Teknoloji

Microsoft Surface ve bulut ile kasasını doldurdu, Xbox hayal kırıklığı yarattı

microsoft yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft 2019 mali yılının dördüncü çeyreğine ait sonuçları yayınladı. Şirket, geride kalan bu üç aylık dönemde 33,7 milyar dolar gelir ve 13,2 milyar dolar net kâr elde etti.

Her iki kalem de yıldan yıla büyük artışlar gösterdi ve Microsoft için rekor olarak nitelendirilebilecek bir mali yıl kapatılmış oldu. Ayrıca sonuçlar, Microsoft’un pazar değeri açısından sayesinde 1 trilyon dolarlık bir şirket olarak değerlenmeye devam ettiğini gösteriyor. Microsoft, bulut ve çeşitli işletmelerdeki büyümesinin devam etmesi nedeniyle 1 trilyon dolar barajının üstünde kalmayı sürdürdü.

Surface geliri geçen yılın aynı çeyreğinde de artış göstermişti. Bir kez daha, yüzde 14 ile artış göstermiş oldu. Microsoft bunu “ticari segmentimizdeki güçlü büyüme” olarak nitelendiriyor. Bu büyüme, geçen çeyrekte yenilenen modellerin çıkmamasına rağmen Surface donanımının iyi satıldığını gösteriyor. Microsoft ayrıca geçen mali yıl Surface Go’yu piyasaya sürdü ve bu da gelirin artmasına yardımcı oldu. Üstelik 2019’da gelirleri yükseltmek için yeni bir model de çıkarılmadı.

Microsoft; Surface Pro, Surface Laptop ve Surface Studio’yu geçtiğimiz ekim ayında yeniledi. Hâlâ güncellenmiş Surface Book modelini göremedik. Şimdiyse Microsoft’tan ekim ayında yeni Surface Pro ve Surface Book modellerini tanıtmasını bekliyoruz. Yatırımcılarla gerçekleştirilen telekonferans görüşmesinde Microsoft CFO’su Amy Hood, şirketin yeni donanımın olmaması nedeniyle gelecek çeyrek yılda Surface gelirlerinde düşüş beklediğini kaydetti.

Oyun geride kalan çeyrekte Microsoft’un E3’te yoğunlaştığı bir konu oldu, ancak şirketin oyun işi durdu. Oyun geliri, bu çeyrekte Xbox yazılımı ve hizmet gelirlerinde yüzde 3 düşüşle birlikte yüzde 10 azaldı.

Microsoft hâlâ Xbox donanım satışlarını tam olarak göstermiyor. Ancak Xbox şefi Phil Spencer bu çeyrekte Microsoft’un odak noktasının “kaç tane konsol satmak” olmadığını söyledi. Yine de, Microsoft’un Xbox donanım geliri yüzde 48 ile büyük bir düşüş kaydetti ve Microsoft bunu “satılan konsolların hacminin azalması” olarak nitelendirdi. Xbox Project Scarlett‘e yavaş yavaş yaklaşırken, bu donanım satışlarında büyümenin yukarıya yön çevirmesi beklenmiyor. Ancak Microsoft, Xbox One S All-Digital Edition‘ın yardımcı olacağını umuyor.

Xbox Live aktif kullanıcı sayısı; Xbox One konsolları, Windows 10 PC’ler ve iOS ve Android gibi mobil aygıtlar sayesinde, çeyrekte 65 milyona ulaştı. Microsoft, ekim ayında herkese açık ön izlemesi sunulacak xCloud oyun yayın hizmetine hazırlanıyor.

Windows tarafında, OEM Pro geliri, Windows 10’a olan talep ve makinelerini Windows 7’den yükselten işletmeler sayesinde yüzde 18 arttı. Ancak Pro olmayan gelir, genel tüketici pazarının altında olan düzeyde, bir kez daha “giriş seviyesi kategorisinde devam eden baskı” yüzünden yüzde 8 düştü. Google’ın Chromebook’ları hala Microsoft’un Windows dizüstü bilgisayar ürünleriyle rekabet etmeye çalışıyor, ancak eğitim ve giriş seviyesi fiyat desteklerinde başarı görmeye devam ediyorlar.

Her zamanki gibi, bulut hizmetleri Microsoft’un kazanç raporunun yıldızı oldu. Office ticari ürünleri ve bulut hizmetleri geliri geçen yıla göre yüzde 14 arttı. Microsoft ayrıca aylık 180 milyondan fazla aktif Office 365 iş kullanıcısına sahip olduğunu açıkladı. Tüketiciler için Microsoft’un Office 365 servisine abone olan 34,8 milyon insan var.

Sunucu ve bulut hizmetleri geliri yüzde 22 arttı, Azure gelir artışı yüzde 64 ile bir kez daha arttı. Bunlar sağlıklı rakamlar, ancak son yıllarda Azure için kaydedilmiş en düşük büyüme oranı. Şirketin hâlâ Amazon’u yakalamak ve Google’ı uzak tutmak için çalışması gerektiğini gösteriyor.

Microsoft, ayrıca yakın zamanda Microsoft Teams’in günlük 13 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla Slack’i geçtiğini açıkladı. Slack, rekabetten endişe etmediğini söylese de, sadece iki yıl sonra elde edilen bu başarı dikkate değer görünüyor.

İLGİLİ HABERLER