Dosya

Huawei P9: Dedikodular, haberler, beklenen özellikler

huawei-p8-inceleme-00011

Huawei için geride kalan birkaç aylık süreç oldukça hareketli geçti. Google’ın Nexus programına katılarak oldukça iyi yorumlar alan Nexus 6P’yi üreten Huawei, aynı süre içinde basınç hassasiyetli ekrana sahip Mate S’i görücüye çıkarmış ve kısa süre önce de phablet ailesine Mate 8’i eklemişti.

Huawei, halihazırda akıllı telefon sektöründeki en hırslı üreticiler arasında yer alıyor. Önemli sponsorluk anlaşmalarıyla profilini yükseltmeye çalışan şirket, makul telefonları piyasaya sürerek, pek çok rakibinin aksine, önemli ölçüde gelir elde etmeyi başarıyor.

Ancak şirketin amiral gemisi olarak lanse ettiği Huawei P8, Çinli üreticinin bugüne kadarki en iyi cihazı olmadı. Özellikle yazılımdaki problemler, akıllı telefonun beklenen etkiyi yaratmasının önüne geçti. Huawei P9, selefinin başaramadıklarını başarmak amacıyla yola çıkmaya hazırlanıyor. Çinli üreticinin henüz resmiyet kazanmamış yeni amiral gemisine dair mevcut bilgileri sizler için sıraladık.

Çıkış tarihi

Huawei’nin P9’u geçtiğimiz hafta Las Vegas’ta gerçekleştirilen CES 2016’da tanıtacağı iddia edilmişti. Bu iddiaya şirketin fuar kapsamında düzenleyeceği basın etkinliğinin davetiyesi neden olmuştu. Davetiyede Huawei P9’a dair bir ibare olmamasına rağmen, bu iddianın ortaya atılması ilginç bir gelişme şeklinde nitelenebilir. Söz konusu iddia, gerçeğe dönüşmedi.

P9’un resmiyet kazanması için gözler artık önümüzdeki ay Barselona’da düzenlenecek 2016 Mobil Dünya Kongresi’ne çevrilmiş durumda. Huawei, bu fuarda yıllardır hem telefonları hem de altyapı seviyesindeki çalışmalarıyla büyük varlık gösteriyor.

Çinli üreticiden MWC 2016 etkinliği konusunda henüz bir işaret gelmese de, yakında beklenti oluşturmaya yönelik ön çalışmaların başlaması muhtemel gözüküyor. 21 Şubat tarihinde Huawei’nin bir basın etkinliği düzenlemesi ihtimaller arasında yer alıyor. Çin’in önemli mobil operatörlerinden biri olan China Mobile kaynaklı sızıntılar ise akıllı telefonun mart ayı itibarıyla raflardaki yerini alabileceğini gösteriyor.

Tasarım

Huawei, Samsung ve HTC gibi rakiplerinden daha uygun bir fiyat karşılığında tasarım bakımından üst seviyede akıllı telefonlar hazırlayabilmek için ciddi ölçüde mesai harcıyor. Bunun için metal kasalı akıllı telefonlar üreten şirket, Mate S ve Mate 8 ile başlattığı akımı son olarak Nexus 6P ile sürdürmüştü.

Henüz Huawei P9’a dair bir fotoğraf veya kesin özellik listesi ortaya çıkmış değil. Ancak Fransız blog Nowhereelse’in editörü Steve Hemmerstoffer, geçtiğimiz ekim ayında Twitter hesabı üzerinde bir fotoğraf paylaşmış ve P9’un arkasında çift lensli bir kameranın bulunabileceğini belirtmişti. Huawei’nin Honor 6 Plus modelinde çift lensli arka kamera bulunduğu göz önüne alınınca bu iddia kulağa pek de sıra dışı gelmiyor.

P9’a dair dedikoduların geçmişi, 2015’in başlarına kadar uzanıyor. Kavisli bir arka panele sahip olacağı söylenen telefonun IP09 kod ismiyle üretime geçtiği de iddialar arasında yer alıyor. Kavisli arka panel dedikodularının sadece P9 ile sınırlı olmadığını ve daha önce Mate S için de bu iddianın ortaya atıldığını belirtmek gerekiyor. Huawei P9 ile birlikte P9 Max ve P9 Lite gibi modellerin de duyurulması ihtimaller arasında yer alsa da, henüz bu konuda somut belirtiler bulunmuyor.

Ekran

Huawei’nin yeni akıllı telefonları Mate S ve Mate 8’de 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde Full HD ekran bulunuyor. Mate S’in özel versiyonunda ekranda basınç hassasiyeti özelliği de yer alıyor. Huawei P9’da da basınç hassasiyetine sahip ekranın bulunabileceği belirtiliyor.

P9’un 5.2 inç AMOLED panel Quad HD ekranının 2560 x 1440 piksel çözünürlük sunması bekleniyor. Ekran boyutunun P9 Lite’ta 5 inç’e, P9 Max’te 6.8 inç’e çıkması öngörülüyor. Nexus 6P’de Quad HD ekran bulunduğu için Huawei’nin söz konusu çözünürlüğe yabancı olmadığını belirtmek gerekiyor.

Donanım

Söz konusu iç bileşenler olduğunda, Huawei süreci tamamen kendi bünyesinde tutmayı tercih ediyor. Akıllı telefonda sekiz çekirdekli 64-bit Kirin 950 işlemci bulunması muhtemel gözüküyor. Bu işlemci, Mate 8’de de yer alıyor. Sızan benchmark sonuçları da bu öngörüyü doğrular nitelikte. Bu işlemciye 4 GB RAM’in eşlik edeceği söylense de, son zamanlarda 6 GB RAM iddiaları da daha yüksek sesle dillendiriliyor. Cihazın arkasında parmak izi tarayıcısı bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kamera

Huawei, cihazlarındaki kameralarla övünmesiyle tanınıyor. Şirket hem arka hem de ön kameraya oldukça fazla özellik yerleştiriyor. Bugüne kadar ortaya çıkan sonuçların etkileyci olduğunu belirtmek gerekiyor.

Huawei P9’un arkasında 13 megapiksel çözünürlüğünde iki kamera bulunması bekleniyor. 6 GB RAM iddiası da bu beklentiyle biraz daha anlam kazanıyor.

Yazılım

Huawei P9’un kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkması ve bu işletim sisteminin üstünde şirketin geliştirdiği EMUI arayüzünün bulunması bekleniyor. P9’da yazılım bakımından büyük değişiklikler gerçekleşmesi öngörülmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER