Manşetler

HTC One A9 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-one-a9-on-inceleme-3

HTC, 20 Ekimde Android Marshmallow yüklü yeni akıllı cihazını duyuracağının işaretini birkaç hafta önce vermişti. Şirketin bu işareti vermesinin ardından HTC One A9 adını taşıyan telefonun teknik özellikleri ve fotoğrafları da sızmaya başlamıştı. Beklenen tarih nihayet geldi ve HTC One A9 resmen duyuruldu. HTC’nin yeni akıllı telefonunu İstanbul’da düzenlenen özel tanıtım etkinliğinde inceleme fırsatı bulduk.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One A9 tanıtıldı

htc-one-a9-on-inceleme-1

HTC yetkilileri yeni akıllı telefonlarının tasarımının One M serisi cihazların izinden gittiğini belirtseler de, arada önemli farkların bulunduğu ilk bakışta anlaşılıyor. Örneğin cihazların ön yüzünde bulunan BoomSound hoparlörlerden vazgeçilmesi, göze ilk çarpan farklılıklar arasında yer alıyor. Yine de; genel hatları itibarıyla HTC One A9, M serisi cihazların verdiği “üst sınıf” hissiyatını yaşatmaya, bazı farklara rağmen, devam ediyor.

htc-one-a9-on-inceleme-9

HTC One A9’un üst kısmında herhangi bir buton veya giriş bulunmuyor. Ses kontrol ve güç butonları ise akıllı telefonun sağ kenarının üst kısmına yerleştirilmiş. Telefonun sol kenarına baktığımızda ise yine üst kısımda konumlandırılmış nano-SIM ve microSD girişlerini görüyoruz. HTC One A9 da şirketin uzun süredir benimsediği yekpare kasa anlayışını sürdürüyor.

htc-one-a9-on-inceleme-13

HTC One A9’un alt kısmında ise tek hoparlör ızgarası, USB 2.0 girişi, mikrofon ve kulaklık jakı yer alıyor. HTC, lansman sırasında One A9’un ses deneyimine verdiği önemin özellikle üstünde durmuştu. Cihazda bulunan DAC sayesinde 16-bit sesin 24-bit seviyesine yükseltilmesinin etkisi, herhangi bir kulaklıkta bile fark edilebiliyor. Bir YouTube videosu üzerinden gerçekleştirdiğimiz testte, HTC One A9’un elimizdeki Apple iPhone 6’ya kıyasla çok daha yoğun bir yüksek ses deneyimi yaşattığı sonucuna vardık. HTC One A9, dip sesleri aktarmakta başarılı olduğunu kısa sürede gösterdi. Yine de, ses deneyimi hakkında daha kesin yargıda bulunmak için biraz daha kapsamlı testler gerçekleştirmek gerektiğini belirtmekte fayda var.

htc-one-a9-on-inceleme-17

HTC One A9’un ön yüzünün alt kısmında bulunan parmak izi tarayıcısının tepkisellik oranı oldukça yüksek. Parmak izi tarayıcısına yapılan küçük bir dokunuş, HTC One A9’un uyanması için yeterli oluyor. Parmak izinin tanımlanması durumunda ise çift dokunuş kullanıcıları hemen ana ekrana taşıyor.

htc-one-a9-on-inceleme-16

HTC One A9’un arka yüzünün tam ortasında şirketin logosu bulunuyor. 13 megapiksel kamera ve çift LED flaş ise arka panelin üst orta kısmına yerleştirilmiş. Demo için oluşturulan alanda HTC One A9’un kamera yeteneklerini tam anlamıyla deneyimlemek mümkün olmadı. Ancak optik görüntü sabitleyici ve RAW formatında fotoğraf çekim imkanı gibi özellikler dikkat çekiyor.

htc-one-a9-on-inceleme-15

HTC One A9’da ön yüklü olarak sunulan yazılım sayısının azaltıldığı vurgulansa da, bu durum bazı uygulamaların cihazla birlikte gelmesine engel olmuyor. Google imzasını taşıyan ön yüklü uygulamalara ana ekrandaki Google klasörü üzerinden erişilebiliyor. Bu klasörde Gmail, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar yer alıyor. Ana ekranda dikkat çeken bir diğer klasör ise Öneriler adını taşıyor. Burada kullanıcılara HTC One A9’a yüklemeleri için çeşitli uygulamalar öneriliyor. Şirket, One A9 sahiplerine yönelik tavsiyelerine birkaç cümle eklemeyi de ihmal etmemiş. Ana ekran sayfalarından biriyse HTC’nin gündem takip uygulaması BlinkFeed’e ayrılmış.

htc-one-a9-on-inceleme-4

Ana ekrana dönüş, geri ve ekstra ayar tuşları HTC One A9’un ekranına sanal olarak yerleştirilmiş. Cihazın ana ekranına gidildiğinde bu sanal tuşların hemen üstünde telefon, mesajlar, uygulamalar, Google Chrome ve kamera ikonları bulunuyor. Tam ortada bulunan uygulamalar ikonuna dokunulduğunda HTC One A9’da yüklü bulunan tüm uygulamalar listeleniyor. Söz konusu uygulamaların sayfalara ayrılmasında soldan sağa bir akış yerine, tıpkı PDF veya Word dokümanları gibi, yukarıdan aşağıya bir akışın tercih edilmesi göze çarpıyor.

HTC One A9, kutusundan Android 6.0 Marshmallow ile birlikte çıkıyor. Bu da HTC’nin yeni cihazına Nexus 5X ve Nexus 6P’nin ardından yeni Android sürümü yüklü olarak satışa sunulan ilk akıllı telefon olma özelliğini kazandırıyor. Android Marshmallow’un HTC One A9’a getirdiklerini değerlendirmek için akıllı telefonu biraz daha uzun süre kullanmak gerekiyor. HTC One A9’un One M serisinden daha farklı bir üst sınıf deneyimi yaşatma hedefinde Android Marshmallow önemli bir rol oynayacaktır.

İLGİLİ HABERLER