Teknoloji

Mozilla Firefox güncellemeyle otomatik oynatılan videoları sessize alacak

mozilla firefox monitor

mozilla firefoxGoogle Chrome, Microsoft Edge ve Apple Safari gibi internet tarayıcıları, bir süredir otomatik olarak oynatılan videoların sesini kısabiliyor. Mozilla Firefox da yakında bu gruptaki yerini almaya hazırlanıyor.

Mozilla söz konusu özelliğin sözünü daha önce açıkladığı ürün yol haritasında vermişti. Şirketten o dönemde yapılan açıklamada, Firefox’un videoların sesli biçimde otomatik olarak oynatılmasını engelleyeceği ve böylelikle kullanıcıların internet deneyiminin kesintiye uğramayacağı belirtilmişti.

Söz konusu özellik, Firefox Nighty Edition’ın en yeni versiyonuyla test edilmeye başladı. Firefox Nighty Edition, Mozilla bünyesinde sabit olmayan test ve deney platformu olarak işliyor. Test çerçevesinde otomatik oynatılan videolarda sesin duyulup duyulmaması konusunda kontrol kullanıcılara bırakılıyor.

Yeni özellik kendisini adres çubuğunun altında bir açılır pencere olarak gösteriyor. Ancak bunun için bir internet sayfasının yükleme tamamlandıktan sonra bir videoyu otomatik olarak sesli biçimde oynatması gerekiyor. Sesin kullanıcı komutuyla oynatıldığı sitelerde ise böyle bir sürece gerek kalmıyor.

Bu yeniliğe Mozilla Firefox’un ayarlar bölümünde yapılan bir değişiklik de eşlik ediyor. Yeni sessize alma seçeneğinden yararlanan kullanıcılar, diledikleri takdirde otomatik olarak oynatılan tüm içerikleri engelleyebiliyor ya da tüm içerik oynatım sürecini izne bağlı hâle getirebiliyor.

Mozilla Firefox kullanıcılarının hâli hazırda test edilen yeni sessize alma özelliğine ekim ayının sonlarında yayınlanması beklenen 63. sürüm ile erişebilmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER