Teknoloji

Microsoft’un OneNote uygulamasıyla ilgili planları netleşiyor

microsoft onenote

Microsoft, hafta içinde düzenlediği Ignite konferansında popüler not uygulaması OneNote için planladığı yenilikler hakkında bilgiler verdi. Yazılım devi aynı zamanda OneNote 2016 masaüstü uygulamasını da yeniden canlandıracağını, koyu mod ve genişletilmiş destek gibi özellikler getireceğini duyurmuştu. Microsoft’un bu masaüstü uygulaması ve OneNote genelinde epey iddialı planları var gibi görünüyor.

Microsoft Ignite kapsamında düzenlenen OneNote oturumunda konuşan ürün yöneticisi Ben Hodes, “OneNote’u dağıtabileceğimiz ve teslim edebileceğimiz birleştirilmiş tek bir kod tabanı oluşturmak için kelimenin tam anlamıyla tüm modern kodlarımızı eski 2016 kod temeli ile birleştiriyoruz.” dedi. “Bu modern birleşmeyi yapmamızın nedeni, bir buçuk yıl içinde tek bir kod tabanına geri dönüp bu özellikleri sunmaya başlamaktır.”

Yeni özellikler arasında; dizüstü bilgisayarlarla daha hızlı eşzamanlamayı sağlayan modern özellikler, Microsoft Teams içinde OneNote için @mentions bahisleri, notlar içindeki bilgileri bulmak için Microsoft Arama entegrasyonu, toplantı notları özellikleri, Görevler ve Yapılacaklar Listesi (To Do uygulaması) entegrasyonu, erişilebilirlik iyileştirmeleri ve yeni nesil kanvas bulunuyor.

@mentions desteği gelecek yılın ilk yarısında gelecek. Ayrıca Microsoft, gelecek yıl içinde To Do entegrasyonunu getirmek için de çalışıyor. Microsoft’un OneNote için toplantı notları iyileştirmelerinin neler olacağı şu an için netleşmedi, ancak Hodes deneyimi daha da iyi hâle getirecek birçok güzel özelliğin geleceğini kaydetti.

microsoft onenote

Yeni kod tabanının diğer önemli parçasını da Microsoft’un yeni Fluid Framework platformuna geçiş oluşturuyor. Fluid, yapay zekâ ve diğer servislerin bağlanabileceği yeni bir bileşenleştirilmiş doküman modeli olacak şekilde tasarlanıyor.

Hodes, Fluid mühendislik ekibiyle Fluid Framework platformunu geliştirmek için çok yakın bir şekilde çalıştıklarını ve gelecek yıl Fluid’de OneNote’un nasıl görüneceğine ve neler sunabileceğine dair bir ön izleme sunacaklarını kaydetti. Fluid, gelecek yıl aynı zamanda Teams, Outlook ve Office gibi yazılım ve servislerde de görünecek.

Microsoft bir yandan masaüstü OneNote uygulamasını tutarken bir yandan da ayrı bir Windows 10 uygulaması sunmaya devam edecek. Doğrusu iki adet OneNote uygulamasının bulunması Windows 10 kullanıcılarının kafasını karıştıracaktır. Ancak Microsoft’un şu anda iki farklı Skype uygulamasının bulunduğunu da hatırlatalım. Görünen o ki, bir noktada Microsoft özel versiyonun gelişimini beklemeye alacak, çünkü şirket önümüzdeki mart ayından itibaren OneNote 2016’yı Office 365 yüklemelerinde varsayılan olarak sunacak.

Microsoft daha önce Windows 10 için evrensel Office uygulamaları üzerinde çalışmalar yapmış, ancak geçen yıl bu uygulamaları askıya almıştı. O zamanlar açıklama yapan bir Microsoft sözcüsü, uygulamalarının iOS ve Android versiyonlarının geliştirilmesine öncelik verdiklerini, Windows’da ise önceliğin uygulamalarının Win32 ve web versiyonlarında olduğunu kaydetmişti.

OneNote bir istisnaydı, ancak Microsoft OneNote 2016’yı yeniden canlandırıyor ve Windows 10 versiyonunun tüm işlerini bu emektar yazılıma aktarmak gibi büyük bir planı da var. Sonuç olarak dikkatler bir kez daha OneNote’un masaüstü versiyonuna yoğunlaşıyor. Bununla birlikte Microsoft, OneNote Windows 10 sürümününd e varlığını koruduğunu, Windows 10 cihazlarında yüklü olarak geldiğini ve Microsoft Mağaza’dan da ücretsiz indirilebileceğini kaydetti

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER