Teknoloji

Intel 2013 model Haswell ultrabook bilgisayarlarda sesle kontrole ağırlık verecek

Intel’in 2013’te çıkacak Shark Bay tabanlı ultrabook bilgisayarlarda sesle kontrolü standart bir özellik olarak atayacağı söyleniyor. Buna en büyük olarak da minimum gereksinimler listesinde yer alan ve ses tanımaya olanak sağlayan yazılım ve donanımların bulunması gösteriliyor. Fudzilla’nın haberine göre dokunmatik ekranlardan sonra eller serbest teknolojisi de Intel’in gelecek nesil ultrabook’ları için önemli bir özellik hâline gelecek, ne var ki bu sistemin uygulaması konusunda şu an için net bir şekilde ortaya konmuş değil.

Windows 8 zaten ses tanıma özelliğine sahip; dikte, kullanıcı arayüzünde gezinme, kes/kopyala/yapıştır ve uygulamaları açma gibi işlevleri bilgisayara seslenerek gerçekleştirmek mümkün. Intel’in belirlediği yazılım ve donanım kombinasyonunun hangi unsurlardan oluştuğu, bunları hangi OEM’lerin sağladığı gibi detaylara da şu an için vakıf değiliz. Ancak büyük ihtimalle yukarıda belirttiğimiz koşulda yazılım tarafı Microsoft’un kontrolünde olacaktır.

Belki Intel’in belirlediği koşulların arasında bir çeşit sayısal mikrofon sistemi vardır, bu sistem barındırdığı aktif gürültü bastırma özelliği sayesinde daha iyi performans sunabilir. Yonga üreticisinin hâlihazırda ultrabook markasını kullanmak isteyen üreticilerin hangi gereksinimleri karşılaması gerektiğini ortaya koyan kriterleri bulunuyor. Yeni nesil ultrabook’larda bu gereksinimlerin içine bir de mikrofonla ilgili şartlar eklenmiş olacak.

Sesle kontrol giderek daha çok bilgisayarda karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Sadece ultrabook’ların değil, Mac bilgisayarların da bu yıl itibariyle sesle kontrol desteği sunması bekleniyor. Şu anda iOS cihazlarında yer alan sesli asistan Siri 2013’te beklenen OS 10.9 sürümüyle birlikte OS X’e de giriş yapabilir. Bu durumda Mac kullanıcıları da iOS tarafındakiler gibi çeşitli işlemleri bilgisayara seslenerek gerçekleştirebilecek. Aslında geçen yıl çıkan OS X 10.8 Mountain Lion ile birlikte gelen dikte özelliği sesle kontrol işlevini kısmen de olsa Mac tarafına getirmişti.

Haswell olarak da bilinen Shark Bay platformu ile batarya ömrünün artırılması hedefliyor. Ayrıca Intel büyük ihtimalle yeni nesille birlikte Full HD ekran desteğine daha fazla eğilecek. Ayrıca yeni modellerde yüz tanıma ve WWAN ile internete sürekli bağlı kalma da önemli noktalar arasında bulunacak. Bu platformdaki ultrabook’ların yurt dışında en az 800 dolara satılması bekleniyor.

İlgili >> Fudzilla

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER