Teknoloji

Microsoft Whiteboard Windows 10, iOS ve web için çıkıyor

microsoft whiteboard
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft whiteboardMicrosoft Windows 10 için ortak çalışma odaklı Whiteboard uygulamasını çıkardı. Bu uygulamanın iOS ve web versiyonlarının da yakında yayınlanacağının sözünü verdi. Uygulamanın Windows 10 sürümünün son yedi aydır ön izleme sürümü meraklı kullanıcılar tarafından test edilebiliyordu.

Şimdiyse PC’ler için, yeni eklenecek web ve iOS versiyonlarıyla birlikte kapsamlı olarak sunuluyor. Whiteboard kullanıcılara sanal beyaz tahta üzerinde notlar almaya izin veriyor. Bunlar başkaları tarafından farklı cihazlardan, gerçek zamanlı olarak düzenlenebiliyor, paylaşılabiliyor.

İsteyen herkes uygulamayı indirebilir ve diğer kullanıcılarla ortak çalışma yapmaya başlayabilir. Eğer uygulamaya Office 365 iş ya da okul hesabınızla giriş yaparsanız, daha sonra o organizasyon içindeki birden fazla kişiyle ortak çalışma yapma imkanınız bulunuyor. Whiteboard Windows 10’da ekran kalemi ya da parmak boyası desteği de sunuyor. Böylelikle Surface Pen benzeri cihazlarla çizim yapma, geometrik şekil çizme, tablo dönüşümü veya otomatik tablo gölgelendirmesi gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca Whiteboard kullanıcıları uygulamayı kullanarak akış şemaları oluşturabiliyor, birlikte çalışma tabloları oluşturabiliyor, sunumlar için beyin fırtınası seansları düzenleyebiliyor.

iOS uygulaması çok yakında çıkacakken, Whiteboard ekibi gelecekte bir Android versiyonu çıkarmak için de çalışmalar yapıyor. Bu sürümün ne zaman kullanılabilir olacağıysa şu an için bilinmiyor. Ancak web versiyonunu Android cihazlarında da kullanmak mümkün olacak. Microsoft, Whiteboard uygulamasının kullanımı için herhangi bir tarayıcı kısıtlaması getirmiyor. Tüm büyük tarayıcılar destekliyor.

microsoft whiteboard

Whiteboard üzerinde en fazla kaç kişinin ortak çalışma yapabileceğine dair bir teknik kısıtlama bulunmuyor. Ancak ilginçtir ki, Microsoft web ve iOS versiyonlarının kullanımını ticari Office 365 hesaplarıyla sınırlı tutuyor. Whiteboard katılımcılarının çizim yapmak, not almak için bir kaleme ihtiyacı yok. Klavye girişi ve dokunmatik ekranlar tüm modern cihazlarda destekleniyor. Ayrıca Microsoft bu uygulamayı Microsoft Teams sohbet uygulamasına da eklemeyi planlıyor. Uygulama Surface Hub cihazına da gelecek.

Whiteboard Microsoft’un geçen yıl satın aldığı Intentional Software adlı şirketin ürününden yükseldi. Bu yazılımın diğer Microsoft ürünlerine eklenmesi için de çalışmalar yapılıyor. Intentional Software şirketi, daha önce Microsoft’ta baş yazılım mimarı olarak çalışan Charles Simonyi tarafından kurulmuştu. Simonyi, Excel ve Word gibi uygulamaların oluşturulmasına katkıda bulunduktan sonra 2002 yılında Microsoft’tan ayrılmıştı.

İLGİLİ HABERLER