Ulaşım

Moskova metro istasyonlarında yüz tanıma ile kolay ödeme sistemi kullanıma geçti

moskova metro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Moskova’da geçtiğimiz cuma günü, 240’tan fazla Mosmetro istasyonunda yüz tanıma tabanlı bir ödeme sistemi olan Face Pay kullanıma girdi. The Guardian‘ın belirttiğine göre, yetkililer bunun dünyadaki en büyük yüz tanıma teknolojisi kullanımı olduğunu iddia ediyor.

Hizmet, metro ödemelerini doğrulamak için saklanan fotoğraflara bağlı biçimde çalışıyor. Rus başkentinin kolluk kuvvetlerinin yüz tanıma teknolojisine dair önceki kullanımları göz önüne alındığında bu açık bir gizlilik endişesi olarak nitelendirilebilir.

Face Pay, metro sürücülerinin bir fotoğraf yüklemesini, daha sonra banka ve metro kartlarını Mosmetro mobil uygulamasına bağlamasını gerektiriyor. Her şey yüklendikten sonra, bir sonraki trene zamanında yetişebilmek için turnikelerin üzerinde bulunan kameraya bakma yeterli oluyor. Moskova idari makamları, yolcuların yüzde 10 ila 15’inin önümüzdeki iki ila üç yıl içinde Face Pay’i düzenli olarak kullanmasını bekliyor. Ödeme için metro kartlarını daha az okutmanın daha kısa sıralara, beklemelere ve devam eden pandemi sırasında daha az yakın temasa dönüşeceği düşünülüyor.

Her şey kavramsal olarak güzel görünüyor. Göreceli kolaylık sağlayan biyometrik tanıma, ödeme sistemlerine katkıda bulunabilir, tabii ki, gizlilik konusunda endişeler yaşanmazsa. The Guardian’ın belirttiğine, Moskova Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, resmi kanallar aracılığıyla toplanan fotoğrafların polise verilmeyeceğini ve bunun yerine GIS ETSHD sisteminde (Moskova’nın Birleşik Veri Depolama ve İşleme Merkezi) güvenli bir şekilde şifrelendiğini iddia ediyor.

Yine de bu, Rus mahremiyet savunucularını ikna etmedi. Dijital haklar grubu Roskomsvoboda’nın kurucusu Stanislav Shakirov, The Guardian’a verdiği demeçte, “Bu, Rusya’nın nüfusu üzerinde kontrol sağlama çabasında yeni ve tehlikeli bir adım. Bu uygulamanın pratikte nasıl çalışacağı konusunda tam şeffaflığa ihtiyacımız var. Moskova metrosu bir devlet kurumudur ve tüm veriler güvenlik servislerinin eline geçebilir.” dedi.

Shakirov’un endişelenmek için iyi bir nedeni var. Moskova’nın 10 binden fazla CCTV kameradan oluşan geniş ağında yüz tanımanın uygulanması biraz ürpertici olmanın ötesine geçiyor. Moskova’nın yerel kolluk kuvvetleri tarafından kötüye kullanılma olasılığından daha kötü olan sistem, görünüşe göre müteşebbis bilgisayar korsanları tarafından 200 dolar gibi düşük bir fiyata ele geçirilebiliyor. Şehirdeki günlük yaşamda yüz tanımayı uygulamanın gerçek riski budur; sadece hükümetin vatandaşların hareketlerini daha kolay takip edebilmesi değil, sistemin kendisinin daha da kötü suistimaller için savunmasız bir hedef olması endişe yaratıyor.

İLGİLİ HABERLER