Teknoloji

Nikon, sinema kamerası devi RED’i bünyesine katıyor

nikon red

Nikon, yüksek kaliteli sinema kamerası üreticisi RED’i, açıklanmayan bir meblağ karşılığında satın aldığını duyurdu. Bu adım, son yıllarda görüntüleme endüstrisinin zorluklarıyla mücadele eden kamera devi Nikon için önemli bir gelişme olarak kaydedildi. The Verge’e göre RED, Nikon’un tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş haline gelecek. Halihazırda yaklaşık 220 çalışanı olan RED ile ilgili olarak herhangi bir işten çıkarma planı açıklanmadı.

2005 yılında kurulan RED, Squid Game, Peaky Blinders ve Captain Marvel gibi popüler yapımlarda kullanılan kameraları ile tanınmaktadır. Nikon, bu satın alma ile birlikte, son yıllarda kâr getirmeyen fotoğraf makinesi pazarı alanlarından çekilerek, sinema kameraları alanına genişlemeyi planlıyor. Bu arada RED’in 2018’de kendi başına akıllı telefonlar alanına genişleme girişimi uzun sürmedi ve ürünler kısa süre sonra piyasadan kaldırıldı.

Nikon ve RED arasındaki stratejik ortaklık

Bu hamle, her iki taraf için de faydalı olabilir. RED’in başkanı Jarred Lang, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu stratejik ortaklık, Nikon’un ürün geliştirmede uzun tarihi ve uzmanlığını, görüntü işleme, optik teknoloji ve kullanıcı arayüzü konusundaki bilgi birikimini RED’in devrim yaratan dijital sinema kameraları ve ödüllü teknolojileriyle birleştiriyor.” dedi. İlginç bir şekilde RED, yeni sahibi olan Nikon’u 2022’de, Nikon’un Z9 kamerasında RED’in patentli veri sıkıştırma teknolojisini bilerek kullandığını iddia ederek dava etti. Nikon, RED’in patentlerinin meşruiyeti konusunda karşı çıktı ancak iki şirket bir anlaşmaya vararak davayı geri çekti.

RED’in kuruluşundan bu yana, kameraları Squid Game, Peaky Blinders ve Captain Marvel gibi popüler yapımlarda kullanılarak sinema endüstrisinde adından sıkça söz ettirmiştir. Nikon ise bu satın alımıyla, daha az kâr getiren pazar segmentlerinden çekilerek, daha kârlı olan bir alanda genişleme planları doğrultusunda önemli bir adım atmış oluyor. Nikon ve RED arasındaki bu birleşme, her iki şirketin de güçlerini birleştirerek, sinema ve görüntüleme teknolojileri alanında yenilikçi adımlar atmasına olanak tanıyacak bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilir.

Her iki şirket için de yeni bir başlangıç olan bu stratejik ortaklık, Nikon’un ürün geliştirme, görüntü işleme ve optik teknoloji alanlarındaki derin bilgi birikimi ile RED’in dijital sinema kameraları ve ödüllü teknolojilerinin birleşimini simgeliyor. Bu birleşme, özellikle Nikon’un sinema endüstrisine genişleme stratejisi açısından, şirketin gelecekteki yönünü şekillendirecek önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER