Teknoloji

Microsoft Windows 11 önizleme sürümünü yayınladı, hemen indirebilirsiniz

windows 11 önizleme sürümü

Microsoft, bugün ilk Windows 11 önizleme derlemesini yayınlıyor. Windows Insider test kullanıcıları, yeni Başlat menüsüne, çoklu görev özelliklerine ve yeniden elden geçirilmiş Microsoft Store’a erişim içeren Windows 11 önizlemesini (derleme 22000.51) hemen indirebilir. Önceki Windows 11 sızıntısından farklı olarak bu resmi önizleme, dosya yönetimini biraz daha basitleştirmek amacıyla, şeridi bir komut çubuğuyla değiştiren güncellenmiş bir Dosya Gezgini’ne de sahiptir.

Microsoft’un geçen hafta açıkladığı görsel değişikliklerinin çoğu bu ilk önizlemede sunulacak. Ortalanmış, akıllı telefonlarda gördüğümüz başlatıcılara benzeyen arabirime sahip yeni Başlat menüsü; işletim sistemi genelinde yuvarlatılmış köşelere sahip öğeler, bildirim merkezi, ses geçişleri ve daha pek çok konuda iyileştirmelerin yanı sıra bu yapının bir parçasını oluşturuyor. Ayrıca bilgisayarınızda bir ivmeölçer varsa, Windows 11 kilit ekranı bir paralaks hareket efekti içerir.

Windows 11’in yeni temaları ve karanlık / aydınlık mod iyileştirmeleri ile yeni Widget’lar özelliği de bu önizlemenin parçalarını oluşturuyor. Glow, Captured Motion, Sunrise ve Flow gibi tüm yeni temalar, ortalanmış görev çubuğu düşünülerek tasarlanmış. Microsoft, her birini Windows 11 kullanırken duyacağınız yeni seslerle de birleştiriyor.

windows 11 önizleme sürümü

Microsoft Teams entegrasyonu ve Windows’ta çalışan Android uygulamaları şu anda eksik görünen iki yeni özellik olarak dikkat çekiyor. Her iki özelliğin de geliştirme ve test çalışmaları devam ediyor, ancak daha sonraki önizleme derlemelerinde yer alacaktır.

Bugün yayınlanan Windows 11 önizlemesi, çeşitli ekran boyutlarında çoklu görevi geliştiren yeni Snap Groups ve Snap Layouts özelliklerini de içeryor. Bu yeni Snap özellikleri, Windows’ta yıllardır var olan birçok çoklu görev özelliğinin üzerine inşa edilmiş. Ancak özellikle birden çok monitör kullanımının olduğu senaryolarda, onları keşfetmeyi daha kolay ve kullanışlı hâle getirir.

windows 11 önizleme sürümü

Ayrıca Microsoft, Windows 11’in Ayarlar bölümünü de elden geçiriyor. Bu önizleme derlemesi, gezinmeyi ve ihtiyacınız olan ayarı bulmayı kolaylaştıran değişiklikleri içeriyor. Artık Ayarlar, bölümler arasında geçiş yapmayı daha hızlı hâle getiren, baştan sona devam eden bir sol gezinme paneline sahip. Microsoft, her bölümle ilgili bilgilere veya ayarlara hızlı erişim sağlayan yeni “öne çıkan” denetimler oluşturmuştur.

windows 11 önizleme sürümü

Windows 11 için Office önizleme sürümü de çıktı

Bugünkü önizlemenin yanı sıra Microsoft, Windows 11 için Office sürümünün bir önizlemesini de yayınlıyor. Güncellenmiş kullanıcı arayüzü, Office uygulamalarında Windows 11’e uygun yuvarlatılmış köşeler, karanlık ve aydınlık modların çalışma biçiminde bazı değişiklikler önizleme sürümünde göze çarpıyor.

Windows 11 önizleme derlemesi nasıl yüklenir?

Windows 11 önizleme derlemesini test etmekle ilgileniyorsanız, Geliştirme Kanalını etkinleştirmek ve Windows’u edinmek için Windows Insider programına kaydolmanız gerekiyor. Daha sonra bir Windows 10 cihazında Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Insider Programı yolunu takip ederek derlemeleri çıktıkça yükleyebilirsiniz.

Tabii ki, Windows 11 uyumlu bir makineye ihtiyacınız olacak. Ancak Microsoft, 24 Haziran’dan önce Windows derlemelerini test edenler için bu önizleme döneminde yeni donanım gereksinimlerini değiştirdiğini söylüyor. Aksi takdirde, sisteminizin uyumlu olup olmadığını görmek için Microsoft’un Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi uygulamasını kullanmanız gerekiyor.

Hatalar ve tamamlanmamış özellikler bulunacağından, bu önizlemeleri günlük kullandığınız bir makineye yüklememeniz iyi olacaktır. Aslında, Microsoft’un listelediği bir dizi bilinen sorun da mevcut ve bunlar aşağıda sıralanıyor:

  • Görev çubuğu birden fazla monitörde gösterilmeyecek (yaklaşan bir derlemede düzeltilecektir).
  • birden fazla kullanıcı hesabı olan bir cihazı Windows 11’e yükseltirken, Ayarlar başlatılamıyor.
  • Microsoft Store yükleme düğmesi “bazı sınırlı senaryolarda” henüz işlevsel olmayabilir.
İLGİLİ HABERLER