Teknoloji

NASA yeni yılı yeni doğmuş bir yıldızın fotoğrafıyla kutladı

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu 45 milyon ışık yılı uzaklıkta buluann bir galaksinin fotoğrafını yakaladı. Yeni bir yıldız formasyonunun doğuşunu temsil eden bu fotoğrafta güçlü bir kara delik maddeyi tüketirken görülüyor. NGC 1097 olarak adlandırılan galaksinin ortasında yer alan kara delik bizim güneşimizden 100 milyon kat daha büyük kütleye sahip. Yeni bir yıla girilirken paylaşılan bu fotoğraf yeni güneş sistemlerinin evrimini temsil ediyor.

Seyfert galaksisi olarak da bilinen NGC 1097 çekirdeğinde yer alan yoğun parlaklıkla nitelendiriliyor. Yoğun kütleli kara deliğin açlık hırsına rağmen iyonize hidrojenin açığa çıkışıyla birlikte yüksek miktarda radyasyon da bulutlar hâlinde dışarı atılıyor. Kara deliğin üstüne çullanmış olan köpük benzeri bu madde Seyfert galaksilerini yeni yıldız oluşumu için uygun bir yuva hâline getiriyor. Halkanın 5 bin ışık yılı genişliğinde olduğunu kaydeden NASA galaksinin spiral kollarının onun genişliğini on binlerce ışık yılına çıkardığını kaydetti.

Dünyanın ilk ikizinin 2013 yılı içinde bulunacağına yönelik tahminler nedeniyle galaksiler son haftalarda giderek daha fazla manşetlere çıkar olmuştu. NGC 1097 spiral galaksisinin etrafında oluşan yıldızlar bu beklentiyi karşılamak için biraz genç görünüyor, ancak HARPS olarak adlandırılan Yüksek Doğruluklu Radyal Hızlı Gezegen Kaşifinin uygun bir adayı bulma konusunda Hubble’dan daha yetenekli davranacağı düşünülüyor.

İlgili >> NASA

İLGİLİ HABERLER