Teknoloji

NASA’dan yeni Mars görevinin başlangıcına bir erteleme daha

nasa mars

NASA, Perseverance adını taşıyan yeni Mars aracının yolculuğunu erteleme kararı aldı. NASA ve United Launch Alliance tarafından yapılan açıklamada, 22 Temmuz’da yapılması planlanan kalkışın 30 Temmuz’dan önce gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.

Açıklamada fırlatma aracındaki işleme problemleri nedeniyle erteleme kararının alındığı belirtildi. Deneme oturumu sırasında fırtlatma aracındaki bir likit oksijen sensörünün “olağan dışı” bir veri kaydettiği ve görev ekibinin durumu değerlendirmek için ekstra zamana ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

30 Temmuz hedefi tutturulamasa bile NASA’nın önünde kalkışın gerçekleştirilmesi için biraz daha zaman olacak. Orijinal planlamada kalkış için son tarih olarak 5 Ağustos belirlense de, uzmanlar kalkış penceresini 15 Ağustos’a kadar uzattı. Başka bir uzatmaya ihtiyaç duyulursa bunun da sağlanacağı ifade edildi. Perseverance’ın normal şartlar altında 17 Şubat’ta Mars’ın Jezero kraterine iniş yapması planlanıyordu.

Bunun projedeki ilk erteleme olmadığını belirtmekte fayda var. NASA daha önce 17 Temmuz olarak belirlediği kalkış tarihini, uzay aracının kaplamasındaki bir sorun nedeniyle 22 Temmuz’a ertelemişti.

NASA, 2020 Mars görevi ve Perseverance için uzun süredir hazırlanıyor. Bu önemli görevin başarıya ulaşması için çok sayıda parçanın bir araya gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla Mars’ın geçmişine ışık tutacak bu proje konusunda sabırlı adımlar atılmasının doğal olduğu söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER