Teknoloji

Microsoft Fluid Framework Office ve ortak çalışmanın geleceğini çiziyor

microsoft fluid framework

Microsoft Fluid Framework olarak adlandırdığı platformunu bu yılın başlarında duyurmuştu. Fluid Framework ile web’de ortak çalışma ve paylaşılan ya da etkileşimli servislerin geleceği çizilmiş olacak.

Şirket hafta başında düzenlediği Ignite konferansında bu platformuyla ilgili daha fazla bilgi paylaştı. Aynı zamanda Fluid Framework’ün ne olduğunu detaylandırdı. Fluid, web’de Office için ortak çalışma deneyimlerinin geleceğini destekleyecek. Ancak bileşenleştirilmiş doküman modeli sayesinde daha fazlasını da yerine getirebilecek.

Microsoft 365’ten sorumlu yönetici Jared Spataro, The Verge sitesine verdiği röportajda, Fluid’in ortak çalışmada yenilikçilik yolu olduğunu, ancak aynı zamanda içerik oluşturmada dokümanın geleceğini teşkil ettiğini söylüyor. Bu yeni doküman modeli yazarlara içeriği ayrıştırarak bunları uygulamalar ve esnek dokümanlar genelinde kullanma fırsatı verecek.

Spataro, “Eskiden belgenin ne olduğu kavramını alır ve onu parçalar, daha sonra onu gökyüzünde büyük bir bulut adresi ile değiştirir.” diyor. “Bu bulut adresinde, yazılı sözcükten tablolara, grafikler gibi görselleştirmelere tek bir yerde her şey için farklı içerik bileşenleri yerleştirmenize izin veriyor.” Fluid daha sonra tüm bu içeriklere gerçek zamanda erişim imkanı verecek. Böylelikle diğerleriyle ortak çalışmaya ve paylaşıma tamamen açık olacak.

Microsoft’un kendi servisleri içinde Fluid, Teams içindeki sohbetlerde, ya da Outlook içindeki e-posta iletilerinde, SharePoint’teki portallarda, OneNote içindeki notlarda ve Office’teki çeşitli dokümanlarda görülmeye başlayacak.

Microsoft daha önce Word içinde canlı çevirinin her bir katılımcı için nasıl çalışacağını göstermişti. Aynı zamanda Microsoft Teams sohbet arayüzü içinde gerçek zamanda doğrudan tablo paylaşımının nasıl yapılacağını da sergilemişti.

Spataro, “Belge, insanların içerik oluşturma hakkında nasıl düşündüklerinin temel çerçevesi olmuştur. Fluid sadece bir adım geri atıyor ve sadece herhangi bir içerik veya başka türün baskın olduğu bir belgeye sahip olamayacağımızı söylüyor. diyor. “Sayılar için Excel olmasını kısıtlamayız, ya da kelimeler için Word, görselleştirmeler için ise PowerPoint. Bunun yerine size ‘başka belge yoksa nedir’ deme özgürlüğünü verelim. Bunun yerine boş bir tuval ve bu tuval de akıllı.”

Fluid’in önemli bir parçasını ekleyebileceğiniz yapay zekâ tabanlı servisler oluşturuyor. Böylelikle Cortana gibi araçlar da dokümanın yanında çalışabiliyor, yazdığınız konu hakkında yararlı bilgileri ve görselleri size sunuyor.

Geliştiriciler Fluid Framework’e erken erişim fırsatı bularak bundan yararlanan uygulamalar ve servisler geliştirebilecekler. Ayrıca Microsoft, son kullanıcı deneyimini göstermek için Fluid’in herkese açık ön izleme sürümünü de yayınladı.

Microsoft’un Fluid Framework’ü ile nelerin yapılabileceğini göstermek geliştiricilerin elinde olacak. Ancak şirket, bu yeni teknolojinin sektörün öncüsü hızı ve ölçeklenebilirliği sayesinde web’i gerçek anlamda yeniden şekillendireceğini söylüyor. Ön izleme süreci hafta başında düzenlenen Ignite konferansı ile birlikte başladı. Gelecek mayıs ayında düzenlenecek Build geliştirici konferansıyla birlikte bu platformun biraz daha şekilleneceğini tahmin ediyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER