Teknoloji

Microsoft yeni Windows sürümünde yapay zekâ ve güvenliğe odaklanacak

microsoft windows 12
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Windows’un yeni ve modern bir versiyonu üstünde çalışıyor. Windows Central sitesinin haberine göre, şirket bu yeni sürümde “daha iyi güvenlik” ve “daha hızlı güncellemeler” gibi konulara odaklanacak. Çalışmaların “CorePC” adıyla yürütüldüğü ve yeni sürümün Windows’a farklı cihazlar için daha iyi ölçeklenme ve bunları yaparken eski uygulamaları da destekleme imkanı vereceği belirtildi.

CorePC’nin rafa kaldırılan Windows Core OS ile aynı hedefleri paylaştığını söylemek yanlış olmayacaktır. Microsoft, Windows Core OS için “işletim sisteminin modüler modernizasyonu” tanımlamasını kullanmıştı. CorePC’nin Windows’u, iOS ve Android’e benzer şekilde, parçalara ayıracağı ve böylelikle hem zararlı yazılımların sistemi sarmasının zorlaşacağı hem de güncellemelerin hızlanacağı ifade edildi.

Hâlihazırda tek parça bir platform olan Windows’ta tüm sistem tek bir yazılabilir kısmın üstüne kuruluyor. Sistem dosyaları, kullanıcı verileri ve tüm program dosyaları aynı yerde bulunuyor. CorePC ile işletim sisteminin çok sayıda parçaya ayrılması planlanıyor. Böylelikle daha hızlı güncellemelerin önünün açılması hedefleniyor. Bu ayrılıkla birlikte sistemi daha hızlı ve güvenilir şekilde sıfırlamak da mümkün olacak.

CorePC sayesinde Microsoft Windows’un farklı donanımlar için özelleştirilmiş farklı versiyonlarını çıkarabilir ve bu versiyonların her biri farklı özellikleri ya da uygulamaları destekleyebilir. Buna karşın, CorePC ile mevcut Windows 11 gibi tam teşekküllü Windows sürümleri hazırlamak da mümkün olacak.

Microsoft Windows’u işlemci için özelleştirmeyi mümkün kılacak

Microsoft’un aynı zamanda CorePC’nin Apple işlemcili bilgisayarlara rakip olacak bir versiyonu üstünde çalıştığı söyleniyor. Apple iki yıldan uzun bir süre önce Mac’lerde Apple Silicon markasını taşıyan çipler kullanmaya başlamıştı. Windows’un işlemci için özelleştirilmiş bir versiyonunu hazırlamak, Microsoft’un önünde yeni ufuklar açabilir. İşletim sistemini donanıma göre özelleştirmek, performansta ciddi bir artış sağlayabilir.

Microsoft Windows’un yeni sürümüne yapay zekâ sosu eklemeyi de ihmal etmeyecek. Şirketin yapay zekâ ile ekran üstündeki içeriği analiz etmeyi ve bağlamsal ipuçları sunmayı planladığı konuşuluyor. Bunun Office’in yeni versiyonlarındaki yapay zekâ yeteneklerinin sistem geneline yayılması anlamına geldiği söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER