Teknoloji

Microsoft Windows 10 PC’ler için daha fazla depolama alanı istiyor

microsoft windows 10

Microsoft, bundan dört yıl önce Windows’un yüklerinin bir kısmından kurtulduğu müjdesini vermişti. Ön yüklü uygulamalarla en çok şişirilen platform olarak tanımlanan Windows’un yeni sürümüyle birlikte bu durumu değiştireceğini belirten şirket, üretilecek cihazlardaki minimum depolama kapasitesi sınırını 16 GB olarak çekmişti. Ancak aradan geçen dört yıllık sürenin sonunda yazılım devi yine geri adım atıyor. İddialara göre, Microsoft Windows 10 işletim sistemli PC’lerdeki minimum depolama alanı sınırını yeniden 32 GB’ye yükseltiyor.

Yazılım tarafından ihtiyaç duyulan minimum depolama alanı aşağıya çekildiğinde donanım üreticilerinin önünde Microsoft’un belirlediği sınırdan daha fazlasını sunmak dışında bir şans kalmıyor. Microsoft Windows 10’un minimum depolama alanı sınırını 16 GB’ye çektiğinde tablet ve mini bilgisayar üreticilerine 32 GB’lık depolama alanlı cihazlar sunma fırsatını vermişti. Ancak günümüzde bu alanlar telefonlar için bile yeterli olmaktan çıkmış durumda.

Microsoft’un depolama alanı sınırını yükseltmesinin altında başka bir sebep daha yatıyor. Şirket bir süre önce ayırtılmış depolama alanının 7 GB olarak belirlendiğini açıklamış ve böylelikle güncellemelerin depolama alanlarını tüketmesinin engelleneceğini ifade etmişti. Windows 10 için 16 GB, güncellemeler için de 7 GB’lık bir alanın ayrılması, 32 GB’lık cihaz sahiplerine sadece 9 GB’lık bir alan bırakıyor. 9 GB’ın günümüz ölçülerinde oldukça yetersiz kaldığı rahatlıkla söylenebilir.

Microsoft Windows 10 için gerekli minimum depolama alanını 32 GB’ye yükseltme işini mayıs ayında yayınlanacak yeni güncelleştirmeyle gerçekleştirecek. Bu değişimin hem 64-bit hem de kalan az sayıdaki 32-bit cihazları kapsayacağı ve üreticileri cihazlarında en az 64 GB depolama alanı sunmaya zorlayacağı belirtiliyor. Söz konusu değişim yeni cihazlar için olmasa da, mevcut 32 GB depolama alanlı cihazlar için problem olma potansiyeli taşıyor.

İLGİLİ HABERLER