Teknoloji

NASA Güneş Sistemi’nin fosillerini araştırmaya başladı

nasa güneş sistemi

NASA Güneş Sistemi ve ilk zamanlarına odaklı görevlerine bir yenisini daha ekledi. Lucy adını taşıyan robotik uzay aracı, Jüpiter’in Lagrange noktalarının yakınlarında sıkışan Trojan asteroidlerini inceleyecek. Bu asteroidler gezegen oluşumunun fosilleri olarak kabul ediliyor ve bunlar üzerinde çalışmanın Güneş Sistemi’nin evrimini anlamaya yardımcı olacağı düşünülüyor.

Uzay aracının fırlatmadan bir saat sonra ULA Atlas V roketinden ayrıldığı ve yaklaşık 7,3 metrelik güneş panellerini devreye aldığı belirtildi. Yolculuğunun ilk ayağında bataryalarını şarj eden Lucy, Dünya etrafındaki ilk yerçekimi desteğini 2022’nin ekim ayında gerçekleştirecek.

Lucy’nin uzun bir göreve çıktığını söylemek, durumu olduğundan daha küçük göstermek olarak nitelenebilir. Uzay aracı, 2024’te bir kez daha yerçekimi desteği için Dünya’ya yaklaşacak. Lucy, 2025’te Donaldjohanson asteroidini görene kadar bir asteroidle karşılaşmayacak. İlk Trojan kümeleriyle karşılaşma ise 2027’de gerçekleşecek. 2031’deki üçüncü yerçekimi desteği öncesinde dört defa asteroidlerin üzerinden yakın uçuş yapacak olan Lucy, 2033’te ikinci asteroid kümeleriyle karşılaşacak.

NASA Güneş Sistemi araştırmaları için başka bir görev daha hazırlıyor. Psyche adını taşıyan uzay aracı da 2022’de fırlatılacak. 2026’da metalik Psyche (16) asteroidine varacak olan uzay aracı, burada 21 ay boyunca gökcisminin açığa çıkmış çekirdeğini inceleyecek. Psyche’nin Lucy’ye kıyasla “daha az iddialı” bir proje olduğunu belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER