EğlenceTeknoloji

Mobil uygulama harcamaları üçüncü çeyrekte rekor kırdı

app store popüler uygulamalar mobil

2020’nin üçüncü çeyreğinde mobil uygulamalar dünya genelinde toplamda 180 milyar saatten uzun bir süre boyunca kullanıldı. AppAnnie’nin verilerine göre, bu durum yıllık bazda yüzde 25 oranında bir artış anlamına geliyor.

En çok kullanılan uygulamalar listesinin zirvesinde ise Facebook’a ait dört uygulama bulunuyor. Facebook’un ana mobil uygulamasının yanı sıra Facebook Messenger, WhatsApp ve Instagram ilk dördü oluşturuyor. Bu dörtlüyü Amazon, Twitter, Netflix, Spotify ve TikTok izliyor. TikTok, sanal ipuçları sayesinde oyun dışı kategoride en kârlı ikinci uygulama da oldu.

Uygulama içi harcama da bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 oranında arttı ve 28 milyar seviyesine ulaştı. Bu harcamanın 18 milyar dolarlık kısmı Apple’ın App Store platformu üzerinde gerçekleşti. App Store’daki harcamalar yıllık bazda yüzde 20 oranında arttı. Google Play Store üzerindeki harcamalardaki artış oranı ise yüzde 35 oldu.

Kullanıcılar 2020’nin üçüncü çeyreğinde yaklaşık 34 milyar yeni uygulama indirdi. Bu uygulamaların 25 milyarı Google Play Store üzerinden indirildi. Kalan yaklaşık 9 milyarlık kısmı ise App Store aracılığıyla iPhone’lara ulaştı.

Google Play Store’da indirilen uygulamaların yüzde 45’lik kısmını oyunlar, yüzde 55’ini diğer uygulamalar oluşturuyor. App Store tarafında ise oyunların oranı yüzde 30’a iniyor.

Buna rağmen, oyunlar her iki mağazada da en kârlı kategori konumunda. App Store’daki harcamaların yüzde 65’i, Google Play Store’daki harcamaların ise yüzde 80’i oyunlar için yapıldı.

Mobil uygulamalar için yapılan oyun dışı harcamalarda abonelikler önemli bir rol oynadı. Çevrimiçi içerik platformlarının sayılarının artması bu konuda etkili olmuşa benziyor.

İLGİLİ HABERLER