EğlenceManşetler

Netflix Türkiye’den çekilmeye mi hazırlanıyor? (Güncellendi)

netflix şifre paylaşımı

İnternet üzerinde yayın yapan platformları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi altına sokan yasa tasarısı, geçtiğimiz mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmıştı. Ağustos ayının başında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ise RTÜK denetimini resmi olarak başlatmıştı. Yeni dönemin en önemli parçalarından biri olan yayın lisansı için başvurular 2 Eylül itibarıyla sona erdi. Netflix‘in lisans başvurusunda bulunmaması akıllara “Netflix Türkiye pazarından çekiliyor mu?” sorusunu getirdi.

RTÜK, konuya ilişkin son açıklamasını geçtiğimiz hafta perşembe günü yapmıştı. Açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesi uyarınca anılan Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulumuza yapılması zorunlu bulunan başvurular 30 Ağustos 2019 Cuma, 31 Ağustos 2019 Cumartesi ve 1 Eylül 2019 Pazar günlerinde de alınmaya devam edilecektir.”

Başvuru süresinin tamamlanmasının ardından kişisel Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, toplamda 590 şirketin yayın lisansı almak için başvuruda bulunduğunu belirtti. Başvuruda bulunanlar arasında çoğunluğu 298 internet radyosunun oluşturduğunu söyleyen Taşçı, başvuru yapan şirketlerin isimleri konusunda ise bilgi vermedi.

Netflix’in yayın lisansı için RTÜK’e başvuruda bulunmadığı bilgisini ise internet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz paylaştı. Akdeniz, Twitter hesabında yaptığı açıklamada başvuruda bulunanlar arasında Netflix’in olmadığını belirtti. Akdeniz’e göre, Netflix bugün büyük ihtimalle Türkiye’den çekileceğini açıklayacak.

Netflix Türkiye pazarından çıkarsa orijinal Türk dizilerinin akıbeti ne olacak?

Netflix, Türkiye pazarından çıkacağı iddiasıyla ilgili olarak şimdilik sessizliğini koruyor. Bu iddianın gerçeğe dönüşmesi durumunda Netflix’in orijinal Türk yapımlarının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Hakan: Muhafız gibi popüler bir yapıma imza atan şirket, henüz yayınlanmayan Türkiye merkezli yeni projeler üstünde çalışmaya da devam ediyor.

Güncelleme: Milliyet gazetesinin televizyon eleştirmeni Sina Koloğlu, konuyla ilgili olarak Netflix’e yakın kaynaklara ulaştığını ve “Çekilmeleri söz konusu değil” cevabını aldığını belirtti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de konuyla ilgili olarak kişisel Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Şahin; Netflix, Blu TV, puhutv, Turkcell, Vodafone, Digiturk, Tivibu’nun da bulunduğu 600’den fazla kuruluşun lisans ve izin başvurusu yaptığını belirtti.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER