Teknoloji

Microsoft Teams yeniden doğdu: Performans ve görünümde devrim yaratan güncelleme

microsoft teams

Microsoft, iş dünyasının vazgeçilmez iletişim uygulaması olan Teams’i baştan sona yeniden yapılandırarak kullanıcı dostu ve daha hızlı bir hâle getiriyor. Yıllar süren çalışmaların ardından ortaya çıkan bu köklü değişiklikle, işletmeler için pazartesi gününden itibaren deneyimlenebilir bir önizleme sürümü sunuluyor.

Microsoft Teams Mühendislik Bölümü CVP’si Sumi Singh, The Verge ile gerçekleştirdiği röportajda “Yeni Teams, daha hızlı, daha basit ve her zamankinden daha esnek,” diyerek önemli performans ve kullanılabilirlik adımları attıklarını belirtti. Yeni Teams uygulamasının yüzde 50 oranında daha az kaynak kullanarak iki kat daha hızlı olduğunu vurgulayan Singh, kullanıcıların yeni sürümle farkı hissedeceğini dile getirdi.

Yeni Microsoft Teams uygulamasının kurulum süreci üç kat daha hızlı olurken, toplantılara katılma ve başlatma süreçleri de iki kat hızlanıyor. Microsoft, yeni Teams uygulamasının yüzde 50 daha az bellek ve yüzde 70 daha az disk alanı tüketeceğini ifade ediyor. Bu önemli performans iyileştirmeleri, özellikle mevcut Teams uygulamasında yavaşlama yaşayan kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Microsoft, Teams’in yavaş ve problemli olduğuna yönelik geri bildirimleri dikkate alarak, hizmeti iyileştirmek için çalışmalara başladı. Pandemi sürecinde ise, milyonlarca daha fazla günlük aktif kullanıcı eklemek amacıyla hizmeti ölçeklendirmeye odaklandı.

microsoft teams

Singh, “O dönemde, video kullanımı ve canlı toplantı taleplerinin hızla artmasıyla mevcut sistemi ölçeklendirmek zorunda kaldık.” diyor. “Daha sonra, mevcut istemcide bu temel teknolojilere ve yeniliklere nasıl entegre olabileceğimizi araştırmaya başladık.”

Mevcut Microsoft Teams uygulaması, React çerçevesine taşındı ancak Angular JS’nin bazı kısımlarını kullanmaya devam etti. Bu nedenle uygulama, iki JavaScript çerçevesini yüklemek zorunda kalarak gereğinden fazla ağır bir yapıya sahip oldu.

Microsoft, Teams’in Electron altyapısından vazgeçerek, Edge WebView2 teknolojisine geçiş yaptı. Ayrıca, tam anlamıyla React JavaScript kütüphanesine geçiş yaparak, kullanıcı arayüzü iyileştirmeleri için Fluent tasarım diline daha fazla ağırlık verdi.

Microsoft Teams mühendisleri, “Electron’dan WebView2’ye geçişin ana faydaları arasında, Edge ile paylaşılan kaynaklar sayesinde azalan bellek kullanımı ve düşük disk alanı gereksinimi bulunuyor.” diyor. “AngularJS’den React’e geçiş kararı, kullanım senaryolarımıza özgü performans özellikleri ve karşılaştırmalı sonuçlara dayanıyordu. React’in senaryolarımız için daha uygun olduğunu ve uygulamanın genel performansı için faydalı olduğunu gözlemledik.”

microsoft teams

Bu süreç, Microsoft Teams’in neredeyse tüm önemli bileşenlerinin bir şekilde yeniden yapılandırılmasına yol açtı. Singh, “Veri katmanı, ağ katmanı, verilerin nasıl saklandığı, ön ve arka planda yapılan işlemler, tüm video mimarisi ve render işlemi baştan aşağı yenilendi.” diye belirtiyor. “Yeni sürümü kullanırken bunu görecek ve hissedeceksiniz.”

Performans iyileştirmelerinin yanı sıra, Microsoft Teams’in görünümü de Windows 11’e uyum sağlamak amacıyla yenilendi. Yeni Teams uygulaması, Windows 11’in Mica adlı yarı saydam efektlerini kullanarak yerel Windows uygulamaları gibi hissettiriyor. Ayrıca Microsoft, arka plan rengini gri yerine beyaz olarak değiştirdi ve mor Teams rengini daha az kullandı. Microsoft Teams, şimdi otomatik olarak karanlık moda geçiş yapıyor ve uygulamada grup profili fotoğrafları ve temalar bulunuyor.

Yeni Microsoft Teams, sadece görünüm ve performansla sınırlı değil. Microsoft, uygulamaya kullanışlı bazı iyileştirmeler de ekliyor. Farklı Microsoft Teams hesapları arasında geçiş yaparken sorun yaşayanlar için, yeni istemci tüm hesaplarınızı ve bildirimlerinizi tek bir açılır menüde görebilmenizi sağlayan geliştirilmiş bir yöntem sunuyor. Artık, farklı Teams örneklerine erişim sağlamak için hesaplardan çıkış yapmak ve kiracıları değiştirmek zorunda kalmayacaksınız.

microsoft teams

Eğer toplantılarda ellerin kaldırılmasına alışkınsanız, Microsoft bu deneyimi geliştirerek, soru soran kişinin konuşmasının ardından ellerin otomatik olarak indirilmesini sağlıyor. Whiteboard uygulamasına, işbirliğini daha da artıran Loop bileşenlerini yapıştırma özelliği de ekleniyor. Ayrıca, AI destekli video filtreleri ve animasyonlu çerçevelerle birlikte sunumlarınızda videonuzun renk tonunu değiştirme yeteneği Microsoft Teams’e geliyor.

İlginizi çekebilir

Yapay zekâ (AI) konusunda, yeni Teams istemcisi, Microsoft’un Copilot asistanı ve Teams için diğer AI destekli özelliklerle gelecekteki çalışmalarının temelini oluşturuyor. Singh, “AI deneyimleri, çok hızlı döngüler ve deneyler gerektiriyor.” diyor. “İlk seferde mükemmel olmayacak, bu yüzden denetimli öğrenme, denetimsiz öğrenme ve kullanıcılarından öğrenme süreçleri söz konusu. Bu mimari, bunu gerçekten başarmak için bize iyi bir temel sağlıyor.”

Microsoft, Teams’teki Copilot için planlarını zaten açıklamıştı. Grup sohbetlerine AI asistanını davet ederek toplantıları planlamasını sağlayabilecek veya yan menüde toplantılara ve sohbetlere katılarak özetleme, tekrar ve genel sorular gibi görevlerde yardımcı olacak. Copilot’un iş sohbeti özelliği de Teams’te, Microsoft 365 hizmetleri ve uygulamalarından veri ve bilgi çekmek için kullanabileceğiniz bir sohbet botu olarak bulunacak.

Yeni Microsoft Teams ne zaman gelecek ve hangi kullanıcılara sunulacak?

Microsoft’un yeni Teams istemcisi, şirketin geri bildirim toplamasının ardından bu yıl daha geniş çapta sunulacak. İşletmelerin, Microsoft Teams’in genel önizlemesine katılmaları gerekecek ve mevcut uygulamanın sol üst köşesinde “yeni Teams’i dene” seçeneği belirecek. Gerektiğinde klasik Teams uygulamasına geri dönebilirsiniz.

Önizleme sürümünde bazı işlevsellik eksiklikleri olacak. İşletmeler, önizlemedeki üçüncü taraf uygulamalarına veya Line of Business (LOB) uygulamalarına erişemeyecek, şimdilik yeni Teams deneyiminin büyük bir eksikliği olarak görülüyor. Ayrıca, gelişmiş çağrı özellikleri, çağrı kuyrukları gibi özellikler ve gelişmiş toplantı özellikleri olan breakout odaları da eksik.

Yeni Teams istemcisine erişebilmek için Windows kullanıyor olmanız gerekiyor. Microsoft, Mac sürümü üzerinde çalışıyor, ancak önizleme sürümü hemen kullanıma sunulmayacak. Yeni Teams önizlemesi şu anda sadece ticari kullanıcılar için mevcut ve Microsoft, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Eğitim, Hükümet Bulutları ve VDI ve web platformları gibi alanlarda sunmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER