DosyaManşetler

Mobil Dünya Kongresi 2016 : Neler tanıtılacak, gündemde neler olacak?

mwc 2016

Mobil Dünya Kongresi veya kısaca MWC, mobil teknoloji dünyasının en büyük etkinliği olma özelliği taşıyor. Yılın en büyük mobil ürün duyuruları genellikle burada gerçekleştiriliyor. Her yılın şubat ayı sonunda veya mart ayı başında mobil olan her şey deyim yerindeyse Barselona’ya akıyor.

Her yıl GSMA, yani GSM Birliği tarafından organize edilen etkinliğin 2016 yılındaki ayağında da yılın en önemli akıllı telefonlarını görmeyi bekliyoruz. Bu cihazların bir kısmı hakkında bir süredir dedikodular ortalıkta dolaşıyor ve MWC yaklaştıkça da dedikoduların miktarı epey arttı. Bu yazıda MWC 2016’ya dair tahminleri, beklentileri sıralıyoruz.

MWC 2016: BlackBerry

BlackBerry CES 2016’da mobil namına fazla bir şey söylemedi, sadece bu yıl içinde çıkaracağı cihazların BB10 yerine Android ile çıkacağı bilgisini paylaştı. BlackBerry Priv‘in, BlackBerry’nin ilk Android telefonunun yarattığı ilgiden sonra bu şekilde devam etmek akıllı bir adım olacaktır.

Son dedikodular BlackBerry Vienna adında, dokunmatik ekranlı ve bar tipindeki bir akıllı telefonu işaret ediyor. Bunun Leap tabanlı bir Android cihaz olacağı, ancak klavye de barındıracağı söyleniyor. Daha önceki BlackBerry’nin Passport’un da Android versiyonunu çıkaracağı yönünde dedikodular çıkmıştı. BlackBerry’nin cihazlarını yeniden tanımladığı bir ortamda MWC 2016 bu şirket için bir hayli büyük önem taşıyor olmalı.

MWC 2016: Google

Google’ın Android’inin izlerini MWC’deki her salonda hissetmek mümkün. Şirketin genellikle iş dünyası alanında, çoğunlukla iş görüşmelerine ayırdığı küçük bir standı bulunuyor. Ancak iş ortaklarının standlarında öyle ya da böyle bir izini görüyoruz. Geçen yıl her bir Android iş ortağının standında Android maskotlarının rozetleri dağıtılıyordu, hatta bununla ilgili bir yarışma da düzenlenmişti. Bu yıl da Google’dan eğlenceli etkinlikler ve yarışmalar bekliyoruz.

Ne var ki, duyurular bakımından Google’ın MWC 2016’da fazla aktif olması beklenmiyor. Android ile ilgili önemli duyurular muhtemelen mayıs ya da haziran aylarında düzenlenecek Google I/O etkinliğinde yapılacaktır. Orada Android N sürümüyle ilk detayları da alırız.

MWC 2016: HTC

HTC’nin 2015 model amiral gemisi Android telefonu One M9, MWC 2015’te duyurulmuştu. Bu telefonla beklediği ilgiyi göremeyen HTC, yılın ikinci yarısında One A9‘u çıkarmıştı. MWC 2016’da yeni nesil amiral gemisi telefonu bekliyoruz.

HTC ile ilgili farklı dedikodular mevcut. HTC Perfume kod adıyla anılan ve One M10 adıyla çıktığını görebileceğimiz yeni bir akıllı telefonun tanıtılması bekleniyor. HTC ne tanıtırsa tanıtsın, gerçekten vurucu ve etkileyici bir cihaza ihtiyaç duyduğu açık şekilde görülüyor. Yeni tanıtılacak HTC amiral gemisi telefonun Snapdragon 820 işlemciyle çalışmasına ve Sense 8 kullanıcı arayüzüyle yüklü gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun dışında tasarım vurucu olmalı, kamera da rekabete ayak uydurabilmeli.

MWC 2016: Huawei

Huawei son zamanlarda akıllı telefon endüstrisinde kendisinden fazlasıyla bahsettirmeyi başarıyor. 2015 yılında Nexus 6P, Mate S gibi akıllı telefonları çıkardığını gördüğümüz Huawei, 2016 yılına da Mate 8 ile hızlı bir giriş yaptı.

Huawei’nin bu yıl içinde Huawei P9 adlı amiral gemisi telefonunu çıkarması bekleniyor. Ancak Huawei geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da amiral gemisi telefonunu MWC 2016’dan öte bir tarihte çıkarmayı tercih edebilir. Yine de, Huawei MWC 2016’ya eli boş gelmeyecektir.

MWC 2016: Lenovo / Motorola

Lenovo’nun Motorola markasını kullanmayı bırakarak Moto adına odaklanacağı söyleniyor. Son zamanlarda akıllı telefon pazarında daha aktif şekilde gördüğümüz Lenovo, Mobil Dünya Kongresi’nde dikkat çekmek için elinden geleni yapacaktır. Özellikle Vibe serisi altında yeni üyeler görebiliriz.

Motorola Moto serisi cihazları genellikle yılın ortalarında çıkarmayı tercih ediyordu. Lenovo çatısı altındaki Moto serisi için de aynı politikanın devam ettiğini görebiliriz. Yine de, Moto serisi cihazlar da Lenovo standını bir şekilde süsleyecektir.

MWC 2016: LG

LG son yıllarda amiral gemisi cihazlarını MWC’den bağımsız olarak çıkarmayı tercih ediyor. Geçen yıl Güney Koreli şirketin flaş ürünü LG Watch Urbane adlı akıllı saati olmuştu. Bununla birlikte birkaç orta segment akıllı telefon da görmüştük. LG Watch Urbane 2’nin piyasadan çekilmesiyle birlikte, zaman giyilebilir ürünler için konsolidasyon zamanı olabilir.

Henüz LG G Flex serisi Android telefonlarda bir yenilik görmedik. Halbuki geçen yıl CES 2015’te ikinci nesil kavisli ekranlı telefonla tanışmıştık. Belki LG yeni Flex akıllı telefonunu Barselona’ya saklıyor olabilir. Bununla birlikte LG G5’in, 2016 model amiral gemisi LG cihazının da daha erken çıkacağına dair söylentiler var. LG G4 geçen yılın nisan ayı sonunda tanıtılmıştı. LG’nin her yıl G serisi amiral gemisi telefonunun çıkışını bir ay geri kaydırdığını görüyoruz. Bu nedenle LG G5’in MWC 2016’da tanıtılması ihtimalini boş geçmemek gerekiyor.

MWC 2016: Microsoft

Microsoft son zamanlarda epey aktif davranıyor; Windows 10’a geçiş yapan ve tüm donanımlarında tek bir yazılım platformu kullanmayı hedefleyen şirketin telefon tarafında iyi bir başlangıç yaptığı söylenemez. Lumia 950 ve 950 XL’i, Lumia 550 ile birlikte şubat ayında Türkiye’de çıkarmayı planlayan şirket bir yandan da mevcut Windows Phone 8 cihazlarını güncellemekle uğraşacak.

Microsoft’un Windows telefon ürün serisini Lumia 650 ile, giriş seviyesi bir telefonla zenginleştirmesi bekleniyor. Ancak bu telefon da çok ses getiren, adından bahsettiren bir ürün olmayacaktır. Ara sıra Surface telefon dedikodularına rastlıyoruz, ancak MWC 2016’da bu yönde herhangi bir duyuru beklenmiyor.

MWC 2016: Samsung

Samsung geçen yıl MWC 2015’te Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’i tanıtmıştı ve biz de bu telefonların tanıtımını yerinden takip etmiş, hatta Türkiye’nin ilk ön inceleme videolarını paylaşmıştık. Bu yıl da MWC 2016’ya özel bir Samsung Galaxy Unpacked etkinliğinin düzenlenmesini bekliyoruz.

MWC 2016 muhtemelen Samsung Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge Android telefonlarının çıkışına tanıklık edecek. Bunun yanı sıra Galaxy S7 Plus’ın çıkışı ihtimali de bulunuyor. Dedikodular Samsung’un Galaxy S6 ailesinin çekici ve beğeni kazanan tasarımını devam ettireceği yönünde. Ancak cihazları üç farklı boyutta görebiliriz.

CES 2016’da herhangi bir mobil ürün çıkarmayan Samsung, önemli silahlarını MWC 2016’ya saklıyor.

MWC 2016: Sony Mobile

Sony’nin yeni ürün değirmeni hiçbir zaman boş durmuyordu. Ancak geçen yıl biraz yavaşlama gördük, ne de olsa Sony mobil pazardaki durumunu yeniden değerlendiriyor, bu da çıkan ürün sayısını etkiliyor. IFA 2015’te Sony Xperia Z5 ailesinin çıkışını görmüştük ve bu ailenin her bir üyesi epey ses getirmişe benziyor. Sony’nin bu ailenin üstüne hemen bir yenisini getirmeyeceğini, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da amiral gemisi akıllı telefon duyurusunu pas geçeceğini düşünüyoruz.

Ne var ki, Smarwatch 3 artık eskidi. Belki Sony’den ses getirecek bir giyilebilir ürün görebiliriz. Bu arada yeni bir Sony Xperia tablet ve orta segment ya da orta üst segment Xperia Android telefonu görmek de olasılıklar arasında bulunuyor.

Sony Xperia Z6 ile ilgili dedikodular mevcut olsa da, MWC 2016’da Xperia Z6 ile karşılaşma ihtimali çok düşük görünüyor.

MWC 2016: Qualcomm

Qualcomm’un MWC 2016’daki en büyük silahı Snapdragon 820 olacaktır. Qualcomm’un MWC 2016’daki geniş standında bu yeni ve iddialı yongasetin farklı alanlardaki hünerlerini görmeyi bekliyoruz. Ayrıca ilk Snapdragon 820’li telefonları da MWC 2016’da görebiliriz.

Giyilebilir ürünler tarafında da Qualcomm’dan çeşitli duyurular, yenilikler, teknolojiler görebiliriz. Intel son zamanlarda Tag Heuer, New Balance, Fossil gibi tanınmış markalarla yaptığı işbirlikler sayesinde adından epey söz ettiriyor. Qualcomm bu durumda yeni Android Wear cihazlarla biraz rol çalmak isteyebilir.

MWC 2016 ne zaman başlıyor?

Mobil Dünya Kongresi bu yıl 22-25 Şubat 2016 tarihleri arasında düzenleniyor. Duyurular ise genellikle fuar başlamadan önceki birkaç gün içinde gerçekleştiriliyor. Fuar alanı genellikle bu yeni cihazların ve teknolojilerin deneyimlendiği alan oluyor.

Samsung, HTC, Sony gibi şirketlerin ürün duyuruları da genellikle etkinliğin başlayacağı günün hemen öncesinde, pazar günü gerçekleştiriliyor. Yani 21 Şubat 2016 Pazar günü önemli ürün duyurularına hazır olun.

Teknoblog olarak geçen yıl MWC 2015‘i Barselona’da, tamamen kendi imkanlarımızla takip etmiştik. Eğer bir aksilik olmazsa, bu yıl da aynısını tekrarlayacağız.

İLGİLİ HABERLER