Teknoloji

NASA Artemis I görevini bir kez daha ertelemek zorunda kaldı

nasa artemis i nasa artemis 1

NASA Artemis I adını verdiği Ay görevinin başlangıcını bir kez daha ertelemek zorunda kaldı. Geçtiğimiz haftaki ilk girişimini roketin kalkışı için gerekli koşulların sağlanamaması gerekçesiyle erteleyen NASA, 3 Eylül’de yapılması planlanan kalkışı da likit hidrojen yakıt bağlantı noktasındaki bir sızıntı nedeniyle gerçekleştiremedi.

NASA’dan yapılan açıklamada sızıntının 3 Eylül’de yerel saatle 7.23’te (TSİ 14.23) tespit edildiği ve sorunun çözümü için yapılan üç denemenin ardından yer ekibinin kalkışa onay vermediği belirtildi. Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan ilk deneme, dört SLS roketinden birinin gerekli sıcaklığa ulaşamaması nedeniyle ertelenmişti.

Konuyla ilgili olarak NASA’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer alıyor: “Ay’a gidecek Artemis I görevi ertelendi. Ekiplerimiz rokete yakıt transferi yapan donanımdaki sızıntıyı gidermek için çalıştı ancak bunu başaramadı.”

NASA Artemis I roketini uzaya fırlatmak için bir pencereyi bugün itibarıyla kaybedecek. 5 Eylül itibarıyla roket uzaya gönderilemediği takdirde sistemin rampadan alınması ve ekstra testlere tabi tutulması gerekiyor. Bir sonraki uçuş penceresinin 19 Eylül’de başlayacağı belirtilirken, NASA’nın ekim ayını beklemesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER