Teknoloji

Microsoft Windows’u tamamen buluta taşımayı istiyor

microsoft windows

Microsoft Windows 365 ile birlikte özellikle ticari alanda Windows’u buluta taşıma konusunda ciddi mesafe katetmiş durumda. Şirketin bireysel kullanıcılar için de benzer bir deneyim sunmayı istediği söyleniyor. Geçtiğimiz yılın haziran ayına ait bir şirket içi sunumda, Microsoft’un Windows’u tamamen bulut üzerinde çalıştırabilecek bir Windows 365 deneyimi hazırlayabileceği görülüyor.

Söz konusu sunum, Microsoft ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) arasındaki dava kapsamında ortaya çıktı. Söz konusu davanın odak noktasında Microsoft’un oyun alanındaki operasyonu olsa da, bu operasyonun şirketin diğer faaliyetleriyle olan ilişkisi de mercek altına alınıyor.

“Windows 11’i buluta taşıma” fikri, şirket tarafından bireysel kullanı deneyimi için “uzun vadeli bir fırsat” olarak tanımlanıyor. Yazılım devine göre, bulutun gücü ile daha gelişmiş yapay zekâ hizmetleri sunmak ve insanların dijital deneyiminin kapsamlı şekilde dolaşıma çıkması mümkün olacak.

Windows 365 ile Windows’un tam teşekküllü bir versiyonunu bulut üzerinden cihazlarda kullanmak mümkün oluyor. Şimdiye kadar bu deneyim kurumsal müşterilerle sınırlı olsa da, Windows 11 entegrasyonu için de çalışmalar çoktan başlamış durumda. Windows 11 için yakında yayınlanacak güncelleme, Windows 365 Boot’u da beraberinde getirecek. Böylelikle Windows 11 cihazlarının Windows’u yerel olarak başlatmak yerine doğrudan bir Cloud PC’ye giriş yapmaları mümkün olacak. Buna ek olarak, Windows 365 Switch de Windows 11’in içine yerleştirilecek. Böylelikle Cloud PC’ler Görev Görünümü’ne entegre edilebilecek.

Microsoft Windows’u buluta taşıma fikrinden özel ortaklıklarla birlikte bahsediyor

Bireysel kullanıcılar için Windows’u tamamen buluta taşıma fikrinden Microsoft’un özel silikon ortaklıklarına yatırım yapma ihtiyacı ile birlikte bahsediliyor. Yazılım devinin Arm tabanlı Surface Pro X cihazlar için Arm ile birlikte çalışması bu ortaklıklara örnek olarak gösteriliyor. Şirketin kendi yapay zekâ çiplerini geliştirmek için çalıştığı da biliniyor.

Microsoft Windows’un ticari değerini artırarak Chromebook tehdidine karşılık vermeyi de 2022’de önceliklendirmiş gibi görünüyor. Ticari taraftaki büyüme fırsatları arasında Windows 365’li Cloud PC’lerin kullanımını büyütmek de yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER