Eğlence

Netflix ve Amazon Avrupa’da daha fazla içerik üretmek zorunda kalacak

netflix türkiye

Netflix ve Amazon Prime Video gibi servislerin Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde sunduğu kataloglar yakında değişim geçirecek. Çevrimiçi içerik servislerinin kataloglarının yüzde 30’unu AB sınırları içinde hazırlanan içeriklerden oluşması gerekecek.

Avrupa Komisyonu’nun şebekeler, içerik ve teknolojiden sorumlu komiseri Roberto Viola, konuya ilişkin olarak ön mutabakata varıldığını ve kotanın aralık ayında yasal hâle geleceğini belirtti. Viola, Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylamanın bir formaliteden ibaret olduğunun altını çizdi.

Yeni dönemde çevrimiçi içerik şirketlerinin Avrupa’da yapılan dizi ve filmlere daha fazla katkı sağlaması gerekecek. Bu katkı doğrudan içerikleri satın alarak ya da ulusal film fonlarına destek vererek yapılabilecek. Netflix ve servislerin Avrupa menşeili içerikleri vitrinlerinde öne çıkarmaları da gerekecek.

Söz konusu önlemler yasalaştığında Avrupa Birliği ülkelerinin önünde yasaya uymak için 20 aylık bir süre olacak. Viola’nın verdiği bilgiye göre, üye ülkeler diledikleri takdirde söz konusu kotayı yüzde 40 seviyesine yükseltebilecek. Devletler kendi toprakları içinde yapılmasını istedikleri prodüksiyonlar için de bir alt sayı belirleyebilecek. Gerektiği takdirde devletler Netflix’in ulusal film fonlarına belli bir miktar yatırmasını da zorunlu kılabilecek.

Viola’nın verdiği bilgiye göre, Netflix hâli hazırda Avrupa Birliği’nin yüzde 30’luk kotasına uymaya oldukça yakın. Şirket, dünya genelinde orijinal içerik üretmek için büyük bir bütçe harcıyor. AB hangi çevrimiçi içerik servisinin yeni yasalara ne kadar uyduğuna dair detaylı raporunu önümüzdeki ay açıklayacak.

İLGİLİ HABERLER