Teknoloji

Microsoft’un piyasa değeri 1 trilyon doları gördü

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan üçüncü Amerikan şirketi olarak tarihe geçti. Yazılım devinin hisseleri, üçüncü çeyrek performansının da etkisiyle 130 dolar seviyesinin üstüne çıktı. Bu artışla birlikte şirketin piyasa değeri de 1 milyar doların üstüne yükseldi. Ancak bir süre sonra gelen satışlarla Microsoft’un piyasa değeri yeniden 990 milyar dolar seviyesine geriledi.

Microsoft’tan önce Apple ve Amazon da bir süre için 1 trilyon dolar barajının üstünde dolaşmıştı. Yazılım devi, bu seviyeyi gören üçüncü Amerikan şirketi oldu. Hâlihazırda Apple’ın piyasa değeri 967 milyar dolar, Amazon’un piyasa değeriyse 936 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

Microsoft, piyasa değerindeki artışla dünyanın en değerli şirketi unvanını Apple’dan geri aldı. Yazılım devi; geçtiğimiz kasım ayında da bu unvana sahip olmuş, ancak kısa bir süre sonra yeniden Apple’a devretmişti.

Microsoft’un hisselerinin değer kazanmasında bulut pazarındaki büyümesi önemli bir rol oynuyor. Uzun süredir bulut ürünlerini kişisel ve kurumsal kullanıcılarına sunan şirket, bulut pazarında Amazon’un AWS ile kurduğu hakimiyeti kırmaya çalışıyor. Azure hâlâ bulut hizmetleri alanında Amazon’un arkasında seyrediyor. Yazılım devi, bir diğer rakibi Google’ın ise önünde yer alıyor.

Microsoft’un son finans raporu, şirketin üç ana faaliyet alanının da gelirlere aynı seviyede katkı yaptığının göstermesi açısından önem taşıyor. Office, LinkedIn ve Dynamics’ten kasasına 10.2 milyar dolar koyan şirket; Azure bulut ve sunucu ürünleriyle kurumsal hizmetlerden de 9.7 milyar dolar kazandı. Windows, Xbox ve Surface de şirketin gelirlerine 10.7 milyar dolarlık katkı sağladı.

1 trilyon dolarlık piyasa değeri yatırımcıların dikkat ettiği bir konu olsa da, Microsoft tarafından pek de fazla önemsenmiyor. Şirketin pazarlama şefi Chris Capossela, geçtiğimiz yıl katıldığı bir etkinlikte piyasa değerinin üst düzey yönetim tarafından takip edilen bir değer olmadığını belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER