlanırken epey kısıtlı kalınmasına neden oluyor.

nokia-lumia-630-ekran-goruntuleri-00004

1830 mAh batarya düşük kapasiteye sahip gibi görünse de, Lumia 630 için yeterli sayılır. Eğer çok yoğun şekilde kullanırsanız akşam vakitlerine geldiğinizde pilin bitmek üzere olduğunu görebilirsiniz, ancak normal kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarır gibi görünüyor. Seyrek kullanımlarda pilde çalışma süresi 2-3 güne bile çıkabiliyor. Pilin erişilebilir ve değiştirilebilir olması sayesinde yedek bir pille rahatlıkla yola devam etmek de mümkün oluyor.

Yazılım

Lumia 630 şu anda piyasada var olan tek Windows Phone 8.1 telefonu ve onun sayesinde Microsoft’un Windows Phone’un en güncel sürümünde hangi yenilikleri sunduğunu son kullanıcılar görme şansı elde ediyor. Daha önceki Lumia akıllı telefon incelemelerinde Windows Phone 8 ile ilgili çok fazla şey yazıp çizdik, olumlu yanlarının yanı sıra iOS ve Android’e göre gördüğümüz eksikliklerini sıraladık. Windows Phone 8.1 ile birlikte bu mobil platform biraz daha çekici ve rekabetçi hâle geliyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00011

Windows Phone 8.1’in en fazla memnun eden noktalarından bir tanesi bildirimler için özel bir alanın sunulması. Daha önce Windows Phone telefonlarına gelen bildirimler kaybolup gidiyordu. Artık ekranın üstünden aşağı doğru sürüklendiğinde açılan, tıpkı iOS ve Android’de olduğu gibi bir bildirim merkezi bulunuyor. Burada her bir uygulamanın bildirimlerini liste hâlinde görmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra aynı alan içinde Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlaklığı gibi sık kullanılan araçlar ve ayarların hızlıca kontrol edilmesini sağlayan düğmeler bulunuyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00014

Windows Phone 8.1’in bir başka yeniliği de sanal navigasyon tuşları. Tıpkı Android cihazlarında olduğu gibi, bundan böyle Windows telefonlarında da geri, Windows ve ara tuşlarını ekranın alt kısmında, işletim sistemine gömülü hâlde göreceğiz. Bu da daha önceki WP cihazlarında gördüğümüz fiziksel navigasyon tuşlarına gerek kalmadığı anlamına geliyor. Lumia 630 bu uygulamanın hayata geçirildiği ilk cihazlardan biri. Sanal tuşlar biraz dar gibi görünse de kullanması çok değil. Sanal navigasyon tuşlarının bulunduğu çubuğun eklenmesi nedeniyle ekran satırında ufak bir artış meydana geliyor, daha önceki orta segment Windows telefonlarında genellikle 800 x 480 çözünürlüğü görürdük, ancak Lumia 630’un ekranı 854 x 480 çözünürlük değerine sahip.

nokia-lumia-630-ekran-goruntuleri-00007

Akıllı Wi-Fi özelliği sayesinde Nokia Lumia 630 ile aynı Microsoft hesabına bağlı olarak kullandığınız cihazlarla bağlandığınız Wi-Fi şebekelerine Lumia 630 ile de otomatik olarak bağlanabilirsiniz. Bunun tersi de geçerli. Ayrıca yine bu özellik sayesinde arkadaşlarınıza sizin ev veya iş yerinizdeki Wi-Fi ağına kolaylıkla, erişim şifresi gerekmeksizin bağlanmasına izin verebilirsiniz. Wi-Fi ayarları altında Akıllı Wi-Fi ile ilgili seçenekler bulunuyor. Buradan gerekli kontrol ve ayarları gerçekleştirebilirsiniz.

nokia-lumia-630-ekran-goruntuleri-00006

Uygulama tarafında Windows Phone hâlâ iOS ve Android’in gerisinde, ancak her geçen gün daha fazla popüler uygulamayı Microsoft’un mobil platformunda görüyoruz. Bu da Lumia 630’un kullanışlılığını daha da artırıyor. Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram gibi popüler sosyal ağlara, WhatsApp Messenger, LINE gibi anında mesajlaşma uygulamlarına, popüler oyunlara ve Nokia’nın (artık Microsoft) sunmuş olduğu özel Windows Phone uygulamalarına erişmeniz mümkün. Ayrıca Windows Phone Mağaza’da yer alan ve Windows Phone 8.1’e özel olan Dosyalar, vb. uygulamaları da Lumia 630’a indirebilirsiniz.

Kamera

Nokia Lumia 630’un arkasında 5 megapiksel kamera bulunuyor. Bu kamera f/2.4 28 mm eşdeğer lens ve otomatik odaklama özelliklerini bünyesinde barındırırken flaşın bulunmaması özellikle karanlık ve loş ortamlardaki çekimleri olumsuz etkiliyor. Ayrıca telefonun önünde bir kameranın bulunmaması da özçekim veya grup çekim fotoğraf meraklılarının çok da hoşuna gitmeyecek olsa gerek.

nokia-lumia-630-inceleme-00005

Diğer Lumia telefonları gibi Nokia Lumia 630 da birçok kamera uygulamasından yararlanıyor. Nokia Kamera uygulaması Windows Phone 8.1 ile birlikte daha da geliştirilen ve eskisine göre daha kullanışlı hâle gelen kamera uygulaması için önemli bir alternatif olmayı sürdürüyor. Üst sınıf Lumia telefonlarındaki kadar hızlı olmasa da, Nokia Kamera uygulaması manuel ayarlarla çekim yapmak isteyenler için epey kullanışlı görünüyor. Ayrıca Nokia’nın Cinemagraph, Refocus, Storyteller gibi fotoğraf odaklı uygulamaları da Lumia 630 ile kullanılabiliyor.

Windows Phone 8.1 ile birlikte yerleşik Kamera uygulaması daha kullanışlı hâle gelmiş.
Windows Phone 8.1 ile birlikte yerleşik Kamera uygulaması daha kullanışlı hâle gelmiş.

Giriş-orta seviye akıllı telefonlarda yer alan 5 megapiksel kamera nasıl performans sunuyorsa, Nokia Lumia 630 da bunun benzeri bir performans gösteriyor. Dış çekimlerde Nokia Lumia 630 düzgün performans sergiliyor. Hatta renklerin canlılığı açısında Lumia 630’un çektiği fotoğrafları üst sınıf akıllı telefonlarla çekilenlerle de karşılaştırabilirsiniz. Sıkıştırmanın yüksek olmasın nedeniyle detaylarda kayıplar gözleniyor, bu da görüntülerde aşırı keskinliklerin bulunmasına yol açıyor. İç ortamlarda yapılan çekimler de tahminlerin aksine çok kötü sayılmaz, gürültüsü az, yeteri kadar parlak ve anlaşılır fotoğraflar çekebilirsiniz.

Lumia 630 video tarafında en fazla 720p kalitesinde video çekim imkanı sağlıyor. Çekilen videolar kalite açısından ortalama düzeyde, ancak durağanlık ve odaklama noktasında memnun edici bir performans gösterdiği söylenebilir. Fazla büyük olmayan boyutları da videoların Facebook, YouTube gibi sosyal ağlara hızlı şekilde ve kotadan fazla harcamadan yüklenebileceği anlamına geliyor.

Sonuç

Nokia Lumia 630 artıları ve eksileri bir arada barındıran bir cihaz. Ucuz olması, bayağı durmayan tasarımı, kaliteli görünen polikarbon gövdesi, Windows Phone 8.1 işletim sistemi deneyimini yaşatan ilk cihaz olması ve Lumia Cyan güncellemesinin getirdiği artıları barındırması Nokia Lumia 630’u öne çıkarıyor. 4.5 inç ekranı mükemmel olmasa da, nispeten geniş bir görüntüleme imkanı sunması ve parlaklığıyla vasatın üstüne çıkmayı başarıyor.

nokia-lumia-630-inceleme-00016

Donanım açısından Nokia’nın dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 işlemcinin yanına sadece 512 MB RAM eklemesi cihazın performansını biraz kısıtlıyor. Halbuki 1 GB RAM bulunsa, Lumia 630 daha yüksek performans sunan ve daha da ikna edici bir cihaz olabilirdi. Yine de, Windows Phone’un Microsoft kontrolünde ilerlemesi, dolayısıyla yazılımın donanıma göre en iyi şekilde çalışacak hâlde optimize edilmesi sonucunda Nokia Lumia 630’un düzgün, fazla sıkmayacak bir performans sunduğunu da söyleyebiliriz.

Lumia 630’un rekabete giriştiği birçok Android telefonu bulunuyor. Nokia’nın akıllı telefonunun performans açısında onlara göre belirli bir avantajı olduğunu söyleyebiliriz, ne de olsa kapalı bir ekosistemde çalışıyor. Ancak uygulama ekosisteminin genişliği noktasında Android hâlâ daha avantajlı. Yine de, Windows Phone Mağaza da her geçen gün daha da genişliyor ve kullanıcıların telefonlarına yüklemelerine değecek ve popüler uygulamaları bu mağazada daha fazla görüyoruz.

İLGİLİ HABERLER