Teknoloji

Apple uyarıyor: MacBook için plastik web kamera kapağı kullanmayın

apple macbook kamera kapağı

Son zamanlarda dizüstü bilgisayarların kameralarını bantla veya benzeri cisimlerle kapatmak moda olmaya başladı. Apple ise yayınladığı yeni bir destek sayfasıyla MacBook sahiplerini dizüstü bilgisayarlarının kameralarını bir kamera kapağıyla kapatmamalarını tavsiye etmeye başladı.

Şirketin belirttiğine göre, bu tür tedbirler çatlamış bir ekranla sonuçlanabilir. Çünkü, şirketin belirttiğine göre, ekran ve klavye arasındaki boşluk çok hassas seviyelerde tasarlanıyor. MacRumors’ın belirttiğine göre, Apple bu tavsiyeyi 2 Temmuz tarihinde yayınladı.

Kızak mekanizmasına sahip olan plastik kamera kapaklarını son günlerde Türkiye’de de sıklıkla görmeye başladık. Ancak Apple’ın tavsiyesinden anlıyoruz ki, bu kapak dizüstü bilgisayarın kamerasına takılıyken bilgisayarın kapağını kapatmak ekrana zarar verebilir. Üstelik Apple’ın dizüstü bilgisayar tamir ücretleri de epey yüksek..

Apple, müşterilerinin bir kapak kullanmak yerine MacBook Pro veya MacBook Air’larda kameranın yanına yerleştirilmiş olan yeşil LED lambadan yararlanabileceklerini söylüyor. Apple’ın dokümanına göre, “Kamera, kamera gösterge ışığı da yanmadan etkinleştirilemeyecek şekilde tasarlanmıştır”.

Ne var ki Apple, bazı kişilerin kamera kapağı kullanmaktan başka herhangi bir şansının olmadığının ve bazılarının iş verenleri tarafından kamera kapağı kullanmaya zorlanabildiğinin de farkında gibi görünüyor. Bu gibi durumlarda şirket, bu kapakların dizüstü bilgisayarın kapağı kapatılmadan önce çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

MacRumors’ın da belirttiği gibi, kamera kapağı takılı ve dizüstü bilgisayar kapağı kapalı durumdayken hafif bir basınç uygulamanın bile MacBook Pro’nun ekranını çatlattığını gösteren çeşitli kanıtlar bulunuyor. 16 inç MacBook Pro’sunun ekranını bu şekilde çatlatmış olan kullanıcı örneklerden sadece bir tanesi.

Eğer MacBook’un kamerasının kenarındaki ışığa tam anlamıyla güvenmiyorsanız, kızak mekanizmalı sert plastik yerine küçük bir şerit bant kullanmak daha güvenli bir seçenek olabilir. Ancak Apple, bir kağıdın ortalama kalınlığından (0.1mm) daha kalın herhangi bir nesnenin kullanılmaması konusunda uyarıyor. Ayrıca kamera kapaklarının yapıştırıcı izi bırakabileceğini de hatırlatıyor.

Hangi uygulamaların kameranıza erişime sahip olduğunu görmek için Sistem Tercihleri bölümü altında bulunan Güvenlik ve Gizlilik bölümüne göz atabilirsiniz. Burada bulunan Kamera bölümünde herhangi bir uygulama için verilen kamera izinlerini yeniden gözden geçirebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER