Teknoloji

Microsoft’tan Windows 10’da Edge kullanımını artırmak için yeni bir hamle

windows-10-10568-edge-191015
Görsel: The Verge

Microsoft Windows 10 kullanıcılarını Chrome veya Firefox yerine yeni Edge internet tarayıcısını kullanmaya devam etmeleri için yeni bir yol deniyor. Yeni sızan Windows 10 10568 ön izleme sürümüne göre, yazılım devi kullanıcıların varsayılan uygulamalarını değiştirmesini hedefleyen yeni bir pencere ekledi. Eğer Microsoft Edge’i varsayılan internet tarayıcısı olarak belirlenmişse, ancak daha sonra Chrome yüklemiş ve varsayılanları değiştirmişseniz, açılan bir diyalog penceresinde Microsoft Edge’e bir şans verip vermek istemediğiniz soruluyor.

Diyalog penceresi Microsoft Edge’in web sayfaları üstünde yazı yazmaya izin verdiğini, Cortana entegrasyonuna sahip olduğunu ve okuma modu içerdiğini de belirtiyor. Ayrıca Microsoft’un bu diyalog penceresinde “hemen değiştirmeyin ve şimdi deneyin” şeklinde büyük ve rahatlıkla görülebilir şekilde yazılmış bir seçenek de mevcut. Bu bağlantıya tıklandığında Edge açılıyor ve Chrome ya da Firefox varsayılan tarayıcı olarak belirlenmiyor.

Microsoft’un bu hareketi rakip internet tarayıcısı geliştirenlerin pek de hoşuna gitmeyecektir. Mozilla geçtiğimiz haftalarda Microsoft’u kullanıcılar için Windows 10’da Firefox’a geçişi zorlaştırdığını söyleyerek suçlamıştı. Ayrıca şirket Firefox kullanıcılarına varsayılan uygulama ayarlarını yeniden nasıl kuracaklarına yardımcı olacak bir video da hazırlamıştı. O videonun yeniden düzenlenmesi ve ek adımların bulunması gerekiyor, çünkü Microsoft Windows 10 kullanıcılarını Edge internet tarayıcısında tutmak için daha fazla hamle yapıyor.

Microsoft aynı hamleyi fotoğraf ve müzik uygulamaları için de tekrarlıyor. Eğer varsayılan uygulamaları değiştirmeye çalışırsanız, benzer bir diyalog penceresi açılıyor ve sizi dahili fotoğraflar veya Groove Music uygulamasında kalmaya zorluyor.

Sözünü ettiğimiz bu değişiklik önümüzdeki birkaç hafta içinde gelmesi beklenen Windows 10 güncellemesinin sızan ön izleme sürümünde yer alıyor. Bu nedenle Microsoft söz konusu değişiklik üzerinde düzenlemelere gidebilir ve diyalog pencerenin görünümünü farklılaştırabilir.

 

İLGİLİ HABERLER