Teknoloji

Microsoft Windows 10 güncellemelerini peer-to-peer teknolojisiyle dağıtmayı planlıyor

Microsoft mistral

microsoft-logo-mavi-060414 (800 x 600)

Microsoft gelecek Windows 10 güncellemelerini P2P (peer-to-peer) protokolünü kullanarak dağıtmayı planlıyor. Microsoft genellikle işletim sistemi ve çeşitli uygulama güncellemelerini tek bir kaynaktan, Windows Güncelleme aracını kullanarak dağıtıyor. Ancak Windows 10’un sızan en son teknik ön izleme sürümünde şirketin P2P’ye geçiş yapacağına dair işaretler bulunuyor. Yeni seçenek Windows 10 kullanıcılarının güncellemeleri tek bir kaynak yerine birden fazla kaynaktan yüklemelerine izin verecek. Böylelikle uygulama ve işletim sistemi güncellemelerinin daha hızlı şekilde elde edilmesi mümkün olacak.

Uygulama ve işletim sistemi güncellemeleri Microsoft’tan ve yerel ağdaki bir PC’den veya yerel konumda bulunan bir grup PC’den, internet PC’lerinden ve Microsoft’un geleneksel Windows Güncelleme sunucularından indirilebilecek. Microsoft’un bu tarz bir dağıtım modeline geçiş yapması çok şaşırtıcı görünmüyor. Yazılım üreticisi 2013’te Pando Networks şirketini satın almıştı. Bu şirket BitTorrent’inkine benzer peer-to-peer dosya paylaşım teknolojisi geliştirmişti. Microsoft’un Windows 10 testleri sırasında hangi teknolojiyi kullandığı bilinmiyor, ancak Pando Networks satın almasının bu işlevle bir ilgisinin olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır.

windows-10-guncelleme-p2p-160315

Microsoft henüz P2P planlarını resmi olarak açıklamadı, ancak çok yakında resmi olarak yayınlanması beklenen Windows 10 teknik ön izleme sürümü bu değişiklikleri de barındıracak gibi görünüyor. Microsoft’un değişiklikleri işletim sistemi güncellemelerinin doğruluğu noktasında çeşitli güvenlik endişelerinin doğmasına neden olacaktır, ancak şirket muhtemel sızmalara karşı geliştirdiği yöntemler vardır, güncelleme paketleri Windows 10 sistemlerine uygulanmadan önce gerekli doğrulamalar yapılacaktır.

İLGİLİ HABERLER