Teknoloji

NASA Mars ve Ay yolculuklarında bulaşıcı unsurları engellemek için harekete geçti

nasa mars
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA, Mars ve Ay’a yapılacak insanlı yolculuklarda Dünya’daki bulaşıcı maddeleri ve diğer organizmaları taşımama konusuna ayrıca önem verecek gibi görünüyor. NASA’nın tepe yöneticisi Jim Brindestine tarafından yapılan açıklamada, söz konusu yaklaşımın sıradaki Artemis görevleri için geçerli olacağı belirtildi. Brindestine şu ifadeleri kullandı: “Hem bilimsel keşifleri hem de Dünya’nın çevresini korurken; bir taraftan da Ay ve Mars’ta dinamik insan keşfini mümkün kılacağız.”

NASA çok uzun süredir hem Ay’a hem de Mars’a insansız uzay araçları yolluyor. Ancak insan varlığıyla bağlantılı biyolojik bulaşıcı unsurlar NASA’yı ciddi anlamda kaygılandırıyor gibi görünüyor. Eğer Dünya’dan buralara bulaşıcı unsurlar taşınırsa, bu durumun söz konusu yerlerdeki yaşam araştırmalarını etkileyebileceği belirtiliyor. NASA dış uzaya giden mürettebatın da Dünya’ya farklı biyolojik unsurlar taşıması konusunda hassas gibi görünüyor.

NASA konuyla ilgili olarak iki Geçici Direktif yayınladı. Bu direktiflerden ilki Dünya’dan Ay’a ve tersi istikamette yapılacak robotlu ve insanlı yolculuklarla ilgili. NASA’nın Bilim Görevleri Direktörü Thomas Zurbuchen, bu direktifi şu sözlerle açıklıyor: “Ay’ın sürdürülebilir keşfi olarak tanımladığımız hedefimiz için harekete geçerken; daha önce keşfedilmemiş yerlerde gelecekte yapılacak bilimsel faaliyetleri de korumak istiyoruz. Bu alanlar gezegenimizin geçmişini, Ay’ı ve Güneş sistemini anlamamız konusunda büyük bilimsel öneme sahip.

İkinci direktifin odak noktasında ise Mars yolculuklarındaki biyolojik bulaşıcılık korkusu bulunuyor. NASA eldeki veriler doğrultusunda uzay yolculuklarında insan kaynaklı bulaşıcılığı en aza indirmeye yönelik talimatların hazırlanacağını ve bunun için farklı atık tasfiyesi sistemleri geliştirmek gibi işlemlerin de yapılacağını belirtti.

NASA, Mars öncesinde Ay’a yeniden insan göndermek için çalışıyor. Yolculuğun 2024’te yapılması ve burada sürdürülebilir bir insan varlığının inşasına başlanması hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER