Teknoloji

Microsoft ABD’de yapay zekâ için düzenleyici bir yapı kurulmasını istiyor

microsoft yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft yapay zekâ düzenlemeleri üstüne odaklanacak federal bir yapının kurulması için ABD’de lobi faaliyetleri yürütüyor. Vaşington’da bazı ABD Kongresi üyelerinin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı bir konuşma yapan Microsoft’un başkanı Brad Smith, hukukun üstünlüğünün ve demokrasi taahhüdünün teknolojiyi olması gereken yerde tuttuğunu ve bunun yapay zekâ konusunda da tekrarlanması gerektiğini dile getirdi.

Microsoft’un yapay zekânın düzenlenmesine yönelik çağrısında yapay zekâ için yedek devre kesicilerinin zorunlu tutulması ve algoritmaların hızlı bir şekilde kapatılmasına izin verecek bir arıza güvenliği önleminin alınması da öneriler arasında bulunuyor.

Smith, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün (NIST) risk yönetimi çerçevesinin yapay zeka araçlarıyla ilgilenen tüm federal kurumlar tarafından takip edilmesini gerektiren bir yürütme emri oluşturup imzalamasını şiddetle tavsiye etti. Microsoft’un başkanı şirketinin NIST yönergelerine uyacağının ve şeffaflık için her yıl bir yapay zekâ raporu yayınlayacağının sözünü verdi.

Microsoft yapay zekâ düzenlemesi için çağrıda bulunan ilk şirket değil

Microsoft yapay zekâ için düzenleme çağrısı yapan ilk büyük şirket değil. OpenAI ve Google’dan da daha önce benzer açıklamalar gelmişti. OpenAI CEO’su Sam Altman, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada yapay zekâ düzenlemesi için “yeni bir kurum” gerektiğini belirtmiş ve yapay zekâ modellerinin bağımsız denetimini önermişti. Yine de, Altman’ın Avrupa Birliği’nin yeni yapay zekâ politikaları tartışılırken şirketini Avrupa’dan çekebileceğini dile getirdiğini hatırlatmakta fayda var.

Google ve Alphabet’in küresel ilişkilerden sorumlu CEO’su Kent Walker kısa bir süre önce “riskleri azaltırken teknolojik atılımları yaygın faydalara dönüştürmeye yardımcı olmak için hükümet, şirketler, üniversiteler ve daha fazlası genelinde geniş tabanlı çabalar” çağrısında bulunan bir bildiri yayınlamıştı. Yapay zekâ ile ilgili endişeler, insanların yapay zekânın geliştirilmesinden uzaklaşmasına da yol açıyor. “Yapay zekânın vaftiz babası” olarak anılan eski Google Başkan Yardımcısı Geoffrey Hinton, yapay zekanın riskleri konusunda açıkça uyarmak için nisan ayında görevinden istifa etmişti.

Microsoft yapay zekâ için düzenleme çağrısında bulunup potansiyel tehlikelere dikkat çekse de, sağlayacağı faydalardan bahsetmeyi de ihmal etmedi. Smith, yapay zekânın insanlığa daha önce hiçbir icadın getirmediği faydayı getirebileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER