Teknoloji

Microsoft korsan yazılım kullananlardan Windows 10 için ücret talep edecek

windows-10-logo-021014

Microsoft Windows sürümlerini korsan olarak kullananların Windows 10’a geçiş yapmasına izin vereceğini hafta içinde duyurmuştu. Ancak şirket tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada Windows’un korsan kopyalarının korsan olarak değerlendirilmeye devam edeceği ve resmi bir kopya edinmek isteyenlerin Windows Mağaza’ya yönlendirileceği belirtildi. Microsoft bu geçiş uygulamasının küresel çapta uygulanacağının altını çizdi.

Microsoft’un korsan yazılım kullananlara yönelik teklifinin gündeme gelmesinin ardından korsan yazılım kullananların da Windows 10’a ücretsiz geçiş yapabileceği söylenmiş, ancak Microsoft bu iddiayı doğrulamaktan kaçınmıştı. The Verge sitesine yapılan açıklama geçişin ücretsiz olacağını doğrularken, bu geçişin ardından hakiki bir Windows 10 kopyasına sahip olmayı isteyenlerin ödeme yapması gerektiğini gösteriyor. Yazılım devinin bu yaklaşımı kulağa garip gelse de, korsan Windows 10 kopyalarında bazı kısıtlamaların uygulanmasının ihtimaller dahilinde olduğunu unutmamak gerekiyor.

Halihazırda Windows’un korsan kopyalarını kullananlar büyük kısıtlamalarla karşılaşmıyor. Korsan kopyalara da kritik güvenlik güncellemeleri dağıtılıyor, ancak Microsoft’un “opsiyonel güncellemeler ve faydalar” adını verdiği paketten korsan Windows sürümlerini kullananlar yararlanamıyor. Windows 10’da da benzer kısıtlamaların varlığını koruması bekleniyor, ancak bu kısıtlamaların daha geniş bir alana yayılıp yayılmayacağı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER