Teknoloji

Microsoft’un 30 yıldır değiştirmediği Windows özelliği ortaya çıktı

microsoft windows 11

Yaklaşık 30 yıl önce bir Perşembe sabahı, Microsoft’un Redmond’daki genel merkezinde, bir yazılım geliştiricisi üzerinde çalıştığı bir iletişim kutusu için bazı kodları teslim etti. Bu iletişim kutusunun geçici süre kullanılması planlandığı için basitliği kimseyi endişelendirmemişti. Ancak geçici olduğu düşünülen bu kutu hâlâ kullanımda ve Microsoft, Windows 11′de de bu kutuyu değiştirmeden kullanmayı sürdürüyor.

Daha önce Microsoft’ta görev yapan geliştirici Dave Plummer, X’te yaptığı bir paylaşımla “Sürücüyü Biçimlendir” isimli iletişim kutusunun yıllar önce nasıl oluşturulduğunun ilginç hikayesini anlattı.

Plummer şu ifadeleri kullandı: “Milyonlarca kod satırını Windows 95 kullanıcı arayüzünden NT’ye taşıyorduk ve Format, Windows NT’nin Windows 95’ten yeterince farklı olduğu ve bazı özel kullanıcı arayüzü bulmamız gereken alanlardan yalnızca biriydi. Bir parça kağıt çıkardım ve bir diski biçimlendirmeyle ilgili olarak dosya sistemi, etiket, küme boyutu, sıkıştırma, şifreleme vb. gibi yapabileceğiniz tüm seçenekleri ve tercihleri yazdım.”

Plummer daha sonra temel bir kullanıcı arayüzü oluşturdu ve bunu “zarif kullanıcı arayüzü gelene kadar” geçici bir çözüm olarak Windows NT kod tabanına ekledi. Bu kullanıcı arayüzü iyileştirmesi hiçbir zaman gerçekleşmedi ve neredeyse 30 yıl sonra Plummer’ın geçici çözümü bugün Windows 11’de hâlâ kullanılıyor.

Windows’ta bir FAT biriminin format boyutunun sadece 32 GB ile sınırlı olmasının da kısmen Plummer ile bağlantılı bir durum olduğu söylenebilir. Plummer, bu tercihini de şu sözlerle açıkladı: “Ayrıca ne kadar “küme gevşekliğinin” çok fazla olacağına karar vermem gerekiyordu ve bu da FAT biriminin format boyutunun 32 GB ile sınırlandırılmasına neden oluyordu. Bu sınır da o sabah keyfi bir seçimdi ve kalıcı bir yan etki olarak üzerimize yapışan bir sınırdı.”

FAT aslında 2 TB’ye kadar birimleri destekliyor. Ancak Microsoft’un işletim sistemi bu daha büyük FAT sürücülerini doğru şekilde okusa bile, bu birimi oluşturmak için Windows’ta üçüncü taraf bir araç kullanmak gerekiyor.

Microsoft Windows arayüzünde başka eski unsurlar da kullanıyor

Windows kullanıcı arayüzünde yapılan birçok revizyona rağmen Microsoft, yıllar önce Windows NT’ye sunulmasından bu yana Biçimlendirme iletişim kutusuna dokunmadı. Windows’un en güncel sürümlerinde çok sayıda eski kullanıcı arayüzün unsuru bulmak mümkün. Ancak özellikle bahsi geçen Biçimlendirme iletişim kutusu için “Bozulmadıysa düzeltme” yaklaşımının tercih edildiği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER