Teknoloji

NEOWISE kuyruklu yıldızı Güneş’e yaklaştıkça etkileyiciliği artıyor

NEOWISE kuyruklu yıldızı Güneş'e yaklaştıkça etkileyiciliği artıyor

Yakın zamanda keşfedilen NEOWISE adlı kuyruklu yıldızın Parker Uzay Aracı tarafından kameraya alınmasından sonra, hızlı hareket eden bu kaya parçasının çarpıcı bir görüntüsü üretildi.

Mart ayı sonlarında keşfedilen, onu ilk tespit eden Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Kaşifi (NEOWISE) aracı ile birlikte anılan ve resmi olarak C/2020 F3 NEOWISE olarak adlandırılan bu kuyruklu yıldız, Güneş’e yaklaştıkça daha da büyüleyici bir hâl alıyor.

Güneş sisteminin derinliklerinden en yakın yıldızımıza doğru yol alan bu ziyaretçi, her zaman görmenin mümkün olmadığı nadir bir bakışı yakalama imkanı sunuyor. NEOWISE ilk önce bu ayın başlarında Merkür’ün yörüngesinden sıyrıldı ve en dış katmanlarını uzun bir enkaz kuyruğunda yakacak kadar yüksek sıcaklıklarda hayatta kaldı.

Seyahatinin aşamaları boyunca, NEOWISE çeşitli şekillerde görülebiliyor. Bununla birlikte en etkileyici olanı, NASA’nın Güneş’te veri toplamak için konumlandırdığı Parker Solar Probe adlı uzay aracı tarafından yakalananı oldu. Bu süreç dahilinde 28 Haziran’da, sonda beşinci güneş uçuşunu yaparken kuyruklu yıldızın bazı resimlerini de çekti.

Parker, birden fazla cihazla donatılırken, bu yeni görüntü için WISPR adını taşıyan ve Türkçe açılımı “Parker Solar Probe için Geniş Alan Görüntüleyicisi” olan birimini kullandı. Görünür ışığa duyarlı, biri daha büyük diğeri daha küçük olmak üzere kuyruklu yıldızın bölünmüş kuyruğunu gösteriyor.

NEOWISE kuyruklu yıldızı Güneş'e yaklaştıkça etkileyiciliği artıyor

NASA’nın belirttiğine göre, alt kuyruğu bir toz kuyruğu niteliğini taşıyor. Bu, kuyruklu yıldızın çekirdeğinden toz saçıldığında ortaya çıkıyor ve daha sonra kuyruklu yıldız uzayda hızla akarken arkasından onu takip ediyor. Üst kuyruğa gelince, bu da Güneş’in yoğun ışığı tarafından üretilen iyonize gazlardan oluşuyor. Güneş rüzgarı ile parlatılıyor ve doğrudan Güneş’ten uzaklaşıyor.

Resimler kendi başlarına etkileyici olmakla birlikte, kuyruklu yıldızlar ve fiziksel özellikleri hakkında yeni bir anlayışa kapı açıyor. Örneğin alt kuyruk, bilim adamlarının toz tanelerinin ne kadar büyük olduğunu ve NEOWISE’in bu tanecikleri kaybetme oranını anlamalarına yardımcı olabilir.

Üst kuyruk bölünmüş gibi göründüğü için daha da ilginç bir nitelik taşıyor. NASA, bunun NEOWISE’in aslında iki iyon kuyruğu olduğu anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Parker karmaşık bir araç olsa da, NEOWISE Dünya’daki izleyicilere de yabancı bir gök cismi değildi. Kabaca 5 kilometre genişliğindeki kuyruklu yıldız, gezegenimizden 103 milyon kilometre uzaktan geçerken bile yerden görülebiliyordu. Bunu keşfeden ve isimlendiren cihaza gelince, Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Kaşifi aracı için kalan süre giderek azalıyor.

NASA, 2009’un sonlarında yeniden başlatıldığında, bu görevin sadece 7 ay sürmesini amaçlamıştı. Yakında, yörüngeden çıkması ve Dünya’nın atmosferinde yanması bekleniyor. Bu aracın yerine ise NASA’nın, gezegene yaklaştıkça asteroitlerin tanımlanmasına yardımcı olacak Yakın Dünya Nesne Gözetim Misyonu (NEOSM) getirilecek.

C / 2020 F3 NEOWISE kuyruklu yıldızını dünyadan görebileceğinizi de belirtelim. Sabah güneş doğmadan önce güneşin doğacağı yönde bu kuyruklu yıldız görülebiliyor. Eğer bir dürbününüz varsa, bu gök cismini görme şansınız daha da artacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER